Nyheter

Framtidsgrupp i Pingst: Bredare fördelning av makt behövs

Lyssnar in och förankrar kring förslag under bearbetning

Otydliga mandat, informella grupper och risk för osund maktkoncentration runt föreståndaren. Det är några av de skav arbetsgruppen ”Pingströrelsen och framtiden” har identifierat – och vill därför skapa en bredare fördelning av makten i pingströrelsen.

Man identifierar också en stark efterfrågan på teologisk tydlighet och teologiska samtal i rörelsen.

Under ett öppet webbinarium i slutet av veckan luftade arbetsgruppen ”Pingströrelsen och framtiden” en del av sina tankar som framöver ska formas till beslutsförslag vid rådslaget i slutet av maj för Pingst – fria församlingar i samverkan.

Som Dagen tidigare har berättat är en nyhet från framtidsprocessen att föreståndaren för Pingst framöver skulle kunna kompletteras med två vice föreståndare, där en blir ansvarig för det nationella arbetet och den andra för det internationella arbetet.

Ska väljas av rådslag

Även två vice ska i så fall väljas av rådslaget 2026, tillsammans med en ny ordinarie föreståndare efter Pelle Hörnmark – om ett sådant förslag blir verklighet.

Framtidsgruppen har ett spår som har tittat närmare på ”ledarskap och organisation” inom Pingst FFS, och för också resonemang om sammansättningen i Pingststyrelsen, berättade Johanna Bode, pastor i Västra Frölunda i webbinariet, som har lett den här delen av arbetet.

Johanna Bode.

Här handlar det om hur församlingarnas röst kan stärkas i styrelsen, liksom professionell kompetens kring koncernledning.

Man ser också ett fortsatt behov av ett pastorsråd runt föreståndaren – det som i dag ofta kallas ”referensgruppen”, men vill förtydliga vilket mandat gruppen har samt hur medlemmarna utses och prövas.

Regional breddning

Även regionalt i landet skulle ledarskapet inom Pingst behöva breddas runt de regionledare som finns, anser gruppen, liksom mandattider förtydligas. Man är också inne på att en del regioner behöver göras mindre, och ställer frågan om vissa delar inom verksamhetsområdet Pingst församling skulle kunna förläggas regionalt i framtiden, Det gäller exempelvis kring församlingsplantering.

Krishantering, teologisk arbetsgrupp och Pingst pastor är annat det här spåret inom framtidsgruppen för resonemang om, berättade Johanna Bode.

Församlingarna tillsammans

Simon Holst, pastor i Skövde, har lett ett annat spår kring kommunikation – och om stödet till församlingarna. Han efterlyste en förskjutning från uppfattningen han sa ibland har ”cementerats” att det skulle vara Pingst centralt som hjälper församlingarna att lyckas, till att det måste vara ”församlingarna tillsammans” som hjälper alla församlingar att lyckas.

En krönika av Simon Holst.

Han menade vidare att det framöver behövs ett starkare team runt föreståndaren för Pingst FFS, precis som i församlingarna i dag jobbar med team runt sin föreståndare.

Teologisamtal efterfrågas

– I de samtal vi har haft finns det heller inget annat önskemål som är så samstämmigt som större teologisk tydlighet samt forum för teologiska samtal, sa Simon Holst.

Bibelsyn, dopsyn, äktenskapssyn, frälsnings/försoningssyn samt andedop är områden som det har efterlysts klarhet kring i en enkät vid Pingst ledare. Men det finns också en viss tvekan bland pastorerna kring att skriva ned för mycket teologi på olika områden. Här behövs mer samtal, förklarade han.

Lyssnande barn- och ungdomspastorer vid Pingst ungs nätverksdygn i Uppsala.

Ska Pingst knyta sig internationellt till exempelvis pingströrelsen Assemblies of God i USA eller liknande, är en annan fråga som vänds och vrids på i olika resonemang, uppgavs det.

Inom Pingst FFS finns en rad olika nätverk, och den grupp som tittat närmare på dem ansåg att nätverken är ett bra sätt att arbeta på, förklarade Peter Lewin, pastor i Alingsås. Men man efterlyste större tydlighet kring hur de fungerar, förankras och hur ledarskap utses och synliggörs med mera.

Peter Lewin.

Församlingar drivande i mission

Kring den internationella missionen framgick att det varit svårt för en ny struktur i rörelsen att sätta sig de senaste åren, menade ansvariga Beatrice Bergroth, till vardags missionsansvarig i Jönköping.

Porträtt

I spänningen mellan centralt och lokalt uppfattar gruppen att det är de lokala församlingarna som även fortsatt ska vara drivande i missionsarbetet. Församlingarna vänder sig gärna till Pingstkontoret centralt för att få hjälp och stöd kring olika praktiska frågor, försäkringar med mera, men vill inte ha ett centralt sändande av missionärerna.

Arbetsgruppen Pingströrelsen och framtiden jobbar nu vidare med att formulera olika förslag och att fånga in fler synpunkter i olika sammanhang fram till Pingst FFS rådslag i Stockholm 23–24 maj.

---

Fakta: Pingströrelsen och framtiden

  • En framtidsgrupp har arbetat i fyra spår sedan september 2024.
  • De fyra spåren handlar om: 1) Nätverken, 2) Ledarskap och organisation, 3) Missionen, 4) Kommunikation.
  • Framtidsgruppen ska lägga fram förslag till Rådslaget för Pingst FFS 23–24 maj.

---

Fler artiklar för dig