Nu avtackas Anders Blåberg som pastor i Korskyrkan i Uppsala. Han fyller 67 år i april och har precis gått i pension, men så såg inte planen ut från början.
- Jag hade tänkt jobba ända till 70 års ålder. Men en hjärtinfarkt för tre år sedan gjorde att jag tänkte om, säger han.
Anders Blåberg är nog mest känd som pastor inom Evangeliska frikyrkan. Och vid årsskiftet avslutade han sin tjänst i Korskyrkan i Uppsala.
– Jag har blivit pensionär, säger han och smakar på ordet.
Det låter som att han trivs med sitt nya liv. Men när Dagen frågar hur det känns säger han med ett skratt att han kan svara på den frågan om ett halvår.
Med ett par avbrott har han varit pastor i hela sitt liv. Han började som 25-åring i Vittsjö i Skåne, flyttade till Huskvarna 1985 för att sedan hamna i Örebro sju år senare.
– Det var i Nybygget-svängen, alltså den process där Helgelseförbundet, som är det kyrkosamfund där jag har min bakgrund, gick samman med Fribaptistsamfundet och Örebromissionen, och bildade Evangeliska frikyrkan.
Lite skämtsamt berättar Anders Blåberg att han hann vara ÖM-pastor i ett halvår i Filadelfiaförsamlingen i Linköping, dit familjen Blåberg flyttade 1996, innan han kunde kalla sig EFK-pastor.
– Linköping blev en spännande tid. Där stannade vi som familj i elva år och så länge har vi aldrig bott på en och samma plats. Bland annat lämnade vi den gamla kyrkan mitt i centrum och byggde det som i dag är Ryttargårdskyrkan.
Var det ditt initiativ att bygga ny kyrka?
– Nej, det var på gång redan innan jag kom. Församlingen hade funderat på detta i tjugo år och vi hittade en bra tomt som låg på det som i många år var soldathemmet i Linköping.
Byggde ny kyrka
Anders Blåberg säger att det var andra i församlingen som drev byggprocessen. Han påpekar att det fanns många frivilliga som lade ned ett stort jobb för att den nya kyrkan skulle bli verklighet.
– Jag är inte någon ingenjör utan det var andra i församlingen som drev den processen mer än jag gjorde, förklarar han och tillägger att den nya kyrkan invigdes 1999.
Efter tio år som församlingspastor i Linköping var det dags för nya uppgifter. 2006 valdes han till missionsdirektor i Evangeliska frikyrkan som alltså bildats några år tidigare.
Att få arbeta nationellt för EFK var ett hedersuppdrag och en uppgift som passade honom väl, och som gav nya insikter och ett nytt perspektiv på den församlingsrörelse som EFK är.
– Det innebar bland annat ganska mycket resande, både inom och utom landet, och efter ett års pendlande från Linköping flyttade vi till Örebro där EFK:s nationella kontor finns, berättar han.
Tre blev ett
I rollen som missionsdirektor hade han nytta av att ha varit pastor i många år. Det blev två perioder, eller totalt åtta år, på den krävande posten som högste ledare för Evangeliska frikyrkan.
– Som missionsdirektor hamnade många frågor i mitt knä. Till exempel utbildningsfrågor, processen med ALT startade under den tiden vilket var spännande att följa, säger han och syftar på pastorsutbildningen Akademi för ledarskap och teologi som EFK bildade tillsammans med Pingst och Svenska alliansmissionen.
– Tre samfund med olika traditioner kring utbildning hittade till slut varandra. Dessutom fick Torpkonferensen, som är EFK:s största mötesplats, en tydligare barn- och familjeprofil.
Nytt uppdrag igen
Sedan var det dags för nästa fas i livet för Anders Blåberg. Under några år hade han suttit i styrelsen för Svenska bibelsällskapet och det gjorde han med en sådan bravur att han efter några år blev tillfrågad om att bli ny generalsekreterare.
Det var ett erbjudande han inte ville tacka nej till. Men först var han tvungen att avsluta sitt åtagande som missionsdirektor i Evangeliska frikyrkan.
– Min företrädare som generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet, Krister Andersson, hade vänligheten att vänta in mig och stannade kvar i ett år för att jag sedan skulle ta över. Det var väldigt fint gjort, säger Anders Blåberg.
Fick ny livsglädje
Att få lägga tolkningsfrågorna lite åt sidan och under en period helt och hållet få ägna sig åt Bibeln som den livsförvandlande bok som den är för tusentals svenskar, gjorde honom gott och gav livsglädje.
– Inte minst uppskattar jag de fördjupade kontakterna i den internationella gemenskapen av bibelsällskap, UBS (United Bible Societies). Det gav värdefulla insikter om Bibelns betydelse för människor över hela världen.
Under tiden på Svenska bibelsällskapet flyttade Anders och hustrun Ann-Christine från Örebro till Uppsala. När barnen flyttat hemifrån var det läge att komma närmare sin arbetsplats.
I Uppsala blev makarna Blåberg medlemmar i Korskyrkan, som är en EFK-församling. Efter några år slutade pastor Sune Nordin och frågan gick till Anders om han var intresserad.
– Jag hade fyllt 60 år och kände att jag åter hade ett sug efter att vara församlingspastor igen. Så det var inte särskilt svårt att tacka ja till att bli pastor och föreståndare på nytt.
Hjärtinfarkten kom utan förvarning
Anders Blåberg kände att han hade mer att ge och ville hinna med några år till innan pension. Han hade tänkt att arbeta som pastor möjligen till dess han skulle fylla 70 år.
– Det var tanken, men för tre år sedan fick jag en hjärtinfarkt. Den kom helt utan förvarning, jag såg mig inte som en kandidat till att få en hjärtinfarkt, men så blev det, konstaterar han.
Han klarade sig och säger att han inte fått några men, utan att han lever sitt liv ungefär som vanligt efter detta.
Men hjärtinfarkten fick honom att ompröva sitt beslut att jobba längre.
– Hjärtinfarkten blev en väckarklocka. Jag insåg att jag är dödlig och att jag kanske behövde ändra min inställning till min pension. Och för två år sedan bestämde jag mig för att gå i pension innan jag fyller 67.
Vid det här laget har han hunnit känna lite på pensionärslivet. Och han verkar trivas med tillvaron, och med att inte leva det inrutade liv som ett yrkesarbete ofta innebär.
– Min fru Annki har också gått i pension så tidpunkten passar väldigt bra för oss båda, säger Anders Blåberg.
Vad ska du ägna dig åt som pensionär?
– Under det första halvåret kommer jag att ta helt ledigt från mitt engagemang i församlingen. Sedan får vi se. Jag tycker om att undervisa och predika och kommer nog att få tillfällen till det framöver.
– Jag har jobbat mycket med Alpha under årens lopp, men har lämnat över det ansvaret i församlingen till Julia Skarin. Så det återstår att se om jag kommer att jobba med det igen.
Kvar i Uppsala
Men helt sysslolös är han inte. Sedan ett år tillbaka sitter Anders Blåberg som ordförande i styrelsen för Liljeholmens folkhögskola, som är en av tre folkhögskolor som drivs i EFK:s regi.
Så telefonen är inte helt tyst?
– Nej det är den inte, säger han med ett skratt. Vi kommer att bo kvar i Uppsala där vi trivs väldigt bra, säger han och låter därmed förstå att det får vara slut med det eviga flyttandet en gång för alla.
I helgen blir det avskedsfest för Anders Blåberg i Korskyrkan i Uppsala, bland annat en familjefest. Han kommer som sagt att vara kvar i församlingen, men tackar inte nej till lite firande.
– Och sedan predikar jag i gudstjänsten på söndag. Jag kommer att tala från Matteus 6:33. Sök först Guds rike, så ordnar sig det andra också.
Bibelns dag
Samma söndag, den 19 januari är det traditionsenligt Bibelns dag. En dag när han ofta gjort något speciellt på detta tema i de församlingar där han arbetat. Men på söndag har han inte planerat något särskilt.
– Jag kommer förstås att nämna att det är Bibelns dag. Men i övrigt överlåter jag åt församlingen att ta tag i det.
Det låter som att Anders Blåberg redan har kommit in i en skön pensionärstillvaro där han själv väljer vad han engagerar sig i. Och litar på att andra tar sin del av ansvaret.
---
Fakta: Anders Blåberg
- Född 19 april 1958.
- Gift med Ann-Christine, fyra vuxna barn med familjer. Sex barnbarn.
- Varit pastor i 28,5 år. Tretton år i annan tjänst.
- Tidigare generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet.
- Har också varit missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan mellan 2006 och 2014.
- Nybliven pensionär sedan årsskiftet.
---
[ Anders Blåberg vill se bibelläsandet i församlingens mitt ]