Nyheter

KD:s invändning mot förslaget att abort ska skrivas in i grundlagen

“Vi tycker att rätten till liv och hälsa borde finnas med i en bredare mening”

Rätten till abort ska skrivas in i grundlagen. Det föreslår en kommitté bestående av alla riksdagspartier, där alla i grunden är eniga. Men Kristdemokraterna har lagt in en mindre protest och kallar förslaget för ”rättsfilosofiskt bekymmersamt.”

Att aborträtten ska skrivas in i grundlagen råder det konsensus om bland riksdagspartierna. Frågan har bearbetats via en parlamentarisk kommitté som nu lämnats över till justitieminister Gunnar Strömmer (M). Samtliga åtta partier har varit med i arbetet, där ett av förslagen alltså är att skriva in aborträtten i grundlagen.

Anders Andersson har varit Kristdemokraternas representant i kommittén.

Vad betyder det här?

– Att det i grundlagen skrivs in att den som blir gravid har rätt att avbryta sin graviditet. I övrigt står det ingenting, utan det är bara en kort formulering som föreslås, säger han till Dagen.

Så i praktiken, menar Anders Andersson, handlar det här om att slå fast att Sverige har en abortlagstiftning. Men själva innehållet i denna lagstiftning står det inget om i förslaget till ny grundlag, exempelvis från vilken vecka det ska vara lagligt att genomföra en abort.

-Vi kristdemokrater har i årtionden stått bakom svensk abortlag, så därför var det naturligt att göra denna grundlagsmarkering, som alltså inte reglerar några detaljer i själva abortlagen.

Finns invändningar

Men KD är trots detta inte helt nöjda med hur det blev, utan Anders Andersson har lämnat in ett särskilt yttrande till kommitténs betänkande med egna förslag. Bland annat har man ett önskemål om att även skriva in rätten till liv vid sidan av rätten till abort, något som handlar om att vidga perspektivet till vården i stort.

– Kritiken handlar om att man har gjort det här för snävt, att man bara vill skriva in en specifik vårdinsats i grundlagen. Vi tycker att rätten till liv och hälsa borde finnas med i en bredare mening, säger Anders Andersson.

Sedan radar han upp sjukdomstillstånd och åkommor som är viktiga att hantera, med slutsatsen att rätten till en trygg och god vård är så pass avgörande att det också kunde skrivas in i grundlagen.

– Det är vad jag som kristdemokrat har velat lyfta fram.

I sitt yttrande formulerar sig Anders Andersson som att förslaget just nu haltar ur ett rättsfilosofiskt och logiskt perspektiv, vilket skulle kunna åtgärdas genom att även få med ytterligare formuleringar om rätten till liv.

Finns protester

Samtidigt har det inom KD förekommit viss kritik mot att föra in aborträtten i grundlagen, där flera riksdagsledamöter sagt att de i skarpt läge kan komma att rösta nej till detta i riksdagen.

Hur ska ni hantera dem?

– Det är inte riktigt min uppgift, men jag har haft en intensiv dialog med mina kollegor i partistyrelsen, säger Anders Andersson.

Han säger att han fått förtroendet att leda partiet i det här kommittéarbetet där han också fört partiets talan. Även partiledare Ebba Busch har yttrat sig på liknande sätt, och sagt att hon gärna hade sett att rätten till liv skrivs in i grundlagen vid sidan av aborträtten.

Lång process

Andra frågor som också behandlades i betänkandet handlar om möjligheten att ta tillbaka medborgarskap och om att förbättra skyddet vid diskriminering. Allt detta ska nu ut på remiss, för att sedan återvända till regeringskansliet. För att ändra i grundlagen måste beslut fattas både före och efter ett riksdagsval, och Anders Andersson tror därför att ett troligt scenario blir att regeringen lägger fram en proposition som kan röstas igenom innan valet 2026. Om aborträtten ska skrivas in i grundlagen sker det i så fall först nästa mandatperiod.

Fler artiklar för dig