Många präster och andra anställda inom Svenska kyrkan använder egen bil i tjänsten. När avtal nu saknas blir det dyrt för dem som måste resa mycket.
– Det här ställer till det för våra medlemmar som kör otroligt mycket bil, vissa uppåt 150 mil i månaden, för att utföra sitt arbete, säger Jens Lagnestam vid fackförbundet Vision till Kyrkans tidning.
Redan i somras sa Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) upp avtalet, kallat Bil 23, med de fackförbund som organiserar samfundets anställda. Detta bland annat med hänvisning till sänkta bränslepriser. Men parterna lyckades inte nå ett nytt avtal innan uppsägningstiden löpte ut den sista december, rapporterar Kyrkans tidning.
För de anställda som använder egen bil i tjänsten betydde det att milersättningen i ett slag sänktes från 43 kronor till 25 kronor, vilket är Skatteverkets schablonbelopp. I det förra avtalet stod arbetsgivaren dessutom för parkerings- och trängselavgifter och för självrisken i de fall då bilen fick skador under tjänsteutövning.
I praktiken innebär det att personer som kör mycket i tjänsten går back, säger anställda till tidningen Vision.
– Med det tidigare avtalet gick man plus minus noll, men nu kommer vi gå back och det känns inte bra. Man får acceptera mycket om man vill bo på landet, men det här är en helt annan dimension, säger ”Annika”, som vill vara anonym, till Vision.
Behåller det gamla avtalet
En del pastorat följer en rekommendation från Kyrkans akademikerförbund om att följa det gamla avtalet tills ett nytt centralt avtal finns på plats, enligt Kyrkans tidning. Så har man bland annat gjort i Sydöstra Jämtlands pastorat, Härnösands stift.
– När vi är få präster och det är svårt att över huvud taget ta sig till gudstjänster och kyrkliga handlingar, är det viktigt att ha trygga förutsättningar och vettiga bilar, säger avgående kyrkoherde Christin Nygren Sundvisson, som kör uppemot 100 mil med sin egen bil i tjänsten, till Kyrkans tidning.
– Det ser så annorlunda ut för oss präster som jobbar i glesbygd. Ofta finns det inga tjänstebilar och det är på dåliga vägar och kan vara oplogat och mycket snö. Så det är klart att vi ska ha ordentligt betalt för att vi använder vår egen bil, säger prästen Christina Thernsjö till tidningen.
Ännu är det inte känt när ett nytt bilersättningsavtal kan vara på plats.
[ Utbrändhet rekordhög i kyrkan – facket vill börja granska kyrkoråden ]