Hon anklagades för att vara illojal mot sin arbetsgivare och fick sparken, bland annat på grund av sitt engagemang i kyrkans vårdbolag. Nu berättar Karin Pettersson, den tidigare förlossningschefen vid Karolinska universitetssjukhuset, för Dagen om året som gått.
– Jag har fått så mycket förbön och omtanke.
Det väckte stor uppmärksamhet när hon fick sparken. Karin Pettersson var fram till mars 2024 förlossningschef på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och var ett känt namn inom vården. Men sedan kom anklagelsen att hon varit illojal mot sin arbetsgivare, något som slogs fast efter att en advokatbyrå gjort en stor granskning av hennes beteende på jobbet, bland annat genom att gå igenom hennes mejl.
Hennes illojalitet handlade bland annat om att hon vid sidan av sitt jobb även var styrelseordförande för Löjtnansgården, det äldreboende som drivs av Immanuelskyrkan i Stockholm. Karin Pettersson sitter också i styrelsen för församlingen, som tillhör Equmeniakyrkan, och hade flera gånger använt sin jobbmejl i kontakt med människor i kyrkan.
Nu, efter nästan ett års konflikt, har en uppgörelse nåtts (där Läkarförbundet och Sveriges kommuner och regioner har företrätt respektive parter) som innebär att Karin Pettersson kompenseras med 1,9 miljoner kronor.

Lättare att prata
I och med detta väljer Karin Pettersson också att tacka ja till en intervju med Dagen, något hon tidigare avböjt.
– Jag har under hela den här processen varit försiktig med att göra intervjuer, förklarar hon.
– Dels handlar det om att det varit en svår period i mitt liv, dels fattade jag ett beslut att enbart uttala mig i DN och Läkartidningen och det har jag hållit mig till.
Så hon har under året som gått tackat nej till en rad tidningar som hört av sig.
– Men nu är det över, då är det lättare för mig att prata.

Kyrkans vårdbolag
Karin Pettersson berättar att det fanns en lång rad anklagelsepunkter riktade mot henne, och i den tvist som nu är avslutad var man oeniga i samtliga fall. Hade den fortsatt skulle konflikten antagligen landat i Arbetsdomstolen.
– Men så ville jag inte ha det, jag är 63 år och är inte intresserad av att det här skulle ta flera år av mitt liv.
Ditt engagemang i kyrkans vårdbolag, hur mycket handlade konflikten om det?
– Det var en ganska stor del. Jag har förklarat att jag är styrelseordförande för ett äldreboende, det är icke-arvoderat och sker på kvällstid. Det är en idéburen verksamhet utan vinstintresse. Jag kan inte se att det är en konkurrerande verksamhet till Karolinska, säger Karin Pettersson.
– Alla chefer jag haft under alla dessa år har vetat att jag är engagerad i kyrkan, både i Immanuelskyrkans församlingsstyrelse och i Löjtnantsgården.

Mejlade privat
Att detta engagemang plötsligt användes emot henne anser Karin Pettersson är mycket förvånande. Hon kan inte se att det har någon bäring på hur hon skött sitt arbete på sjukhuset. Men absolut, hon har skickat privata mejl från sin jobbmejl.
– Men det gör väl alla, säger hon.
– Jag har varit chef i 22 år på Karolinska och har en oreglerad arbetstid, så det är ingen tvekan att jag arbetat på helger och kvällar, men jag har också haft kontakter med församlingen på arbetstid.
Men att mejla för att stämma av morgondagens agenda i kyrkan, eller något annat privat ärende, kan väl inte vara en så stor sak, menar Karin Pettersson. Snarare menar hon att man letat efter något att beskylla henne för och då hittat detta, med slutsatsen att hon blandat ihop sin yrkesroll med initiativ utanför jobbet.
[ Sparkade överläkaren har fått nytt jobb ]
Hur ofta använde du jobbets mejl för kyrkliga ärenden?
– De tittade igenom tiotusentals mejl som jag skickat, vilket innefattar min forskning, kyrkan, biobiljetter som jag köpt. Uppskattningsvis handlar det om cirka tio procent av mina mejl.
Var gränsen går för hur många privata ärenden man får använda jobbmejlet till, det är en knivig fråga.
– Men nyckelfrågan här handlar om det har hindrat mig från att utföra mitt huvuduppdrag på Karolinska, säger Karin Pettersson.
Och själv menar hon att hon kunnat sköta sitt jobb alldeles utmärkt. Men efter denna näsbränna har hon nu gjort vidtagit vissa åtgärder för att inte hamna i samma sits, även om det gör livet något krångligare.
– Nu har jag skaffat mig fyra olika mejladresser, säger Karin Pettersson.
Varför är du fortfarande styrelseordförande för kyrkans vårdbolag?
– För att det är en viktig princip för mig, säger hon.
– Många av mina medarbetare, som är läkare och forskare, har också ett ideellt engagemang utanför arbetsplatsen. Jag tycker att det säger något om en person, att man har en vilja att göra något bra.
Så att fortsätta sina uppdrag i kyrkan anser Karin Pettersson är oerhört viktigt, och det är heller inte något som man borde kunna stämplas som illojal för.
– Frikyrkan, eller kyrkan över huvud taget, skulle inte överleva om inte heltidsarbetande människor skulle kunna ägna sig åt frivilliga insatser. Vi skulle aldrig ekonomiskt kunna snurra stora församlingsverksamheter om inte människor var villiga att lägga tid på kyrkan utanför sin arbetstid.

Du har fått starkt stöd av vårdpersonal, men har du också fått stöd från församlingen?
– Enormt mycket. Jag blev presenterad som en bedragare som försökte lura Karolinska på pengar. Men jag har inte för en enda sekund känt att man i församlingen, eller på Löjtnansgården, har ifrågasatt min trovärdighet.
– Vid en gudstjänst var det en person som ställde sig upp och sa att i dag ber vi för Karin och det hon utsätts för, något jag var helt oförberedd på. Jag har fått så mycket förbön och omtanke från församlingen.
Karin Pettersson berättar att det här har gjort det mycket lättare för henne under den pågående konflikten.
Anser sig vara vinnare
I dag jobbar hon på BB, vid två olika sjukhus, vilket är möjligt tack vare att det är privata ägare. För i Region Stockholm har hon inte kunnat bli anställd under den pågående tvisten. Men hon har fått förfrågan att komma och jobba i andra städer, exempelvis Jönköping, staden hon är uppvuxen i. Men någon flytt mitt i allt detta var hon inte redo för.
Vem vann egentligen den här tvisten?
– Jag vann, säger Karin Pettersson.
– Det låter så himla kaxigt, men om du tittar på det som är skrivet i media om mig och mitt ärende, om du tittar på reaktionerna, från vänner och kollegor i detta ärende, och den kritikstorm som Karolinska fått utstå, så tycker jag att jag vann.
Samtidigt vet hon faktiskt inte riktigt vem hon kämpat emot under det gångna året.
– Anmälan som kom in mot mig kom från personer som var anonyma och jag vet fortfarande inte vilka som låg bakom det.
Vad har du lärt dig av allt det här?
– Jag tror att jag blev anmäld för att vara illojal av ett antal uppsatta personer på Karolinska för att jag ifrågasatte en del av verksamheten i media. Det är min bild.
– Så det jag har lärt mig är att kränkta människor kan agera väldigt starkt. Men jag har framför allt lärt mig att det finns så många bra människor, som tar sig tid att uttrycka sitt stöd för en enskild person. Det tänker jag ta med mig resten av mitt liv, det tänker jag ta med mig när jag ser någon annan människa bli uthängd.

[ Stor manifestation för avsatta Karolinska-läkaren Karin Pettersson ]