Nyheter

Oro kring Ekumeniska centrets framtid – letar nya hyresgäster

Biståndsorganisationen Diakonia har flyttat från kontoret i Alvik – osäkerhet kring myndigheten SST samt neddragna bidrag

Ekumeniska centret i Alvik i Stockholm skakas om när biståndsorganisationen Diakonia flyttar ut. Det finns samtidigt osäkerhet och tuff ekonomi kring flera av de 14 organisationer som bor i fastigheten. Nu jobbar Ekumeniska centret hårt för att fylla på med nya hyresgäster.

Samfundskontoren för Equmeniakyrkan och Pingst – fria församlingar i samverkan är de två största aktörerna i Ekumeniska centret, med cirka 60 platser vardera.

I fastigheten huserar också Sveriges kristna råd samt kristna organisationer som Svenska missionsrådet, Hela människan, Kristna fredsrörelsen och Ljus i öster, ihop med myndigheten SST, som delar ut statsbidrag till trossamfund.

Flyttat av ekonomiska skäl

Totalt arbetar omkring 200 personer i den ekumeniska högborgen i dagsläget. Detta efter att biståndsorganisationen Diakonia vid årsskiftet har flyttat till nya lokaler. Tidigare upptog de cirka 35 platser.

– Vi har flyttat av ekonomiska skäl. Vi behöver sänka våra kostnader. Våra intäkter minskar med omkring 100 miljoner kronor under 2025 i bidrag från Sida och andra aktörer, säger Mattias Brunander, generalsekreterare för Diakonia.

Mattias Brunander, tillförordnad generalsekreterare på Diakonia.


– Vi hade gärna suttit kvar annars.

Flera andra organisationer i centret är också pressade. Det gäller framför allt Svenska missionsrådet, som fått besked om minskade bidrag och behöver se om sitt hus.

Osäkert med myndighet

Vidare myndigheten SST, som enligt regeringsbeslut ska slås i hop med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och där det är osäkert var lokaliseringen kommer att bli.

Men även Equmeniakyrkan står inför utmaningar, säger kyrkoledaren Karin Wiborn, som tidigare också har varit generalsekreterare för Sveriges kristna råd och har funnits länge i Ekumeniska centret.

– Jag vill alltid samverkan och ekumenik. Det är viktigt. Men jag har också en egen kyrka att ansvara för och en ekonomi som ska gå ihop. Och just nu så krockar det lite, säger Karin Wiborn.

Karin Wiborn

– Hyran ska betalas och när det blir färre som ska dela på detta blir det mer för oss som är kvar.

Allt mer av kontorshotell

Hon efterlyser ett gemensamt samtal under året som ligger framför kring hur de inblandade aktörerna kan tänka framåt.

Karin Wiborn säger att hon uppskattar de spontana möten som uppstår när flera bor tillsammans, men konstaterar också att centret har blivit allt mer av ett kontorshotell.

Kyrkoledare på plats i Ekumeniska centret i Alvik. Till höger i bild Karin Wiborn, avgående generalsekreterare i Sveriges kristna råd.

Ekumeniska centret flyttade in i Alvik 2011. Den svenska ekumeniken beskrivs ofta som en förebild internationellt där de fyra kyrkofamiljerna kan vara tillsammans i Sverige kristna råd.

Söker nya hyresgäster

Ekumeniska centrets serviceenhet har tvingats skära ner ett par tjänster, och gör nu allt för att locka nya hyresgäster till arbetsplatsen. Man marknadsför inte minst att ideella organisationer kan hyra in sig för konferensrum och så kallade ”flexarbetsplatser”.

– När politiken skär mycket i ideella sektorn kan det också finnas en stor nytta med samarbete. Här vill vi vara en tydlig och konstruktiv möjlighet i detta, säger Per Gillerstrand, ansvarig för serviceenheten på Ekumeniska centret och vd för den ekonomiska förening som aktörerna tillsammans har bildat.

---

Fakta: Alla organisationerna på Ekumeniska centret i Alvik

I bokstavsordning

  • Equmenia
  • Equmeniakyrkan
  • EQ Kvinna
  • Hela människan
  • Katolska ekumeniska nämnden
  • Kristna fredsrörelsen
  • Kristna synskadades förening Syskonbandet
  • Ljus i öster
  • Myndigheten för stöd till trossamfund, SST
  • My Right
  • Pingst – fria församlingar i samverkan
  • Sveriges ekumeniska kvinnoråd
  • Svenska missionsrådet
  • Sveriges kristna råd.

---

Fler artiklar för dig