Nyheter

Regeringen avvaktar USAID-utredning

”För tidigt att säga om det kan finnas anledning för Sverige att göra förändringar”

Amerikanska biståndsmyndigheten USAID har stängts ned vilket har lett till att pågående hjälpinsatser i många länder har stoppats. Den svenska regeringen följer utvecklingen, men enligt bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) är det i dagsläget inte aktuellt att vidta några åtgärder.

Det är på en skriftlig fråga från Janine Alm Ericson (MP) om hur den svenska regeringen tänker agera i spåren av nedstängningen av USAID som Benjamin Dousa ger sin syn på saken. I det skriftliga svaret inleder han med att konstatera att det är upp till varje land att bestämma om, och hur, skattemedel ska användas för att finansiera utvecklingssamarbete i andra länder.

USA är väldens största biståndsland och 2023 var budgeten för USAID motsvarande mer än 450 miljarder kronor. Som en följd av detta noterar Benjamin Dousa att amerikanska beslut på biståndsområdet får stora konsekvenser.

”Sverige utvärderar situationen löpande, inklusive inverkan på olika sektorer och länder på kort och lång sikt, samt inverkan på relevanta multilaterala processer. Det är för tidigt att säga om det kan finnas anledning för Sverige att göra förändringar inom vårt eget bistånd som svar på amerikanska omprioriteringar”, skriver han.

Tillfälligt stopp för uppsägningar

I samband med att Donald Trump installerades som president i januari meddelade han att allt internationellt hjälparbete skulle stoppas under 90 dagar. Senare publicerade Vita huset också en lista med anklagelsepunkter mot USAID. Bland annat anklagades biståndsmyndigheten för att ha stöttat könsbyten och hbtq-aktiviteter i Guatemala, turism i Egypten, preventivmedel i utvecklingsländer samt odling av opiumvallmo (och indirekt herointillverkning) i Afghanistan.

De senaste veckorna har tusentals USAID-anställda blivit uppsagda samtidigt som biståndsprogram runt om i världen har stängts ned.

Vad som kommer att hända med verksamheten framöver är i dagsläget högst osäkert.

Den 6 februari överklagade två fackförbund beslutet att säga upp USAID-anställda och dagen efter kom beskedet från en domare i Washington DC om ett tillfälligt stopp för Trumpadministrationens beslut.

Vill fortsätta dialogen

Benjamin Dousa konstaterar att om de amerikanska förändringarna blir omfattande kommer det inte finnas möjlighet för Sverige att täcka upp ”mer än i begränsade, särskilt prioriterade fall, givet USA:s biståndsvolymer”.

Han skriver vidare att Sverige och USA historiskt sett har haft ett nära samarbete inom utvecklingssamarbetet. ”När formerna för biståndet i USA under nuvarande regering klarnat ser vi fram emot att fortsätta dialogen med USA om hur vi kan samarbeta för att möta globala utmaningar och bidra till global utveckling.”

Fler artiklar för dig