Svenska Rita Lifshitz välkomnar avtalet mellan Israel och Hamas – och hoppas att hennes svärfar ska släppas efter 15 månader som gisslan. Men hon vågar inte jubla än, besvikelserna har redan varit så många.
TEL AVIV. Den 7 oktober 2023 dödade terrorister från palestinska Hamas mer än 1 200 israeler och kidnappade över 250 från gränssamhällen nära Gaza. Det utlöste ett blodigt krig med fler än 45 000 dödsoffer i Gaza.
Nu hoppas israeler och palestinier på om inte fred så åtminstone vapenvila sedan Israel och Hamas slutit ett avtal på onsdagskvällen.
– Vi har inte fått något livstecken från svärfar Oded på 15 månader sedan Hamas kidnappade honom. Jag längtar så efter att få krama honom, säger Rita Lifshitz, 60, från Göteborg som bor i den israeliska gränsbyn Nir Oz sedan 1988.
– Jag vågar inte tro på att gisslan släpps förrän jag ser de första korsa gränsen till Israel. Jag är så orolig för svärfar Oded. Han är 84 år, vi vet inte i vilket tillstånd han befinner sig eller om han lever, säger hon.
Hon är glad över avtalet som enligt planerna ska leda till vapenvila, till att Hamas släpper kidnappade israeler och till att Israel friger palestinier i israeliska fängelser, många av dem dömda till långa straff för mord och terrordåd.
Men liksom andra anhöriga till gisslan ställer hon sig avvaktande. Hon förklarar att de har blivit besvikna så många gånger tidigare när det varit nära en överenskommelse, som till slut inte blev verklighet.

Många besvikelser
– Vi dansar och jublar inte än, vi väntar och ser. Vi har blivit besvikna så många gånger. Första fasen av avtalet är sex veckor så mycket kan hända innan svärfar kommer hem, säger Rita.
– De tre första, tre kvinnor, släpps på söndag. Vi kommer att glädjas med de första familjerna som får hem sina kära, men vi vill se det hända först. Alla vi anhöriga till gisslan är som en enda stor familj, säger hon.
Hennes hemby, kibbutz Nir Oz, är den hårdast drabbade av alla de gränssamhällen som Hamas attackerade. En fjärdedel av de 400 invånarna mördades eller kidnappades. Hon och övriga överlevande efter massakern bor nu i staden Kiryat Gat i södra Israel.
Bedrivit kampanj
Rita Lifshitz har under 15 månader fört en intensiv kampanj för att få världen att öka trycket på Hamas att släppa gisslan. Hon har med andra anhöriga till de kidnappade rest till Europa, USA, Kina och andra platser. Hon har varit i Sverige flera gånger och träffat ledande svenska politiker.
Hon tog emot dåvarande svenske utrikesministern Tobias Billström och nuvarande biståndsministern Benjamin Dousa hemma i Nir Oz och visade dem den till stora delar nedbrända byn.
– I går var en delegation från Internationella Röda korset här. Liksom alla andra besökare var de chockade över hur förstörd byn är, säger Rita.
– Det här har varit det mest fruktansvärda året i mitt liv. Mina svärföräldrar kidnappades, vår hemby är förstörd. Vi vet inte om och när vi kan flytta hem igen, säger hon.
Oded Lifshitz, 84, är den näst äldste i gisslan. Han kidnappades tillsammans med sin fru Yocheved Lifshitz från deras hem i kibbutzen. Hamas släppte henne och ett hundratal andra i gisslan i november förra året efter en överenskommelse med Israel.

– Svärmor är också avvaktande i väntan på att de första verkligen släpps. Sista gången hon såg svärfar låg han avsvimmad i deras hus, hon trodde att han var död. Senare fick hon höra att också han hade kidnappats och var skottskadad, men hon såg honom inte i Gaza, säger Rita.
– Det var underbart att krama svärmor när hon släpptes, tårarna rann. Nu hoppas jag bara att snart få krama svärfar också, säger hon.
[ Tobias Billström i ruinerna efter Hamas attack ]
Kör palestinier till gränsen
Hon berättar att svärföräldrarna tillhör grundarna av kibbutz Nir Oz och är starkt engagerade i vänsterrörelser, för mänskliga rättigheter och för palestinierna. De brukade varje vecka köra palestinier från Gazagränsen till sjukhus i Jerusalem och de deltog regelbundet i fredsdemonstrationer.
– Jag är övertygad om att Oded kommer att fortsätta att kämpa för fred mellan israeler och palestinier när han kommer hem. Att Hamas kidnappade och dödade människor som mina svärföräldrar visar att de inte vill ha fred, säger Rita Lifshitz.
– Jag kommer också att verka för fred. Inte minst med hjälp av alla internationella kontakter jag fått när jag kämpat för att gisslan ska släppas. Jag hoppas världen ger stöd till Gaza men man måste se till att pengarna inte går till Hamas och andra terrorister, säger hon.
Indirekta förhandlingar mellan Israel och Hamas har pågått av och till ända sedan kriget bröt ut. Qatar och Egypten har medlat med USA i bakgrunden. Det har rapporterats framsteg flera gånger, men först när USA:s tillträdande president Donald Trump satte press på parterna blev det resultat.
[ Hennes farfarsfar är gisslan hos Hamas: ”Han hjälpte oss alltid” ]
---
Fakta: Vapenvila och frigivning
- Avtalet mellan Israel och Hamas ska genomföras i tre faser.
- Om och när hela avtalet är genomfört ska Hamas ha släppt samtliga 98 i gisslan, levande och döda. Israel ska ha frigett upp till 1 500 palestinska fångar, många av dem dömda till långa fängelsestraff för terrordåd och mord.
- Fas 1 börjar på söndag då Hamas släpper tre i gisslan ur den första gruppen med 33, bland dem kvinnor, barn och äldre män. Fasen pågår i sex veckor, vapenvila ska inträda och israeliska trupper drar sig tillbaka från befolkade områden. Palestinier börjar återvända till norra Gaza och leveranser av humanitärt bistånd ökar.
- I Fas 2 släpps övriga i gisslan samt det överenskomna antalet palestinska fångar. Israeliska trupper drar sig tillbaka från Gaza.
- I Fas 3 ska samtal om återuppbyggnad av Gaza inledas och gränsövergångarna öppnas.
---