Nyheter

Engelska kyrkan får ny ärkebiskop – och ännu en kris på halsen

Stephen Cottrell kliver in som tillfällig ärkebiskop men startar i motvind med anklagelser om mörkläggning

Kyrkan är i kris när Justin Welby lämnar sitt uppdrag som ärkebiskop, efter en misslyckad hantering av en mans många övergrepp mot barn. Han efterträds tillfälligt av Stephen Cottrell, som nu också tvingas hantera liknande kritik.

Engelska kyrkan har haft sina bättre stunder. Det handlar inte bara om att allt fler britter väljer denna kyrka ryggen, utan det som plågar kyrkan just nu är en ledarskapskris som vuxit fram på grund av övergreppsskandaler. Det handlar främst om en man som dog år 2018, John Smyth, som förgrep sig på hundratals barn i England och Afrika då han som lekman engagerade sig i kyrkan.

Efter att en rapport lagts fram om hur kyrkan misslyckades med att hantera alla hans övergrepp tog ärkebiskop Justin Welby konsekvenserna av detta och aviserade sin avgång. Hans sista dag som den Engelska kyrkans och hela den anglikanska världens överhuvud är den 6 januari.

Liknande kritik

Processen att hitta nästa ärkebiskop väntas ta uppemot ett halvår, och tills vidare kliver biskop Stephen Cottrell in som kyrkans överhuvud. Problemet är att även han kritiseras för samma sak, nämligen att mörklägga övergrepp begångna inom den Engelska kyrkan.

I det här fallet handlar det om en präst som ska ha utnyttjat ett barn sexuellt och han ska även ha betalt ut skadestånd till det berörda barnet. Stephen Cottrell uppges ha känt till det här men ändå låtit mannen jobba kvar som präst, om än med kravet att inte få vara ensam med barn då han är i tjänst.

Efter att det här har framkommit har även Stephen Cottrell bett om ursäkt och menar att han borde agerat tidigare och mer kraftfullt. Prästen som begick övergreppen är numera avkragad. Frågan som nu hänger i luften är om ännu en ärkebiskop i Engelska kyrkan tvingas lämna sitt uppdrag på grund av sin hantering av en övergreppsskandal.

Kyrkan är sårbar

– Den nuvarande situationen skapar en oroande sårbarhet för kyrkan, som snart kan stå utan ärkebiskop som ledargestalt, säger Linda Woodhead, ansvarig för religionsfakulteten på King´s Collage i London, enligt Reuters.

Förutom att krisen påverkar hur kyrkan styrs i England kan det även få internationella följder. För ärkebiskopen är inte bara ledare för Engelska kyrkan utan är en samlande gestalt för hela den anglikanska världsvida gemenskapen, med cirka 85 miljoner troende.

Redan som det är nu knakar det i fogarna, då de mer konservativa kyrkorna i Afrika och Asien uttryckt sin kritik mot utvecklingen i Engelska kyrkan där de ogillar att man öppnat för samkönade äktenskap och en mer inkluderande hållning i hbtq-frågor. Det har redan börjat spekuleras i om den världsvida anglikanska gemenskapen är på väg att spricka, och utifrån ett sådant scenario är det ytterst problematiskt att också ha en ledarkris på högsta nivå.

Fler artiklar för dig