Nyheter

Nationell föreståndare i Pingst kan kompletteras med två vice

Pingstpastorer processade tankar och förslag från framtidsgrupp

Nästa föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan kan komma att kompletteras med två vice föreståndare. Det finns också tankar om att bredda ledarskapet ute i landet med regionala ledningsgrupper som komplement till de nuvarande regionledarna.

Vilka vägval ska pingströrelsen göra för framtiden – efter 20 år som samfund och med en ledarkris kring den tidigare föreståndaren i bagaget?

Vid konferensen Pingst pastor, som i veckan har samlat 650 pingstpastorer i Filadelfiakyrkan i Stockholm, framkom några tankar från de fyra arbetsgrupper kring framtiden som har jobbat under hösten, och som ännu inte är klara.

Team ska leda

Efter ledarkrisen har många ropat på ett breddat ledarskap. Förslaget som nu skymtar fram är att även två vice föreståndare ska tillsättas för Pingst FFS, där den ena blir nationell ledare och den andra kallas internationell ledare.

Tillsammans med föreståndaren för församlingarnas gemensamma arbete skulle de kunna utgöra ett team.

Just nu fungerar Pelle Hörnmark som föreståndare under en kortare tvåårsperiod, och en ny ledning ska nästa gång väljas för en fyraårsperiod vid rådslaget 2026.

En annan del i tankarna från arbetsgruppen är alltså att de pastorer som i dag fungerar som regionala ledare ute i landet skulle kompletteras med regionala ledningsgrupper som får omsorgsansvar för församlingarna i regionen.

Begränsning av mandatperioder?

Här föreslås också att regionledaren ska prövas vart fjärde år, och att en begränsning av antalet mandatperioder kan vara värd att överväga.

Pingstpastorerna fick i mindre processgrupper under onsdagen diskutera vad de tycker och tänker om förslagen och tankarna från projektet “Pingströrelsen och framtiden”.

Den närmaste tiden hoppas man på samtal och diskussioner i fler forum. Bland annat ordnar Pingst FFS ett öppet webbinarium där mer information utlovas längre fram i januari (23/1).

Pingst pastor 2025,

Nätverken i Pingst FFS är ett annat område som en arbetsgrupp tittar närmare på. Här konstateras bland annat att nätverken bör ha ett uttalat ledarskapsteam som har förtroende lokalt och regionalt.

Uppmaning till förbön

Hur ett tydligare teologiskt samtal i pingströrelsen ska kunna utformas samt hur samverkan kring internationell mission ska ske på bästa sätt mellan det centrala och lokala inom Pingst är andra frågeställningar som väcktes.

Under januari har sedan tidigare församlingarna uppmanats till förbön för det gemensamma arbetet.

Ett förslag om pingströrelsen och framtiden ska ligga på rådslagets bord i slutet på maj. Ledningen för arbetet säger att de hoppas att de mesta ska kunna vara känt och diskuterat på olika håll i rörelsen innan dess.

Fler artiklar för dig