Nyheter

”Kyrkorna kan bidra med fred i en orolig tid”

Jonas Thorängen, SKR: Ekumeniska året är en anledning att fira engagemanget för fred

Sveriges kristna råd har utlyst 2025 som Ekumeniska året, ett tillfälle när freden får en chans. Är det möjligt mitt i en tid av krig, oro och konflikter på flera håll i världen?
– Vi vill inte fira freden för den finns inte just nu. Men däremot kan vi fira engagemanget för fred, säger Jonas Thorängen på SKR.

För hundra år sedan hölls det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Det möte som ärkebiskop Nathan Söderblom bjöd in till och som blev ett rejält avstamp för den moderna ekumeniska rörelsen.

Cirka 650 representanter från flera olika kyrkofamiljer runt om i världen samlades då till vad som beskrivs som den första stora ekumeniska kyrko­konferensen på tusen år.

Sedan dess har kyrkorna kommit närmare varandra vilket bland annat Kyrkornas världsråd, som bildades strax efter andra världskriget, är ett konkret uttryck för. Också i Sverige har ekumeniken gått framåt sedan 1925, inte minst genom bildandet av Sveriges kristna råd 1992.

Lagom till hundraårsminnet av det ekumeniska mötet 1925, och som ett sätt att även lyfta fram att det samtidigt är 1 700 år sedan det första kyrkomötet i Nicea år 325, inbjuder SKR till Ekumeniska året.

– Det tema som vi valt är Tid för Guds fred, och med det vill vi dels visa på att kyrkorna kan bidra med fred in i en tid som till stor del präglas av oro, splittring och oenighet på olika sätt. Dels vill vi som kyrkor stärka ekumeniken och lära av varandra, berättar Jonas Thorängen.

En röd tråd genom Ekumeniska året, som kommer att firas både nationellt och lokalt på många platser i landet, handlar om att lyfta fram ekumeniken som ett fredsprojekt. Ett projekt som bygger på samarbete, tillit och respekt.

– Vid tre olika tillfällen under året kommer vi att satsa lite extra. Först på den ekumeniska böneveckan, eller Böneveckan för kristen enhet som den egentligen heter, och som alltid infaller den 18–25 januari. Den är sedan många år väl inarbetad i många församlingar och kyrkor och i år är temat Tror du detta?

– Sedan fortsätter det i juni med det vi kallar Gemensam Pingst. Det följs av två arrangemang som pågår parallellt, nämligen Ekumeniska veckan och Reach Peacemötet, som båda hålls i Stockholm i augusti, berättar Jonas Thorängen för Dagen.

Som en tanke

Han arbetar sedan drygt ett år på heltid med att koordinera satsningen. Till sin hjälp har han tio arbetsgrupper för att få allt på plats. Sammanlagt handlar det om mellan femtio och sextio personer som arbetar ideellt eller som en del i sin tjänst i respektive kyrkosamfund, i dessa grupper.

– I år infaller påsk och pingst vid samma tidpunkt för hela kristenheten. Det känns som en tanke och därför inspirerar vi församlingar runt om i landet att ta lokala ekumeniska initiativ under pingsthelgen. Vi ger förslag på vad som kan göras, och hoppas att det ska bidra till kreativitet.

Ekumeniska veckan i Stockholm, som blir något av en kulm på Ekumeniska året, inleds måndag den 18 augusti. En rad aktiviteter planeras under den veckan. Bland annat blir det ett kyrkospel med titeln ”Det befriande tvånget” från Lunds stift.

– Varje dag avslutas med aftonbön där alla fyra kyrkofamiljer inom SKR kommer till tals. Alltså de lutherska, ortodoxa, katolska och frikyrkliga traditionerna. Genom att göra på det sättet vill vi visa på den bredd som finns inom kristenheten, förklarar han.

SVT spelar in

Under tre dagar den sista helgen under Ekumeniska veckan i Stockholm hålls även två arrangemang som särskilt riktar sig till ungdomar. Det är Svenska kyrkans Biskoparnas ungdomsmöte, vilket som namnet anger är ett initiativ av de tretton biskoparna i Svenska kyrkan, samt SKR:s Reach Peace.

– Den veckan blir det bland annat föredrag och seminarier. Vi har fått in ett 60-tal förslag på ämnen som vi håller på att gå igenom. Det blir också två lovsångsgudstjänster i Storkyrkan. Sveriges Television spelar in den ena gudstjänsten och den kommer att sändas senare.

En hel del arbete återstår för att få allt på plats. Jonas Thorängen, som är ordinerad pastor i Equmeniakyrkan, betonar att det goda samarbetsklimatet inom kyrkorna i Sveriges kristna råd gör detta möjligt. Och han ser med tillförsikt fram emot att det ska dra i gång på allvar.

– Många evenemang under Ekumeniska året, inte minst under Ekumeniska veckan i Stockholm, kommer att bli firande, folkbildande och även fungera som fortbildning för alla kyrkligt anställda och engagerande, understryker han.

Lyfter fram freden

Men hur var det med det där om att fira ekumeniken och freden i ett minst sagt oroligt världsläge? Rysslands krig i Ukraina och kriget mellan Israel och Hamas har skördat åtskilliga oskyldiga dödsoffer, vilket ger skäl till oro och pessimism inför framtiden.

Jonas Thorängen håller med om att de mörka molnen hopar sig på himlen, och att olyckskorparna kraxar om att det inte finns något hopp. Själv vägrar han dock att stämma in i pessimisternas kör när det gäller framtiden för mänskligheten.

– Trots att vi lever i en orolig tid finns goda skäl att vara lite optimistisk och lyfta fram freden. Jag tolkar det som att vi i SKR är tämligen eniga om behovet av fred och att ett perspektiv med fokus på ickevåld behöver föras in i diskussionen.

Kanske kan diplomati lösa några av knutarna och på den punkten har kyrkor mycket att bidra med för att åstadkomma ett fredligare samhälle och en fredligare värld, resonerar han.

– Fred är en större fråga som inte enbart rör kyrkornas relationer med varandra. Trovärdig och rättvis fred innefattar en mångfald av dimensioner. Till exempel fred mellan länder, fred mellan människor, fred med skapelsen och fred med Gud.

---

Fakta: Tid för Guds fred

  • Satsning av Sveriges kristna råd under 2025.
  • Böneveckan för kristen enhet 18–25 januari.
  • Gemensam Pingst 6–9 juni.
  • Ekumeniska veckan i Stockholm 18–24 augusti.
  • Festival ung ekumenik i Stockholm 22–24 augusti.

---

Fler artiklar för dig