Hundratusentals människor återvänder just nu till sina forna hem i norra Gaza, under vapenvilan mellan Hamas och Israel. Samtidigt får de kristna organisationerna i Gaza nu möjlighet att införskaffa de förnödenheter som behövs, berättar PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete.
Det har gått drygt tio dagar sedan Israel och Hamas ingick en efterlängtad vapenvila, vilken inneburit att Hamas har släppt flera personer ur gisslan som togs den 7 oktober 2023.
Flertalet av de 650 000 människor som flydde undan striderna i norra Gaza ska enligt Hamas redan ha tagit sig tillbaka till Gaza City och de nordliga delarna av landremsan, ofta genom att gå till fots två mil eller mer utmed kustvägen.
Men det som många möts av i norra Gaza är ruiner och avsaknad av rinnande vatten, livsmedel och sjukvård.
– Behoven är så stora att det nästan inte går att föreställa sig, säger Andreas Alexandersson, programchef för Mellanöstern och Nordafrika vid PMU, Pingsmissionens utvecklingssamarbete.
– Många familjer har bott i hus med fem eller sex våningar, som i dag bara är ruiner. Där slår man upp sina tält för att se vad och vilka som är kvar. Det finns en längtan till det som varit ens hem.

Stöttar två utbildningsinrättningar
Vapenvilan har också gjort det möjligt för hjälporganisationer att få in förnödenheter till Gaza. PMU stöttar sedan tidigare två kristna civilsamhällesorganisationer som verkar även på Västbanken: Palestinian Bible Society och Betlehem Bible College. De har i flera årtionden varit partner till PMU och svenska pingstförsamlingar, inte minst i Umeå och Botkyrka.
I Gaza har de på senare tid framför allt arbetat utifrån de två kyrkor som fortfarande har öppet i norra Gaza – en katolsk och en ortodox – och som blivit en fristad för både kristna och muslimer. Detta bland annat för att de egna lokalerna förstörts i beskjutningen.
Nu hoppas man bland annat snart att få in en lastbil med livsmedel, mediciner och tält till familjerna som återvänder.
– Det handlar både om att köpa förnödenheter lokalt i Gaza och om att undan för undan kunna transportera in förnödenheter med lastbil, säger Andreas Alexandersson till Dagen.
– Tält och madrasser är mycket efterfrågade eftersom många hus är helt förstörda och folk behöver någonstans att bo.

Klinik och skola
Betlehem Bible College stöttar en mindre sjukvårdsklinik, med en läkare och en sjuksköterska, som har öppet tre dagar i veckan. Nu kan den förhoppningsvis få hjälp med läkemedel och andra medicinska produkter.
– Man har också låtit utbilda ett tjugotal personer i traumabearbetning, utifrån en metod som tidigare används i Irak och Serbien. Den kommer man nu ha möjlighet att arbeta med, säger Andreas Alexandersson.
– Vi stöttar också en skolverksamhet som hållits i gång under konflikten, för förskolebarn och äldre elever och fritids. Där finns ett behov av att betala lärare och läromedel.

Andreas Alexandersson ser ytterligare en poäng med att stötta de kristna inrättningarna i Gaza.
– Genom att stärka deras möjlighet att hjälpa samhället i Gaza stärker vi också de kristna minoriteterna, vilket är en viktig del i det hela, säger han.
– Vi har regelbunden kontakt med personalen och jag är djupt imponerad över det som gjorts under den här tiden. Inte minst lever de själva under mycket stor press.
[ Ny israelisk lag stoppar FN:s hjälporganisation ]