Graham Tomlin har rest till Sverige för att berätta mer om sitt projekt, där han försöker göra kristen tro relevant för nutidens människor. För att kunna satsa helhjärtat på det här var han tvungen att hoppa av sin tjänst som biskop i Engelska kyrkan.
Det är en något märklig situation. Graham Tomlin är på plats i Örebro för en konferens tillsammans med en rad kristna företrädare, vilket råkar vara på samma dag som den fruktansvärda skolskjutningen inträffar, något av en världsnyhet.
– Så jag följer händelserna här i staden via brittiska nyhetssidor, säger han.
Ovanlig kyrklig mix
Det är en ovanlig och spännande mix av arrangörer som bjudit in honom till Örebro, där både Strängnäs stift och ALT, frikyrkornas skola för pastorsutbildning, står som arrangörer. Graham Tomlins är på plats för att berätta mer om det arbete han bedriver i Storbritannien via organisationen ”Center for Cultural Witness”.
Han har faktiskt klivit av som biskop i Engelska kyrkan, i Kensington, för att satsa helhjärtat på det här, något som händer för cirka två och ett halvt år sedan. Med detta center vill han sprida kristen tro i samhället, utanför kyrkans väggar.

Du slutade verkligen som biskop?
– Nu är det väl så att en gång biskop, alltid biskop, svarar Graham Tomlin först om sin titulering.
– Men det här handlar om att jag såg att många människor lämnade kyrkan, och det var inte för att de hade slutat tro på Gud, utan för att de inte såg att det som hände i kyrkan hade någon relevans för livet utanför. Så vad var då poängen med att gå dit?
Graham Tomlin beskriver också hur han såg kyrkans försök att nå ut med sitt budskap via olika satsningar på evangelisation, men han märkte att de inte nådde fram. Han använder själv Jesus liknelse om utsädet som inte föll i god jord, utan snarare på stenig mark.
– Det är svårt att nå ut i vår kultur, det är svårt att evangelisera när ingen på allvar verkar vilja lyssna, säger han.
– Så vad vi behöver göra, är att förbereda marken på ett bättre sätt.

Bättre kommunikation
Hans egen analys är att det behövs en bättre kommunikation från kyrkornas sida för att kunna bli relevanta i samhället. Det är här hans organisation kommer in i bilden. Graham Tomlin beskriver att arbetet handlar om att bli en betydande samhällsröst som kan spegla ett kristet perspektiv på det som händer, för att på så sätt vittna om Jesus för den nutida människan.
– Då handlar det inte om att bygga stora kyrkor eller verkar för att kyrkan ska återfå sin forna makt, säger han.
Snarare handlar det om att på ett kreativt och modigt sätt kommunicera med sin samtid, att nå ut med Jesus budskap på ett sätt som gör att folk verkligen lyssnar.
Ett bredare perspektiv
Till en början trodde han att detta var möjligt att göra som biskop, men det visade sig vara svårt att få ihop tiden att vid sidan om sin ämbetsroll driva en annan organisation. Så han lyckades samla ihop pengar för att på så sätt kunna ägna sig åt ”Center for Cultural Witness” på heltid.
– Men jag tänker att jag fortfarande gör det i egenskap som biskop, där jag arbetar för kyrkan utifrån ett bredare perspektiv.
Annorlunda perspektiv
När Graham Tomlin ska berätta mer om sitt center säger han att det bygger på tre ben, kommunikation, utbildning och research.
Men kommunikation är det han berättar mest om, där han säger att centret samlat flera kristna tänkare för att regelbundet kommentera pågående samhällsfenomen.
– Vi försöker få till ett kristet perspektiv på i stort sett allt som sker, Trumps återkomst till Vita huset, våld och kriminalitet, kriget mellan Israel och Gaza, oavsett vad det kan vara är vår uppgift att få fram ett kristet perspektiv och hur man kan se på händelserna utifrån ett annorlunda sätt.
Graham Tomlin berättar att de därför publicerar mellan fem till tio texter varje vecka, något som sker på sajten ”Seen and Unseen”, texter som ska bli en relevant röst i samhällsdebatten och som är skrivna för att de ska kunna läsas även av dem som inte är kristna eller går i kyrkan regelbundet.
– Det är också texter som du som troende ska kunna sprida till andra, säger han.
Utöver det håller man också i teologisk fortbildning och har också mer långsiktig kommunikation, i form av att publicera böcker.
Lyckas ni nå ut?
– Det finns vissa saker som är svåra att mäta. Om ditt mål är att plantera en ny kyrka, nå människor via en evangelisationssatsning eller hjälpa fattiga via ett socialt projekt, då är det enkelt att mäta. Men det vi gör är mer subtilt, målet är att väcka en längtan efter Gud. Hur mäter man det?, frågar sig Graham Tomblin.
Visst, de märker av att allt fler läser deras texter på webben. Men målet är större än så, det är att få folk att få upp ögonen för Jesus.
Nu är du i Sverige för att samtala med kyrkliga företrädare, hur är det?
– Jag ser flera likheter med situationen i Storbritannien. Vi tror att Sverige är ett mer sekulärt samhälle än vårt, något jag också kan uppfatta. Men här pratar man om en ny öppenhet till tron, med berättelser om att fler konfirmeras och unga som söker sig till kyrkan. Så är det i Storbritannien också, det är öppnare än tidigare. Inte så att det går att prata om en kristen väckelse än, men det är en intressant situation.

[ Fullt hus när Sturmark och Halldorf debatterade Guds existens ]