Advokatbyrån Next har på Svenska kyrkans uppdrag tagit fram en rapport om vad som gäller juridiskt vid en anställningsintervju när präster inte vill viga samkönade par. Men Svensk pastoraltidskrift menar att den rapporten är ideologiskt färgad och har därför beställt en egen rapport.
– Det verkar finnas ett teologiskt och kyrkorättsligt sluttande plan här, säger Kjell O Lejon, tidskriftens ansvarige redaktör.
När en präst anställs av Svenska kyrkan bör det vara ett krav att viga samkönade par. Det var slutsatsen som advokatbyrån Next kom fram till i en rapport som de skrivit på uppdrag av kyrkostyrelsen, vilket Dagen tidigare skrivit om.
Men alla inom kyrkan är inte nöjda med slutsatsen, och därför har Svensk pastoraltidskrift tagit initiativ till en alternativ rapport. Den skrivs av advokaten Percy Bratt och ska presenteras fredagen den 14 februari.
Kjell O Lejon är ansvarig utgivare för Svensk pastoraltidskrift.
– Det är ovanligt att en tidskrift gör så här, men samtidigt är ärendet så angeläget och vi antar att väldigt många av våra läsare representerar en klassisk äktenskapssyn, så vi vill få frågan belyst från många olika synvinklar, säger han till Dagen.
Ideologisk drivkraft
Han förklarar sedan att det var i mars år 2023 som biskoparna föreslog att kyrkostyrelsen skulle utreda om samkönade äktenskap skulle få vara en fråga vid anställning av präster, där Kjell O Lejon markerar att kyrkostyrelsen inte var enig i frågan.
– Nyligen kom alltså svaret från Next advokater och de menade att det är nödvändigt och lämpligt att Svenska kyrkan inför ett anställningskrav för präster att viga samkönade par.

Men Kjell O Lejon, kyrkohistoriker och själv aktiv i nomineringsgruppen Frimodig kyrka, upplever att det finns en ideologisk drivkraft bakom allt detta. Han jämför med ett sluttande plan.
– Vi har gått från att först börja välsigna samkönade par, till att viga, till att tre biskopar nu säger att de inte tänker viga präster som inte går med på detta, slutligen får vi en beställd utredning som säger att det här är något som alla präster som nyanställs måste gå med på. Det finns en tydlig linje här som kan väcka oro för alla med traditionell uppfattning i äktenskapsfrågan.
Svårt ekumeniskt
Kjell O Lejon vill också backa bandet och påminna om alla löften som gavs år 2009, då Svenska kyrkan började viga samkönade par, att ingen präst mot sin vilja skulle tvingas att utföra en sådan vigsel. Nu menar han att risken är uppenbar att det löftet kommer att svikas.
– För kyrkorättsligt och traditionellt så har det alltid varit så att ett äktenskap varit mellan en man och en kvinna. Skulle man införa ett tvång att viga samkönade par, då skulle man inte bara trampa på enskilda prästers samveten, för det handlar inte bara om nyprästvigda, utan även dem som vill byta tjänst inom kyrkan.
Även ekumeniskt finns det stora problem med att införa ett vigseltvång för präster, menar han, då de flesta kyrkor i världen är av annan åsikt. Kjell O Lejon nämner också hur det gnisslar mellan Svenska kyrkan och Mekane Yesus-kyrkan, den lutherska systerkyrkan i Etiopien, helt baserat på denna fråga.
– Så i det läget valde vi att begära in en ”second opinion”.
Men är det självklart att Percy Bratt kommer fram till en annan slutsats?
– Det vet vi inte, svarar Kjell O Lejon.
Men sedan fortsätter han att förklara att det fanns vissa problem med Next advokatbyrå, eftersom en av juristerna som var med och tog fram rapporten tidigare varit involverad i det omtalade barnmorskefallet, alltså då två kristna barnmorskor inte ville medverka vid aborter utan ha samvetsfrihet.
– Så han har tidigare fungerat som en advokat som argumenterar mot samvetsfrihet, konstaterar Kjell O Lejon.
Han tycker att det är märkligt att anlita en sådan jurist i en fråga som handlar om präster ska ha samvetsfrihet, även det utifrån sin teologiska övertygelse.
Värt att notera är att Percy Bratt också var anlitad i barnmorskornas fall, fast på motsatt sida.

Svenska kyrkan har väl inget krav på sig att lyssna in en second opinion som man inte beställt?
– Nej. Det är vi som står för det här, eftersom vi uppfattar att det finns drivkrafter som går emot traditionell teologi, ekumenik och flera kyrkorättsliga aspekter. Därför ville vi ha en second opinion.
Kjell O Lejon säger också att ärkebiskop Martin Modéus har blivit informerad om alla dessa turer.

När Dagen tidigare intervjuade ärkebiskopen berättade han att de nu ska analysera frågan i kyrkostyrelsen, men han kunde inte se att det fanns något problem med det system som råder i dag, det finns inga tecken på att samkönade par som vill gifta sig i Svenska kyrkan har blivit diskriminerade.
Han menade också att biskopsmötets uttalade mål står fast.
– Vårt mål är att alla präster med glädje och av fri vilja ska viga samkönade par. Men vi tror inte på tvång.
[ Ärkebiskopen: Jag tror inte på att tvinga präster viga samkönade par ]