Allt fler länder i världen begränsar religionsfriheten. Det konstaterar Pew Research Center i sin stora årliga rapport om hur bland andra kristna har det i världen.
Antalet länder i världen med omfattande eller mycket omfattande restriktioner mot utövande av religion ökade från 55 länder år 2021 till 59 länder 2022, visar rapporten.
Det är den högsta siffran sedan Pew Research Center började sina mätningar 2007. Detta innebär att läget är bekymmersamt för många troende människor i 30 procent av de totalt 198 länder och territorier som ingår i studien.
Studien omfattar flera världsreligioner, men tyngdpunkten ligger på kristna och muslimer som är i klar majoritet bland troende runt om i världen.
Många siffror i de omfattande undersökningarna från Pew Research Center, som anses vara mycket tillförlitliga, indikerar att det blir allt svårare att fritt utöva sin religion i många länder i världen.
Ett tecken på det är att sju länder har gått från kategorin “hög” till “mycket hög” när det gäller olika former av begränsningar. Det kan röra sig om såväl verbala som fysiska påtryckningar av olika slag. Dessa länder är Irak, Israel, Mauretanien, Marocko, Turkiet, Vietnam och västra Sahara.
Inskränkningar rapporteras från 186 länder i den nya rapporten, som presenterades strax före jul. Detta motsvarar 94 procent av de 198 länderna i studien, rapporterar Religion Unplugged.
Afrika sticker ut
Vad gäller redovisade fall av skador på egendom orsakade av vandalism, omfattas 120 länder. Och på den punkten sticker Mellanöstern och norra Afrika ut med sammanlagt 20 länder, eller 20 procent av det totala antalet.
I inte mindre än 49 länder rapporteras att människor har fått sätta livet till för sin tros skull. Och i 27 länder av dessa pekas regeringarna ut som ansvariga för dåden.
Ett exempel som lyfts fram i studien är en pingstkyrka i Sierra Leone i västra Afrika. Under en examensceremoni attackerades kyrkan av muslimer som slog sönder möbler och kastade stenar på besökare som samlats.
Otrygghet i USA
Även i USA, som ofta framställs som en förebild i västvärlden när det gäller religionsfrihet, har många troende en situation som inte är tillfredsställande.
Det rapporteras om ”en allmän otrygghet i hela landet” som en konsekvens av kidnappningar, massdödande och andra typer av religionsrelaterat våld runt om i USA:s delstater. Både kristna och muslimer är måltavlor för dessa gärningar.
I rapporten sägs att kristna ”trakasserats av regeringar eller andra aktörer” i 166 länder jämfört med 160 länder år 2021. På motsvarande sätt behandlas muslimer illa i 148 länder, vilket är en ökning från 141 länder.
Judar på tredje plats
Till sist kan nämnas att judar drabbats av trakasserier i 90 länder, enligt Pew. Det är en liten förbättring jämfört med 2021, då detta skedde i 91 länder runt om i världen.
Och precis som tidigare studier visar, är judar den grupp som kommer på tredje plats efter kristna och muslimer när det handlar om antal länder där de tvingas utstå olika former av förtryck. Detta trots att judar utgör enbart 0,2 procent av jordens alla invånare.