Nyheter

Influencern om unga vågen i kyrkan: Därför har Svenska kyrkan blivit mer relevant

Influencern Nicole Kavander ser med nyfikenhet på Jesustrenden bland unga: ”Kyrkan blir en trygg plats i en mörk tid”.

Jesus trendar bland unga 2025, rapporterar Ungomsbarometern. Frilansskribenten och influencern Nicole Kavander, som själv inte beskriver sig som kristen, ser tydliga tecken på att detta stämmer.
– Kyrkan är en trygg plats i en mörk tid, säger hon.

Dagen får tag på Nicole Kavander när hon befinner sig på resande fot i Dublin för att skriva en Irlands-guide för tidskriften Elle Sverige. Hon berättar att resandet är en stor hobby.

– Jag har bott utomlands under långa perioder av mitt liv. Bland annat sju år i England. Jag tycker om att upptäcka nya platser och berättar gärna om mina intryck när jag får chansen, säger hon och beskriver sig själv som allmänt nyfiken på olika trender och samhällsfenomen.

Men hur kommer det sig att hon, som inte kallar sig kristen och som inte heller går i kyrkan, utom möjligen vid stora högtider – och som verkar ha fullt upp som skribent, föreläsare, trendanalytiker och influencer – funderar på just varför unga tar Jesus och kyrkan allt på större allvar?

I en krönika med rubriken ”Kommer Jesus bli Årets influencer 2025?” som för övrigt är hennes första på yrkesnätverket Sveriges kommunikatörers hemsida, utvecklar hon sina tankar med utgångspunkt i Ungdomsbarometerns undersökning.

På frågan hur det kommer sig att unga människor söker sig just till kyrkan blir hon inte svaret skyldig:

– Som jag ser det är kristen tro väldigt nära sammankopplad med identitet. Och kyrkan är en trygg plats som erbjuder en gemenskap för den som behöver tid att växa och hitta sin plats i tillvaron. Varför det händer just nu är svårare att veta, men jag lutar åt att det har att göra med att världen är mörk just nu. Mörkare än på många år.

En kvinna i medellångt hår.

Har du egen erfarenhet av kyrka och kristen tro från din uppväxt?

– Min pappa kommer från Uganda och hela min släkt på pappas sida är mycket religiös. Jag är döpt och konfirmerad i Svenska kyrkan men av någon anledning växte den kontakt jag hade med kyrkan bort, förklarar hon och gör klart att kyrkan aldrig har haft en central roll i hennes familj.

”Generation Z skaffar sig kunskap”

Den åldersgrupp som vi talar om när det gäller Ungdomsbarometerns rapport, brukar kallas generation Z. Med det menas personer födda mellan 1997 och 2015. Några utmärkande egenskaper som gäller många i den gruppen – men givetvis inte alla – är öppenhet och tolerans, och ett fokus på hälsa och klimat.

– Det kan stämma, men jag tänker att generation Z framför allt skiljer sig från andra generationer genom att vara väldigt handlingskraftig. Generation Z skaffar sig kunskap om världen och hur andra tänker genom sociala medier och individerna påverkar varandra, säger Nicole Kavander.

Om allt fler unga delar med sig av sin nyfikenhet på Jesus och kristen tro i sociala medier, kommer fler unga att vilja testa detta, resonerar hon och tar sin egen systerdotter som exempel: ”Hon har hittat en stark tro och tillhörighet i kyrkan trots att religion aldrig spelat en central roll i vår familj” skriver Nicole Kavander i sin krönika.

– Det är lätt att tänka att ungdomar väljer att bli konfirmerade för att de uppskattar ceremonin i kyrkan och vill få presenter. Så kan det förstås vara för en del, men många unga tänker inte så. Kanske har det varit på det sättet tidigare, men det gäller inte på samma sätt i dag, säger hon till Dagen.

– Svenska kyrkan är ett exempel på en kyrka som blivit mer relevant och som satsar på att nå fram till ungdomar för att dels ge dem kunskaper om Bibeln, och dels en förståelse för vad kristen tro kan betyda i livet.

Svenska kyrkans präst trendade

Hon tar ett inslag på Tiktok som belägg för detta. Där såg hon nyligen en biskop som följde en rolig trend på TikTok, där han använde olika begrepp och slang som Gen Z använder. Det tycker hon visar att kyrkan är kapabel att nå och engagera dagens unga generation på ungdomarnas villkor.

Konfirmander knäböjer vid altarringen

Hur går det för din systerdotter?

– Bra. Hon har hittat en tro på Jesus i en kyrka med mycket fart och fläkt. Gudstjänsterna präglas mycket av musik och de som är med där är väldigt euforiska när de utövar sin tro i gudstjänsterna. Min systerdotter gillar detta och vi är glada för hennes skull och vill henne allt gott.

I sin krönika uttalar Nicole Kavander samtidigt en viss skepsis inför den nya Jesustrenden: ”Frågan är dock: Är detta något att applådera eller ifrågasätta? Bör vi välkomna en trend där unga hänger i kyrkan i stället för på gatorna, eller bör vi skrämmas av skuggorna från Knutby- och Hillsong-dokumentärerna?”

– Det återstår att se om det handlar om en återkomst av genuin tro eller om det bara är en ny manifestation av samtidens sökande efter struktur och mening. Hur som helst blir det spännande att se vart detta sökande tar vägen. Jag kommer att följa den här trenden med stort intresse.

---

Fakta: Ungdomsbarometern 2025

  • Årligt rapport där attityder och beteendemönster bland svenska ungdomar kartläggs.
  • Bygger på en analys av svaren från 17 000 unga i åldern 15–24 år.
  • Visar bland annat att en av tio identifierar sig som religiös och söker efter en djupare mening i livet genom tro och gemenskap.

---




Fler artiklar för dig