Kristna kan göra mycket för att hjälpa varandra att se Gud i det egna livet och växa i relation till honom. Det menar Anna-Lena Thoursie, som på lördagen deltog i ett möte om andlig vägledning.
– Allt vi gör i församlingen är en del av att upptäcka och erfara Gud. Så andlig vägledning är inget nytt eller exklusivt, säger hon.
Drygt 200 personer, både kyrkvana och mindre kyrkvana, hade samlats i Saronkyrkan i Göteborg för att tala om temat, ”Att upptäcka Gud i det som är mitt liv”. En av dem var Anna-Lena Thoursie, ledarutvecklare på Sverigeprogrammet i Evangeliska frikyrkan, EFK.
– Det var väldigt mycket glädje i dagen som helhet. Det kändes som att många som var där var glada över att vi ordnade en dag kring detta ämne, säger hon till Dagen efter konferensen.
– Det blev en fin helhet med olika föredrag och seminarier, lite mer nära och personliga samtal och den breda gemenskapen tillsammans.

Samlingen arrangerades av Saronkyrkan och Betlehemskyrkan i Göteborg och av deras respektive samfund, EFK och Equmeniakyrkan. Bortsett från Anna-Lena Thoursie fanns förkunnare som Tomas Sjödin, Britta Hermansson, Robert Eriksson, Åsa Molin, Josef Bergdahl och Daniel Dalemo bland talarna.
– Fokus var på hur vi kan lära oss att se Gud i våra liv just i dag, och bjuda in honom i alla delar av vårt liv. Men också på de olika faserna vi kan gå igenom över tid i vår trosvandring och i vår erfarenhet av Gud, säger Anna-Lena Thoursie.

Seminarium med Samuel Furingsten
Själv höll hon i ett seminarium tillsammans med Samuel Furingsten, pastor och föreståndare i EFK-anslutna Johanneskyrkan i Linköping. Det handlade om hur man i församlingslivet kan upptäcka Gud tillsammans.
– Samuel delade med sig av hur de firar gudstjänst, praktiserar fastan, retreaten och det andliga vägledningssamtalet då detta är bärande delar i den andliga vägledningen i församlingen och som han över tid sett forma deras tro och gemenskap, säger hon.
– För min del lyfte jag att allt vi gör i församlingen är en del av att upptäcka och erfara Gud. Så andlig vägledning är inget nytt eller exklusivt men vi har kanske inte använt det begreppet så ofta i frikyrkan.
Som exempel nämner hon personliga vittnesbörd eller när kristna läser Bibeln tillsammans och delar med sig av vad de uppfattar är Guds tilltal in i deras liv.
Tala med varandra om tro
Det behöver heller inte alltid vara pastorn som håller i samtalen om andlig vägledning.
– Det kan också vara andra som har församlingens bemyndigande att hålla i enskilda samtal och hjälpa människor att upptäcka vad Gud inbjuder mig till i mitt liv just nu, och vad han försöker att säga mig genom händelser och det jag är med om, säger Anna-Lena Thoursie.
Men framför allt vill hon uppmuntra kristna att dela och talar om sin tro mer generellt med varandra.
– Det kanske inte känns helt naturligt för oss i Sverige. Men om vi börjar prata med varandra om vad som pågår i våra liv, om vår tro och våra tvivel, så kan vi på ett enkelt och naturligt sätt få vara med och vägleda varandra genom att hjälpa varandra se hur Gud verkar i våra liv och vad han kanske försöker kommunicera till oss, säger hon.
– Det finns ju också ett missionellt uppdrag i detta: när jag ser vad Gud gör i mitt liv och erfar honom så blir det en skatt som jag vill dela med mig av till andra.
Om det blir någon fortsättning på dagen är för tidigt att säga.
– Först ska vi nu gå igenom de utvärderingar som vi bad deltagarna att fylla i. Men det är inte omöjligt att det blir en fortsättning, och det var nog flera som var med som uttryckte en önskan om det också.
[ Kyrkor i Göteborg lär ut andlig vägledning – för att kunna lyssna in Gud i sitt eget liv ]