Det hårda straffet för prästen Henrykh Akalatovich tolkas som ett avskräckande exempel inför det stundande presidentvalet, där Belarus diktator Alexander Lukashenko verkar vara redo att ännu en gång slå ned allt oppositionellt motstånd med kraft.
Den 26 januari hålls det presidentval i Belarus, ett land som brukar beskrivas som Europas sista diktatur. Förra valet som hölls för fem år sedan blev en stökig historia, med flera protester riktade mot Alexander Lukashenko som suttit vid makten i landet sedan 1994. Han kan snarast beskrivas som diktator där valen som hålls i ladet är på förhand uppgjorda, med Ryssland som politisk förebild.
Statuera exempel
Nu kommer varningar om ett hårdare politiskt klimat i samband med valet, där oppositionella röster ska tystas. Det är utifrån den bakgrunden man ska se det 11 år långa fängelsestraffet som den katolske prästen Henrykh Akalatovich precis har fått. Han är en frispråkig präst som redan vid förra valet kritiserade presidenten. Nu döms han för högförräderi.
– För första gången sedan kommunistregimens fall har en katolsk präst i Belarus dömts på samma grunder som man normalt ger politiska fångar, säger Pavel Sapelka från MR-organisationen Viasna Human Rights Center i ett uttalande, återgett av nyhetsbyrån AP.
– Det tuffa straffet är tänkt att skrämma och tysta hundratals andra präster inför presidentvalet som hålls i januari.
Henrykh Akalatovich är 64 år och har redan suttit frihetsberövad i drygt ett år innan domen mot honom kom, som alltså tolkas som att regimen vill statuera ett exempel.
[ Frispråkig belarusisk pastor gripen ]
Ortodox ateist
AP skriver att Belarus har frihetsberövat flera religiösa ledare och att de även övervakar vad som sägs på gudstjänster, för att på så sätt se till att kyrkor inte blir en grogrund för regimmotstånd. Majoriteten i Belarus, cirka 80 procent, har en ortodox identitet, 14 procent är katoliker och cirka 2 procent protestanter. President Alexander Lukashenko kommer själv från en kristen ortodox bakgrund men har beskrivit sig som en ”ortodox ateist”.