Nyheter

Nätverk kräver att asylsökande konvertiter får en ny chans

Kyrkohistorikern och flyktingaktivisten Micael Grenholm sågade regeringens nya migrationspolitik under seminarium - fick svar från KD-politiker

Det finns så många konvertiter som fått sina asylansökningar felaktigt bedömda, att nu måste politikerna se till att de får en ny chans i stället för en utvisning. Detta krav kom från kyrkohistorikern och flyktingaktivisten Micael Grenholm, som på ett seminarium i Hammarbykyrkan fick ett direkt svar från KD-politiker på plats.

Plötsligt sprakar det till. Kyrkohistorikern Micael Grenholm greppar mikrofonen och drar till med en rejäl utskällning av den nuvarande regeringen och dess migrationspolitik. Poängen han vill få fram är att det finns många konvertiter som har fått felaktiga utvisningsbeslut på sin asylansökan.

– Vi ser att det här drabbar våra församlingsmedlemmar, säger Micael Grenholm.

– De får höra att de inte är kristna på riktigt.

Så förslaget han presenterar är att alla konvertiter som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny prövning av sitt ärende. Dessutom lägger han till att utvisningar från Sverige borde stoppas för att säkra att ingen konvertit utvisas till förföljelse.

– I stället får vi se politiska åtgärder från regeringens sida, med stöd av SD, för att identifiera och utvisa alla dem som fått felaktiga beslut för att de vill minska antalet papperslösa i Sverige.

Seminarium i Hammarbykyrkan om asylsökande konvertiter

Starka reaktioner

Att Micael Grenholm har publiken på sin sida är tydligt. Hans budskap om att förhindra utvisningar och ge asylsökande konvertiter ytterligare en chans möts av ett jubel och en applåd som inte tycks vilja ta slut. Många som kommit hit till Hammarbykyrkan i Stockholm är också direkt berörda. Här finns konvertiter som tvistar med Migrationsverket, och vi befinner oss i en församling som gjort sig känd för sitt arbete med människor från Iran, ett land med islamistiskt styre.

Framme på scenen sitter också två KD-politiker som skruvar lite obekvämt på sig när applåderna smattrar. Som representanter för regeringen är de trots allt i skottgluggen. En av dem är riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller, som till viss del kan hålla med om problembilden, att det finns vissa brister i konvertiternas asylärenden.

Men hon har inte alls samma radikala förslag med sig till seminariet, utan berättar att man från regeringens sida valt att agera genom att ta upp konvertiternas perspektiv i det regleringsbrev som skickats till Migrationsverket.

– Så vi har gett dem ett tydligt uppdrag, säger hon.

Seminarium i Hammarbykyrkan om asylsökande konvertiter

Rättsosäkert system

Seminariet i Hammarbykyrkan arrangeras av nätverket Rätt till tro, Open Doors och Människorättsadvokaterna och man har också bjudit in sakkunniga från Migrationsverket samt representanter från flera kyrkliga samfund. Ett genomgående tema är hur svår bedömningen är när man ska avgöra om en asylsökande är kristen, där flera trycker hårt på att systemet i dag är rättsosäkert.

Prästen Annahita Parsan berättar själv om sitt arbete i Hammarbykyrkan, som tillhör EFS, där hon döper många med iranskt ursprung som vänt islam ryggen och därmed riskerar att straffas för det vid en utvisning.

– Jag har mött deras berättelser, jag har sett deras kamp och jag har förstått deras rädsla, berättar hon.

Även advokaterna Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand väljer att utifrån en rapport från Statskontoret och frikyrkornas egen konvertitutredning berätta om den kritik som finns, att det finns stora regionala skillnader när det gäller om man får ja eller nej på sin asylansökan som konvertit. De tar också upp problemet med att vi har politiskt tillsatta nämndemän som dömer i migrationsmål, och att det görs stora skillnader i bedömningar beroende på om nämndemannen är tillsatt av SD eller V.

Kyrkoledare på plats i Hammarbykyrkan för seminarium om konvertiter, Christian Mölk talar

Två olika roller

Efter seminariets slut för Dagen samman Micael Grenholm och Camilla Rinaldo Miller (KD) för att se var de kyrkliga aktivisterna i nätverket Rätt till tro och KD kan enas. Det är uppenbart att båda personerna har ett hjärta som bultar för konvertiternas sak, men det är också uppenbart att de agerar utifrån olika förutsättningar.

Seminarium i Hammarbykyrkan om asylsökande konvertiter

Micael Grenholm kräver alltså att konvertiter ska få en ny chans att lägga fram sitt ärende, han förtydligar också att det som nätverket Rätt till tro driver är att alla utvisningar till Afghanistan ska stoppas, eftersom många konvertiter har sitt ursprung där.

Är det verkligen realistiskt?

– Sverige får inte utvisa till tortyr och dödsstraff. Regeringens ansvar är att se till att Sverige inte bryter mot de mänskliga rättigheterna, svarar Micael Grenholm.

Men många konvertiter har redan fått möjligheten att överklaga sina beslut?

– Fast vi vet att flera av de här besluten är felaktiga. Dels för att Migrationsverket själva har ändrat sig i vissa fall, men också för att de medgett att de inte kan bedöma en genuin konversion med sina metoder.

Micael Grenholm menar också att många asylsökande konvertiter har fått avslag på bisarra grunder, att de bommat en irrelevant kunskapsfråga om kristen tro eller att man inte tagit hänsyn till att de är aktiva i en församling. Dessutom finns nu ett gyllene tillfälle att plocka upp deras ärenden igen.

– Nu när det kommer färre asylsökande så blir det inte en så stor administrativ börda för Migrationsverket, säger han.

Bibeln både på svenska och persiska i Hammarbykyrkan i Stockholm.

Kan inte lova

Camilla Rinaldo Miller nickar instämmande i att det finns problem med bedömningen av konvertiter, inte minst då det visat sig att bedömningarna skiljer sig åt mellan olika regioner i landet. Hon är också bekymrad över nämndemannasystemet, där en asylsökande kan råka få SD-nämndemän som i högre utsträckning ger avslag.

– Det är därför vi gett nya direktiv i regleringsbrevet till Migrationsverket, för att vi ska få en mer rättssäker och enhetlig process när det gäller konvertiter, säger hon.

– Vi måste se till att alla ärenden är rättssäkra, och har det brustit någonstans ska de tas upp igen.

Men att som politiker gå ut och lova att alla asylsökande konvertiter ska få en ny prövning kan hon inte göra, utan budskapet är snarare att säkra systemet så att bedömningarna blir bättre.

– Sedan kommer det alltid att finnas människor som tycker att de inte har blivit behandlade på ett rättssäkert sätt efter att de fått avslag på sin asylansökan, säger Camilla Rinaldo Miller.

Seminarium i Hammarbykyrkan om asylsökande konvertiter

Inte bara framtiden

Micael Grenholm kan dock inte släppa tanken på att många av de konvertiter som fått avslag har fått ett felaktigt beslut.

– Det drabbar dem jättehårt, och då är det otillräckligt att bara prata om framtiden, säger han.

Enligt honom är det inte rimligt att regeringen med sitt regleringsbrev enbart tar sikte på att man ska bli bättre, utan han menar att det är lika viktigt att se till att rätta till felaktiga historiska beslut, inte minst för alla dem som fortfarande befinner sig i Sverige.

– Men i stället för att ge dem en ny chans satsar regeringen på att de ska ut ur landet.

Camilla Rinaldo Miller håller inte med i resonemanget.

– Vi skjuter inte alls det här på framtiden när vi skriver in förslagen i regleringsbrevet, svarar hon.

Snarare handlar kravet om ökad rättssäkerhet för konvertiter generellt, där hon påpekar att det redan i dag går att överklaga ett beslut om man anser sig felaktigt bedömd.

– Vi har lagar som måste efterlevas, och vi får inte utvisa människor till ett land där de blir dömda för att de har konverterat.

Men, konstaterar Camilla Rinaldo Miller, systemet är inte vattentätt, ibland tas felaktiga beslut.

Men går det att uppfylla Grenholms önskemål?

– Inte rakt av. För det blir väldigt speciellt, en del har fått avslag av en anledning. Det känns så klart hårt att behöva säga något sådant, för man kan så klart önska att alla som ville skulle få stanna i Sverige, säger Camilla Rinaldo Miller.

– Det skulle dessutom vara dumt av mig att lova att vi ska börja riva upp gamla asylärenden.

För problemet, säger Camilla Rinaldo Miller, är var gränsen ska dras. Vilkas ärenden ska Migrationsverket börja titta på igen, är det bara för personer som är kvar i landet, eller ska man börja titta på dem som redan är utvisade?

– Ska vi i så fall gå ett år tillbaka i tiden, eller femton år?

Micael Grenholm hade ett snabbt svar i rockärmen.

– Vi i nätverket Rätt till tro skulle kunna ge er en ordentlig lista på människor som har utvisats från Sverige och som drabbats av förföljelse.

Hammarbykyrkan

---

Fakta: Seminariet i Hammarbykyrkan

  • Seminariet som denna artikel handlar om heter: Nationell och ekumenisk konferens: Utvisas kristna konvertiter i Sverige till dödsstraff?
  • Som arrangörer stod Open Doors, nätverket Rätt till tro och Människorättsadvokaterna i samarbete med Hammarbykyrkan, som tillhör EFS.
  • Även Migrationsverket, politiker och representanter från flera trossamfund fanns med.
  • Alla riksdagspartier hade blivit inbjudna, men enbart Kristdemokraterna fanns representerade på seminariet.

---

Fler artiklar för dig