Kyrkor är inte längre fredade zoner för immigranter och papperslösa efter Donald Trumps tillträde som USA:s president. Bland flyktingarna skapar detta oro, rädsla och osäkerhet – och kyrkorna är splittrade i frågan.
Det mest hårdnackade motståndet mot den nya, hårda politiken tycks finnas inom Katolska kyrkan i landet.
Donald Trump har rivstartat sin andra period i Vita huset genom en rad så kallade presidentordrar. En av dessa berör de miljontals immigranter som bor och arbetar i USA sedan lång och kort tid.
Trump har redan sett till att USA:s gränser mot Mexiko och Kanada är mer svårforcerade än tidigare. Presidenten sätter “Amerika först” genom att ha som mål att utvisa människor som flytt från förföljelse, och som sedan länge är rotade i landet.
Rubriken på en artikel i Christianity Today sätter ord på stämningsläget: ”Trumps första vecka sänder chockvåg genom migrantförsamlingar.” En oro sprider sig i breda folklager sedan Trump utlovat ”den största deportationen i landets historia”.
Den nya administrationen har upphävt de mångåriga restriktioner som hindrat polis och andra myndigheter från att göra tillslag mot immigranter som uppehåller sig på sjukhus, i skolor, i kyrkor och andra religiösa byggnader.
Gabriel Salguero, pastor i The Gathering Place i Orlando, Florida, en församling inom pingstsamfundet Assemblies of God, säger att allt tal om hårdare tag har orsakat ”kalla kårar längs ryggraden” bland medlemmarna i den latinamerikanska evangeliska kyrkan.
– Vi frågar inte människor om deras medborgarskap innan nattvarden eller innan vi ger dem mat att äta. Vi försöker bara följa evangeliets uppmaning att älska vår nästa, säger Gabriel Salguero och sammanfattar därmed många kyrkors inställning.
Kyrkor bjuder motstånd
Men Donald Trumps hårdföra politik splittrar kyrkorna. Många är öppet kritiska mot presidentens order, som de menar går tvärtemot all rim och reson, och de kommer att fortsätta härbärgera människor som behöver en fristad.
Några kyrkor, som tidigare erbjöd en trygg och säker plats för papperslösa immigranter har dock ändrat inställning, och är inte längre lika benägna att sträcka ut en hjälpande hand, rapporterar Tovima som samarbetar med Wall Street Journal.
– Vi kommer inte att erbjuda en fysisk fristad, uppger pastor Seth Kaper-Dale vid Reformed Church of Highland Park i New Jersey, som gav immigranter en tillflyktsort under Donald Trumps första period som president, mellan 2017 och 2021.
Våldet en skiljelinje
Förklaringen till att pastor Kaper-Dale resonerar på ett annat sätt den här gången är det våldskapital som gör sig påmint i samhället, och som bland annat tar sig uttryck i olika typer av våldsdåd, som till exempel dödsskjutningar i skolor och kyrkor.
– Samhället har blivit för våldsamt, och den sittande presidentens inställning till våld gör att vi som kyrka inte vill bli stämplad som en fristad, förklarar han och motiverar sin ståndpunkt med att församlingen inte är ute efter att bli ”en ny Tree of Life synagogue”.
Han syftar på den synagoga i Pittsburgh där en beväpnad man 2018 sköt ihjäl elva personer som firade gudstjänst. Dådet är den dödligaste antisemitiska attacken i USA:s historia. Angriparen hade på sociala medier beskrivit synagogan som ett judiskt organ som skyddar flyktingar, eller ”inkräktare” som han kallade dem.

Lagen bör följas
Flera kristna grupper har den senaste veckan uppmärksammat behovet av att lagar följs och tillämpas på ett humant och värdigt sätt. Många kristna ifrågasätter också om myndigheterna har rätt att gå in i kyrkor och upphäva deras status som fristäder.
– Alla människor har rätt att följa sina löften till Gud utan fruktan, skriver den mäktiga katolska biskopskonferensen i USA apropå den nya Trump-administrationens tuffa och kompromisslösa flyktingpolitik.
I ett skriftligt uttalande är de katolska biskoparna tydliga med sin ståndpunkt: ”Katolska kyrkan har en lång tradition av att hjälpa flyktingar, vilket ligger helt i linje med den undervisning som Jesus Kristus ger.”
”Ett katolskt problem”
Det starkaste motståndet mot Trumps planer på massdeportationer verkar komma just från Katolska kyrkan. The Week rapporterar att katolska präster vid gränsen mot Mexiko ”växlar upp” för att bistå församlingsmedlemmar som hotas av deportation.
Christopher Hale, som var en av förgrundsfigurerna i Catholic outreach, en rörelse som stödde president Barack Obama i dennes återvalskampanj 2012, menar att Donald Trump och den nya administrationen i Vita huset har ett ”katolskt problem”.
De åtgärder som Donald Trump är på väg att genomföra är inte populära bland det amerikanska folket. I en undersökning nyligen uppgav 57 procent att de är ”starkt” eller ”ganska starkt” emot ingripanden i kyrkor i syfte att utvisa immigranter.
Bara 20 procent svarade att de ger sitt stöd till presidentens politik på detta område.

[ Oro bland kristna latinamerikaner i USA ]