Nyheter

Myndigheter: Ta bort språkbruk som anspelar på tro och religion

”Hyperkänslighet av sällan skådat slag”

Myndigheterna i stadsdelen Sutton i London uppmanar sina anställda att sluta använda ord och uttryck som anspelar på tro och religion.

I det trettonsidiga dokumentet redogör Sutton Council för de nya riktlinjerna. Till exempel vill myndigheten att anställda slutar att fråga om människors ”Christian names”, vilket syftar på förnamn eller dopnamn.

I stället föreslås att anställda som i sin myndighetsutövning behöver veta vad personer heter ska fråga efter deras förnamn. På engelska finns flera termer för detta som ”first name”, ”forename” eller ”given name”.

De nya riktlinjerna siktar inte enbart in sig på uttryck som är kopplade till tro och religion. I förslaget ingår också att om möjligt undvika uttryck som handlar om exempelvis ålder och kön.

Som exempel nämns ”youngsters”, på svenska ynglingar eller ungdomar, för personer under 30 år. I Sverige används ibland unga vuxna för den åldersgruppen. Även ordet ”pensioners”, det vill säga pensionärer, vill myndigheterna gärna ta bort ur vokabulären, när det gäller personer som fyllt 65.

Syftet med dessa rekommendationer är att få till ett mer inkluderande språkbruk som leder till att människor känns sig accepterade som unika och värdefulla individer.

Dokumentet har arbetats fram av experter på mångfald, och understryker betydelsen av att undvika att använda ett föråldrat eller i värsta fall fördomsfullt språk, som kan medverka till att sprida förutfattade åsikter som gör att människor känner sig diskriminerade.

”Är hyperkänsliga"

Men Toby Young, grundare av Free Speech Union, är kritisk till de föreslagna förändringarna:

– Det här visar på en hyperkänslighet av sällan skådat slag. Jag har aldrig mött en jude, muslim eller ateist som tagit illa vid sig för att de blivit tillfrågade om sitt förnamn, Christian name, säger han.

Toby Young anser att de nya riktlinjerna går långt utöver vad som kan förväntas eller ens eftersträvas när det gäller artighet i samhället, skriver Christian Post.

En hjälpande hand

De ansvariga i stadsdelen Sutton, som ligger i södra London, försvarar sig med att den nya policyn inte är obligatorisk:

– Vi har inte bannlyst uttrycket Christian. Vår inkluderande språkguide har tagits fram i samarbete med vår personal. Syftet är att hjälpa dem att utföra sitt uppdrag i det mångfaldssamhälle där vi alla lever, säger en talesperson.

Tilläggas kan att flera myndigheter i andra stadsdelar i den brittiska huvudstaden har tagit liknande initiativ till att reformera språkbruket bland anställda i myndigheter.


Fler artiklar för dig