Nyheter

Ny israelisk lag stoppar FN:s hjälporganisation

Organisationen anklagades för terrorkopplingar • Dagens reporter besöker flyktingläger där hjälpen snart kan stoppas.

Skolor, sjukhus, socialhjälp – det palestinska flyktinglägret Kalandia på Västbanken är beroende av hjälp från Unrwa. Men snart kan FN-organisationen verksamhet tvingas upphöra där om nya israeliska lagar träder i kraft.

KALANDIA. De palestinska skolflickorna lyssnar uppmärksamt på sin lärare och upprepar de engelska räkneorden. Ett 30-tal förstaklassare i flyktinglägret Kalandia på Västbanken nära Jerusalem har nyss lärt sig räkna på engelska och är stolta över att visa upp sina kunskaper.

– One, two, three, säger sexåringarna fnittrande.

Andra klasser har lektion i gymnastik och rytmik på skolgården där flickor dansar och hoppar hopprep.

Förstaklassare i Unrwa-skolan i det palestinska flyktinglägret Kalandia på Västbanken.

Dagen besöker skolan Kalandia och annan verksamhet drivs av Unrwa, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. Som ger utbildning, sjukvård, socialhjälp och annan service i 27 flyktingläger på Västbanken och i Gaza.

Men nu är skolans framtid hotad. Israel hävdar att Unrwa är infiltrerat av Hamas och har stiftat lagar för att förhindra organisationens verksamhet.

– Vem tar hand om de här barnen om inte vi gör det? säger Muawia Amar, chef för Unrwas utbildning på Västbanken.

Unrwa tillbakavisar de israeliska anklagelserna även om man har sparkat nio av de hundratals anställda Israel har pekat ut som knutna till Hamas.

Palestinska flickor har lektion i gymnastik med dans och lek i Unrwa-skolan i flyktinglägret Kalandia.

Varnar för humanitär kris

Nu kommer två nya israeliska lagar som, om de verkställs, i praktiken sätter stopp för Unrwa i östra Jerusalem och lamslår dess verksamhet i Gaza och på Västbanken. Unrwa varnar för att hjälparbetet i Gaza kommer att kollapsa omedelbart om man inte kan verka där – och också för stor humanitär kris på Västbanken.

– Vi får ingen information från de israeliska myndigheterna om hur lagarna ska tillämpas. Vi har ingen kommunikation med dem, ingen dialog fast det bara är dagar kvar. Lagarna kommer att få dramatiska effekter på fältet, säger Roland Friedrich, chef för Unrwas verksamhet på Västbanken.

– Ingen annan kan ersätta Unrwa, vi är den i särklass största hjälporganisationen. I Gaza är allt humanitärt bistånd beroende av Unrwa. På Västbanken ger vi utbildning, sjukvård, socialhjälp. Utan oss hotar fattigdom, kaos och radikalisering, säger han.

Israel meddelade på fredagen FN att Unrwa måste upphöra med all verksamhet i Jerusalem och utrymma sina lokaler där senast den 30 januari.

Roland Friedrich är chef för Unrwas verksamhet på Västbanken.

16 000 i flyktinglägret

Flyktinglägret Kalandia med 16 000 invånare ligger strax intill den tungt bevakade israeliska posteringen med samma namn – som ser ut som en gränsterminal men är en enorm vägspärr genom vilken bara palestinier med tillstånd får passera till Jerusalem.

Unrwas sjukhus i Kalandia tar emot mer än 200 patienter varje dag. Det är gratis för registrerade flyktingar som annars skulle vara hänvisade till dyra privatläkare.

Malak Zahran är AT-läkare på Unrwa-sjukhuset i det palestinska flyktinglägret Kalandia.

– Vi ger primärvård och remitterar svårare fall till Ramallah. Det är gratis här. Många barn skulle inte få vård om vi tvingas stänga, säger AT-läkaren Malak Zahran, 24.

Adil Sheikh Ahmed, 25, kommer ofta med sin dotter Mira, 8, till sjukhuset.

– Min dotter behöver medicin för en magåkomma. Därför är vi här ofta. Om de stänger måste vi gå till privatläkare, säger hon.

Enligt de nya lagarna får Unrwa inte verka i Israel och israeliska myndigheter får inte ha kontakt med organisationen. Det innebär att all Unrwa-verksamhet i palestinska östra Jerusalem måste stänga ­– samt att all israelisk samordning med Unrwa i Gaza och på Västbanken upphör.

Därmed kan FN-organisationen inte koordinera transporter med den israeliska militären och banktransaktioner i Israel samt import av varor via Israel blir omöjliga.

”Är infekterat av terrorism”

Israel hävdar att runt en tiondel av Unrwas 13 000 lokalanställda palestinier i Gaza före kriget – i dag är de 5 000 – har terrorkoppling och att flera av dem deltog i Hamas attacker den 7 oktober förra året, vilka utlöste Gazakriget. Israel säger också sedan många år att Unrwas läroböcker hyllar terror och våld.

Det är bakgrunden till att det israeliska parlamentet, knesset, antog lagarna mot Unrwa med stor majoritet. 90 av de 120 ledamöterna röstade för, bara tio mot.

– Unrwa som organisation är infekterad av terrorism. Det inte några få anställda som Unrwa vill göra gällande utan det gäller hela organisationen, sa den officiella israeliske talespersonen David Mencer efter omröstningen den 28 oktober förra året.

Han sade att hela organisationen måste bytas ut och att det är något som en stor majoritet i Israel håller med om.

Nio anställda avskedades

Efter de israeliska uppgifterna drog en rad länder förra året tillfälligt in biståndet till Unrwa. Bland dem Sverige som i många år har varit den fjärde största bidragsgivaren till organisationen. FN tillsatte en oberoende utredning som gav 50 rekommendationer om hur Unrwa bör skärpa sina rutiner – och organisationen presenterade en handlingsplan.

Unrwa driver ett sjukhus i Kalandia på Västbanken.

Unrwa svarade att bara en liten del av personalen haft terrorkoppling och att efter kontroll har nio anställda fått lämna sina jobb. Man säger också att inga egna läroböcker används utan bara värdlandets, i det här fallet den palestinska regeringens. Samt att man går igenom läroböckerna varje år.

– Palestinska barn är dagligen utsatta för den israeliska militären. De lever i verkligheten, i en mycket svår situation. De behöver inte läroböcker för att se det, säger Unrwa-chefen Roland Friedrich.

Svenskt stöd drogs tillbaka - igen

Sverige återupptog biståndet till Unrwa, men den 20 december förra året stoppade biståndsminister Benjamin Dousa det på nytt med motiveringen att Unrwa inte kan arbeta effektivt. Detta på grund av de nya israeliska lagarna som Sverige kritiserar. I stället ökar Sverige stödet från 400 miljoner kronor till 800 miljoner kronor som ska gå via andra FN-organ än Unrwa.

– Vi är besvikna på det svenska beslutet som helt klart kommer att få negativ effekt. Vi hoppas att Sverige omprövar det, säger Roland Friedrich.

---

Fakta: Flyktinghjälp till miljoner

  • Unrwa, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, är FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar.
  • Organisationen grundades 1949 efter det första arabisk-israeliska kriget i samband med Israels bildande 1948. Syftet var att hjälpa de över 750 000 palestinska araber som flydde/tvingades bort.
  • I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar – flyktingstatus går i arv – i de palestinska områdena Gaza och Västbanken samt i grannländerna Jordanien, Libanon och Syrien.
  • Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Sverige var i många år den fjärde största bidragsgivaren och gav förra året 400 miljoner kronor, men har nu stoppat stödet. Andra stora donatorer är USA, Tyskland, EU och Norge.

---

Fler artiklar för dig