Nyheter

Svenska kyrkan protesterar mot ny asylhantering

Att inskränka en asylsökandes rörelsefrihet borde vara undantag - inte grundregeln

Asylsökande ska inte längre kunna röra sig fritt i samhället i väntan på sitt besked. Det här är något som nu Svenska kyrkan reagerar på, och tycker att en sådan inskränkning av rörelsefriheten är olämplig och i långa loppet även hämmar integrationen.

Tidöpartierna har utlovat ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik, och ett steg i detta är att asylsökande inte längre ska få bosätta sig var de vill. I stället kommer de att hänvisas till ett boende som ordnas av staten, ett så kallat mottagarcentrum, där de som asylsökande också kommer att ha begränsad rörelsefrihet.

I höstas presenterades den statliga utredning som ska lägga grunden för ny lagstiftning, där migrationsminister Johan Forssell (M) menade att Sverige på så sätt kommer att få en bättre ordning på asylmottagandet.

– Vi avskaffar nu eget boende för asylsökande, vilket är den största förändringen på flera decennier, sa han på pressträffen där utredningen presenterades.

Med denna förändring tror sig regeringen kunna motarbeta skuggsamhället, effektivisera asylprocessen, samt också binda ihop det här med återvändandearbetet av dem som får avslag på sin asylansökan.

Svenska kyrkan kritisk

Nu har remissvaren kommit in gällande detta lagförslag, bland annat från Svenska kyrkan som inte alls är nöjd med regeringens planer. De tycker tvärtom, att begränsa rörelsefriheten för asylsökande är en inskränkning som är alltför långtgående.

”Svenska kyrkan anser att sådana begränsningar av en individs rörelsefrihet enbart bör införas efter individuella bedömningar av omständigheterna i det enskilda ärendet”, skriver man i sitt remissvar, underskrivet av generalsekreterare Camilla Asp och avdelningschef Karin Sarja.

Svenska kyrkan efterfrågar också en utökad barnkonsekvensanalys, inte minst eftersom det handlar om att barn kommer att tvingas bo på mottagarcentren. De påpekar också att det är av yttersta vikt att civilsamhället får tillträde till boendena, samt att de som bor där måste ha rätt att kunna delta på religiösa högtider utanför själva boendet.

”Svenska kyrkan menar att vissa av förslagen riskerar bidra till att misstänkliggöra de människor som söker asyl och att försvåra integrationen”, fortsätter kritiken.

Kyrkliga protester

Omläggningen av svensk migrationspolitik påbörjades efter den stora flyktingvågen år 2015 av den dåvarande S-ledda regeringen, men Tidöpartierna driver nu på ytterligare för att kunna minska asylinvandringen.

Kyrkorna i Sverige har på olika sätt protesterat mot denna utveckling, bland annat i sina remissvar då nya lagförslag presenteras. Både Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd har på så sätt vädrat sitt missnöje gång på gång, men utan att ha lyckats påverka lagstiftningen nämnvärt.

Fler artiklar för dig