Nyheter

Kris efter övergreppen när Engelska kyrkan samlas till synod

Kyrkomötet präglas av missnöje med hur samfundet hanterat övergrepp

Missnöjet jäser inom Engelska kyrkan, som denna vecka samlas till kyrkomöte för första gången sedan ärkebiskopen av Canterbury avgick. Förtroendet bland allmänheten är i botten, vilket enligt många beror på den kyrkliga ledningens handfallna hantering av övergrepp bland präster.

En ny opinionsundersökning av YouGov visar att bara en av fyra britter har en positiv syn på landets största kristna samfund, Engelska kyrkan, jämfört med en av tre i november. I bakgrunden finns missnöje med hur biskoparna de senaste åren hanterat en rad anklagelser om övergrepp bland prästerskapet.

Kritiken mot kyrkans hantering av övergreppen fick ärkebiskop Justin Welby på fall i november förra året. Sedan dess har också biskopen av Liverpool, John Perumbalath, lämnat sin tjänst. I hans fall handlar det om påstått olämpligt beteende mot två kvinnor.

Många kräver även att ärkebiskopen av York, Stephen Cottrell, som just nu är samfundets de facto ledare, ska avgå. Detta då det finns frågetecken kring hans egen förmåga att ta itu med påstådda förgripare. En del delegater kräver en misstroendeförklaring mot Stephen Cottrell och anser att han är fel person att hålla i måndagens öppningsanförande för synodens 500 delegater när de samlas i Church House i London, skriver The Guardian.

Det finns också de som anser att parlamentet eller rent av kungahuset borde ingripa och tillsätta en utredning av kyrkans styrning, då de sittande biskoparna och ärkebiskoparna inte är förmögna att genomföra nödvändiga reformer.

”Parallella universa”

Alex Frost, kyrkoherde i Burnley och delegat i synoden, beskriver situationen för The Guardian som att det existerar ”två parallella universa” i Engelska kyrkan: ”Engelska kyrkans hierarki, som befinner sig i kaos, och de lokala kyrkorna som jobbar på och gör sitt bästa samtidigt som deras samfund verkar vara i fritt fall”.

Andra delegater ser stormen kring kyrkans hantering av övergrepp som en förevändning att ge sig på de biskopar som anses vara liberala i frågan om samkönade äktenskap – en splittring som Dagen skrivit om tidigare.

Synoddeltagarna ska ta ställning till två förslag som specifikt rör övergreppsskandalerna.

Ett av dem skulle innebära att det förebyggande arbetet förs över till ett fristående organ, och att de anställda flyttas över från kyrkan. Det andra förslaget skulle slopa 12-månadersgränsen för att anmäla präster för allvarliga förseelser, ge biskoparna mindre att säga till om när det gäller påföljden mot prästerna, och överlåta de svåraste ärendena till ett särskilt utredningsteam.

Nattvardsfråga

En annan fråga som står på synodens agenda är att få in fler gudsvigda personer ur arbetarklassen, och att uppmärksamma tioårsjubileet av den ekumeniska bönerörelsen Thy Kingdom Come, som uppmuntrar kristna till bön mellan Kristi himmelsfärd och pingst.

Inför synoden har dock en helt annat fråga varit på tapeten medialt, skriver The Guardian: möjligheten att erbjuda alkoholfritt vin och glutenfritt bröd i nattvarden. Här blev svaret från biskop Michael Ipgrave, som leder kyrkans liturgiska kommission, ett tydligt nej.

Upprördheten över detta blev så stor att kyrkan såg sig tvungen att justera svaret på sin hemsida. Där förtydligar man att församlingar sedan länge kunnat erbjuda “vin eller bröd som innehåller så små spår av alkohol eller vete att de rätteligen kan anses alkoholfria eller glutenfria”. Dessutom står det de troende fritt att inta nattvarden i enbart en form, antingen bröd eller vin, eller att helt avstå från nattvarden.

---

Fakta: Engelska kyrkan

  • Statskyrka som räknar omkring 50 procent av invånarna i England och Wales som medlemmar genom dopet, alltså cirka 26 miljoner personer.
  • Förfogar över 16 000 kyrkor och 42 domkyrkor i sammanlagt 42 stift och drygt 12 200 församlingar.
  • Medlemmar betalar ingen avgift. Grundplåten i ekonomin är en investeringsfond på 130 miljarder kronor, som ger 5–10 procents avkastning om året. En del av medlen till fonden, som bildades 1948, visade sig nyligen ha kommit från slavhandel.
  • Har skakats av anklagelser om en bristfällig hantering av prästers övergrepp mot minderåriga.
  • Kyrkomötet, synoden, hålls under fem dagar i februari och fem dagar i juli. Större delen av delegaterna utgörs av biskopar (51 personer), präster, munkar och ordenssystrar (totalt 200 personer), samt lekmän (200 personer).

---

Fler artiklar för dig