Nyheter

Afrikanska kyrkor ger stöd och förböner till de drabbade i Örebro

Linalie Newman, EFK, tacksam för omtanken – ska träffa ministrar på besök om det fortsatta arbetet

Våld och fattigdom är vardag i Centralafrikanska republiken. Efter dödsattacken i Örebro uttryckte baptistkyrkor i landet snabbt sin medkänsla och sina förböner för de drabbade i Sverige, och för vännerna i Evangeliska frikyrkan.
– Otroligt berörande, så fint att få stå tillsammans, säger Linalie Newman, missionsdirektor hos EFK.

Det har varit en intensiv vecka för Evangeliska frikyrkan, som har sitt samfundskontor i Örebro och inte mindre än åtta församlingar i staden. Den tragiska skolskjutningen som tog tio människors liv, förutom gärningsmannens, har skakat om staden rejält.

Men våldsdådet i Sverige har också via världsmedierna nått fram till kristna vänner och kyrkor som EFK har relation till internationellt.

Ber för drabbade familjer

EFK fick på kort tid efter attacken meddelanden om solidaritet och förböner i skrivelser från kyrkor och partners i Moçambique, Libanon, Europeiska baptistfederationen med kontor i Storbritannien, Centralafrikanska republiken och Eswatini (Swaziland) i södra Afrika, samt från kristna tv-stationen Sat-7 i Mellanöstern, med flera.

”Våra böner är med de familjer som förlorat nära och kära”, skriver ledaren Alia Abboud från en kristen hjälporganisation i Libanon.

Långvarig relation med systerkyrka

Alan Donaldson, generalsekreterare för Europeiska baptistfederationen, hänvisar till sin egna erfarenhet av en massaker i en skotsk skola, där hela nationen blev chockad. Han ber att de kristna ledarna i Sverige ska kunna ge tröst till människor som sörjer och är rädda.

Symphorien Bouassi leder Eglise Evangelique Baptiste (Evangeliska baptistkyrkan) i Centralafrikanska republiken. Samfundet är ett resultat av att Örebromissionen började arbeta i landet 1923. I dag - 100 år senare - uppmärksammas jubileet på flera sätt. Bland annat besöker Symphorien och hustrun Marie-Josée Sverige.

Från Centralafrikanska republiken talar ledaren Symphorien Bouassi i det evangeliska baptistsamfundet (EEB) om ”smärtsamma tider” och om att det är viktigt att mötas som en gemenskap och visa motståndskraft.

– Vi har relation till kyrkan i Centralafrikanska republiken sedan lång tid tillbaka. Det är ett av världens mest fattiga och mest våldsutsatta länder, och vi vet att vår partner där verkligen har varit nära våldet, säger Linalie Newman.

– Både i Libanon och i Centralafrikanska republiken är de förebilder för oss i att agera som kyrka i svåra lägen.

”Alla förböner behövs”

Om det traditionellt har varit kyrkorna i Sverige som har stöttat kristna långt bort, så är det i den här situationen det omvända, en ömsesidighet som Linalie Newman uppskattar. Just nu behövs alla förböner och all omtanke som är möjlig, menar hon.

EFK:s direktor berättar att hon och andra kristna och muslimska ledare i Örebro under tisdagen kommer att möta socialminister Jakob Forssmed och kulturminister Parisa Liljestrand, som kommer på besök till staden. De ska föra samtal ihop med Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, kring hur man kan samverka framöver i den fortsatta traumabearbetningen.

Öppnat flera kyrkor

Från EFK:s sida har bland annat Filadelfiakyrkan öppnat för att ta emot personal och elever från Risbergska skolan efter tragedin. Immanuelskyrkan och Rädda barnen har bjudit in till en gemensam föreläsning om hur föräldrar kan samtala om svåra frågor med sina barn, vilket lockade ett femtiotal föräldrar.

2025-02-05 Örebro Filadelfiakyrkan Örebros föreståndare Ellen Hemström upplät kyrkans lokaler till Campus Risbergska på onsdagen. Dagen efter skolskjutningen där minst 11 personer miste sina liv.

Linalie Newman berättar att ett tjugotal som arbetar som lärare och i andra uppgifter på Risbergska skolan tillhör olika EFK-församlingar i Örebrotrakten, och att andra kontaktpunkter finns genom kyrkornas öppna förskoleverksamheter, språkkaféer med mera.

– Det finns gigantiska behov av olika former av krisstöd. Här har vi en viktig uppgift att fortsätta vara medmänniskor. Det kommer inte att var klart den här veckan, utan säkert pågå lång tid framöver, säger hon.

Fler artiklar för dig