Nyheter

Detta krävdes för att få flytta gudstjänsten från söndagar till torsdagar

En tvåtusenårig tradition ruckas på i Fliseryd i Småland • För mycket resurser går åt för att göra gudstjänst för 12 deltagare på söndagarna • Vi är spända på att testa”.

Jesus uppstod på en söndag och därför firar kristna gudstjänst på den veckodagen, vilket är en tradition med cirka 2000 år på nacken. Så utifrån det är det speciellt att en församling i Småland nu tänker flytta denna traditionstyngda högtid till torsdagar.
– Jag vet att även andra församlingar ligger i startgroparna, säger kyrkoherde Magnus Johansson.

Nu i veckan drar det i gång. I Fliseryds kyrka har man fått dispens att flytta söndagens gudstjänst till en torsdag och nu är det lite pirrigt inför premiären.

– Men det känns bra. Vi är spända på att få testa den här idén, säger Magnus Johansson som är kyrkoherde i Fliseryd-Mönsterås pastorat, till Dagen.

Kristna har firat gudstjänster på söndagar i 2 000 år, så varför bryta med den traditionen?

– Det gör vi inte. För vi firar söndagsmässa inom pastoratet, i Mönsterås kyrka.

Magnus Johansson, kyrkoherde i Mönsterås-Fliseryds pastorat.

Blir en dubbelsatsning

Snarare menar Magnus Johansson att det de nu gör är att satsa på två fronter. I stället för att ha två gudstjänster på söndagar i två olika kyrkor väljer de nu att ha gudstjänsterna på två olika dagar, vilket frigör mer resurser vid bägge tillfällena.

– Mässa nummer två på söndagarna har vi firat i Fliseryds kyrka, som fört en tynande tillvaro på senare tid. Vi hade kunnat fortsätta med det tills det helt tagit slut, eller så hittar vi andra sätt, förklarar kyrkoherden.

För det krävs trots allt en hel del resurser för att fira gudstjänst, man ska avsätta en vaktmästare, en präst och en kantor, allt detta för tolv gudstjänstbesökare. Magnus Johansson tycker att det är oförsvarbart i längden.

– För det går att lägga resurserna på något som når fler.

All verksamhet

Så nu, genom att flytta gudstjänsten till torsdagar, gör man samtidigt en extra satsning på Fliseryd, en ort med strax under tusen invånare. Kyrkan har utnämnt torsdagar till ”Fliserydsdagen” och ser till att samla all sin verksamhet under en och samma dag, med skolbesök, kyrkokör och en massa annat, där man slutligen ser till att ha veckans gudstjänst framåt kvällskvisten.

– Det är för att nå ut med evangeliet till så många som möjligt, säger Magnus Johansson.

På söndagar erbjuder man också kyrkskjuts till Mönsterås, femton minuter bort, för den som vill gå på gudstjänst på den ”rätta” dagen.

Måste följa kyrkans regler

Svenska kyrkan har en reglerad ordning för vad som gäller vid gudstjänster, exempelvis måste man rätta sig efter kyrkohandboken där det står att ”kyrkans huvuddag för den allmänna gudstjänstens firande är söndagen, eftersom Jesus Kristus uppstod på söndagen”.

Måste ni inte följa kyrkohandboken?

– Jodå, men det här är en dispens som vi fått. Det vi måste göra är att fira en fullständig huvudgudstjänst med alla moment där vi tar upp kollekt och gör allt som vi hade gjort på en söndag. Ett av skälen till att vi får dispens är också att det på söndagen firas en huvudgudstjänst i en av huvudkyrkorna i pastoratet dit det är möjligt att ta sig.

Så hur fick ni dispens?

– Vi skickade in en förfrågan till domkapitlet i Växjö stift och det är de som gett oss dispensen, säger Magnus Johansson.

Han förklarar att domkapitlet var noga med att det här enbart gäller för det kommande året och sedan ska det göras en utvärdering. Det ska också tas fram en plan för det framtida gudstjänstlivet.

Måste man kalla torsdagens gudstjänst för en huvudgudstjänst?

– Ja, eftersom Fliseryd är en egen församling och då måste man ha en huvudgudstjänst.

Magnus Johansson förklarar att inom Svenska kyrkan tolkas det här lite olika, men i Växjö stift har man en något strängare tolkning av kyrkohandboken där man slagit fast att det i alla församlingar ska firas en huvudgudstjänst på söndagar.

Tror du att andra församlingar skulle vilja göra något liknande som er?

– Jag vet att andra församlingar ligger i startgroparna för att göra det här, så absolut. Det finns ett pastorat här i närheten som har väldigt många kyrkor och församlingar men få präster.

Fliseryd är ett litet samhälle, hade det här fungerat även i en större stad?

– Jag tror att det här är en landsortsfråga i första hand. Det har att göra med resurser, att i mindre pastorat med färre anställda går det inte att upprätthålla gudstjänstlivet och verksamheten på samma sätt som i en stadsförsamling.

Magnus Johansson gör sedan ett tankeexperiment, att om kristendomen hade kommit till Sverige i dag, då hade man inte byggt kyrkor i varenda liten by utan de hade placerats centralt så att människor kunde komma dit. Men så ser det inte ut av historiska skäl, och Svenska kyrkan har därför ett arv att förvalta med kyrkor som befinner sig i relativt glesbefolkade områden.

– Det innebär att vi lägger mycket resurser på små sammanhang. Det är något som jag tycker att man måste börja fundera över.

---

Fakta: Gudstjänst på torsdagar

  • I Svenska kyrkan följer man kyrkoåret och det utgår från att gudstjänster firas på söndagar med ett visst tema.
  • I Fliseryds kyrka kommer man därför att ligga steget efter då man firar veckans huvudgudstjänst på torsdagar, där samma bibeltexter kommer att användas som var på söndagen innan.
  • Ett annat problem som uppstått handlar om tacksägelsen, det vill säga att tända ljus och ringa i kyrkklockorna för dem som avlidit, något som brukar ske på söndagsgudstjänsten.
  • I det här fallet har man löst det genom att låta anhöriga själva bestämma om det ska ske på torsdag i Fliseryds kyrka eller på söndagen i den närliggande Mönsterås kyrka.

---

Fler artiklar för dig