Finansminister Elisabeth Svantesson (M) lyfter i en intervju med EFN på locket om sin barndom, där hon tillbringade mycket tid på biblioteket i stället för hemma hos sin mamma som led av psykiska besvär.
Nu väljer hon att berätta om barndomens ångest, men också om att i detta hitta den kristna tron och gemenskapen.
I dag är hon stark, trygg, självsäker och en av Sveriges mest inflytelserika makthavare. Men så har det inte alltid sett ut för finansminister Elisabeth Svantesson (M). I en intervju med EFN väljer hon nu att berätta mer om sin barndom och om de psykiska besvär som plågade hennes mamma.
Intervjun, genomförd av Anna Hedenmo, sker i finansdepartementets bibliotek, vilket också är en ingång till hur Elisabeth Svantesson som barn tillbringade mycket av sin tid på bibliotek för att fly undan familjesituationen.
– Allt var inte perfekt hemma, berättar hon.
– Jag bodde jättenära biblioteket och tillbringade mycket tid där.
Oro, ångest och tvångstankar
Anledningen till detta var hennes mamma som tyngdes av psykisk ohälsa.
– Min mamma hade mått dåligt under väldigt många år, hon lagade mat och skötte det praktiska, men det var inte mer än så. Hon var upptagen med sina egna känslor. Det var väldigt mycket ångest och oro, väldigt mycket tvångstankar, så man ville inte alltid vara hemma, berättar Elisabeth Svantesson.
Hennes pappa jobbade som pastor, och även om han som person var mycket tryggare var han samtidigt så uppslukad av sitt jobb att han för det mesta var frånvarande.
Så Elisabeth Svantesson berättar att hon redan som åttaåring började leta sig bort från hemmet, inte bara till biblioteket, utan hon började tidigt hjälpa till i en blomsterbutik i närheten som drevs av en församlingsmedlem.
Frikyrkan en hjälp
Elisabeth Svantesson har flera gånger berättat om sin barndom och om hur hon vuxit upp i fattiga förhållanden, vilket kontrasteras med att hon nu är Sveriges finansminister. Hon har ibland också tagit upp sin mamma och hennes psykiska besvär, exempelvis när hon intervjuades i podden Dagens människa förra året.
– Min mamma led av psykisk ohälsa och det var inte alltid så lätt hemma. Då var tanterna och farbröderna i kyrkan viktiga. De såg mig. Där var frikyrkan en hjälp, sa hon då.
Ingen avslappnad tro
I intervjun med EFN berättar hon nu att erfarenheterna från barndomen har gjort att hon är otroligt känslig för ångest, samt att hon enkelt kan känna av andras ångest. Hon berättar också hur hon lyckats bemästra sina egna känslor genom att ständigt utmana sig själv, och hon uppmanar också unga tjejer till att våga göra det.
Trots en barndom som präglades av psykiska besvär inom familjen vill Elisabeth Svantesson samtidigt betona att hon fick med sig mycket gott, inte minst många goda värderingar. Samtidigt fick hon till stor del klara sig själv i unga år, vilket hängde samman med familjesituationen.
– Det var inte katastrof, men det präglade mig jättemycket. Det var ingen avslappnad kristen tro så att säga, utan det var rädsla, säger Elisabeth Svantesson.
I dag är hon en av Sveriges toppolitiker som är öppen med sin kristna tro samt att hon är medlem i Svenska kyrkan. Men hennes pappa var under barndomen pastor i Missionsförbundet, det som i dag heter Equmeniakyrkan, och Elisabeth Svantesson har också i sin ungdom varit engagerad i trosrörelsen.
[ Finansministern: Frikyrkliga verkar tro att det bara finns ett sätt att hjälpa ]