Nyheter

Kyrkoledare mötte rebelledare i DR Kongo - vill få stopp på strider

“Vi är övertygade om att lösningen på krisen inte är militär”

Nationella kyrkoledare i DR Kongo ger sig in i dialog för att försöka få stopp på striderna i östra delen av landet. På onsdagen mötte företrädare för kyrkorna de Rwanda-stödda rebeller som intagit provinshuvudstaden Goma, och där 2 000 människor dött i strider senaste veckorna.

Det är nyhetsbyrån AP som berättar om att en gemensam delegation från katolska nationella biskopskonferensen, Cenco, och den protestantiska samarbetsorganisationen Church of Christ in Congo (CCC) i veckan har mött den politiske ledaren för de stridande rebellerna i M23, Cornellie Nangaa.

Biskop Donatien Nshole, generalsekreterare för katolska biskopskonferensen Cenco, uttryckte efteråt:

– Mötet var ett tillfälle att söka och få slut på kriget så snart som möjligt. Vi är fortfarande övertygade om att lösningen på krisen inte är militär, sa biskop Donatien Nshole, enligt AP.

Stor förstörelse

Biskopen framhöll vidare att alla parter i konflikten nu måste arbeta för att återuppbygga infrastrukturell service i Goma.

Provinshuvudstaden har länge varit en viktig humanitär plats för 6,5 miljoner internflyktingar under den fleråriga konflikten med kongolesiska regeringsstyrkor. Striderna har kraftigt eskalerat under januari.

De senaste veckorna har över 400 000 flytt från provinsen, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR, när rebellerna i M23 har tagit kontrollen över flera städer i området. De närmar sig nu staden Bukavu, som ligger 20 mil söderut från Goma.

I Bukavu finns bland annat svenskstödda Panzisjukhuset och fredspristagaren och kvinnoläkaren Denis Mukwege.

Svenskkopplade rörelser

Bakom delegationen med kyrkliga företrädare som mötte M23:s politiska ledare finns bland andra Equmeniakyrkans samarbetspartner de förenade baptistkyrkorna, CEBU, samt pingstsamfundet Cepac, som relaterar till svenska pingströrelsen. Totalt ingår ett drygt 60-tal olika samfund och kyrkoinriktningar i Church of Christ in Congo.

Bland annat är det Demokratiska Republiken Kongos stora mineraltillgångar som ligger bakom intresset att få kontroll över de östra delarna av landet. M23 är den största av ett stort antal rebellgrupper och har stöd i grannlandet Rwanda.

Fredsansträngningar från andra länder i omgivningen har än så länge inte gett något större resultat.

Missnöje mot kyrkorna

Det politiska parti som står bakom landet president Felix Tshisekedi, UDPS, har uttryckt sitt ogillande mot de kyrkliga ledarnas fredsansträngningar, uppger AP. Partiet menar att kyrkorna borde invänta ett officiellt ställningstagande från presidenten.

Tshisekedi ställer tydliga krav för hur eventuella fredsförhandlingar ska gå till, och misstror de stridande rebellerna.

Fler artiklar för dig