Nyheter

Nya året i Israel inleds med sju fronter av olösta konflikter

Befinner sig i krig med Iran, Hamas, Hizbollah, huthierna i Jemen samt militanta grupper i Irak, Syrien och på Västbanken.

I Mellanöstern börjar det nya året som det gamla slutade. Med israeliska attacker mot Gaza och Syrien samt raketer från Jemen mot Israel – så “sjufrontskriget” är långt ifrån över.

TEL AVIV. Minst 40 palestinier dödades i de senaste israeliska räderna mot Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet. Samtidigt genomförde Israel en attack mot en militär forskningsanläggning i Aleppo i norra Syrien natten till fredagen.

Tidigt på fredagsmorgonen hördes larm över hela centrala Israel bara några timmar efter ett tidigare. Detta sedan huthirebellerna i Jemen avlossat först en ballistisk robot, sedan en drönare, vilka båda sköts ned av det israeliska raketförsvaret.

Så kriget som utlöstes av terrorstämplade palestinska Hamas massakrer i israeliska gränssamhällen i oktober 2023 och pågick hela 2024 ser ut att fortsätta också under 2025. De “sju fronter” den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu brukar tala om är fortfarande mer eller mindre aktiva: Iran, Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon, huthierna i Jemen samt militanta grupper i Irak, Syrien och på Västbanken.

Olösta konflikter

Mycket förändrades under det dramatiska och blodiga 2024, men samtliga konflikter är olösta.

“I Mellanöstern sattes en kedjereaktion i gång av Hamas attack på Israel den 7 oktober 2023 och drev fram ett år av förbluffande förändringar”, skriver tankesmedjan Internationella krisgruppen och fortsätter:

“Israel begravde Gaza under rasmassor, förnedrade Irans regionala nätverk av ickestatliga ombud, krossade Teherans eget försvar samt öppnade oavsiktligt för islamistiska rebeller att störta familjen al-Assads 50 år långa diktatur i Syrien.”

Efter vapenvilan mellan Israel och terrorstämplade Hizbollah i Libanon och efter det att Israel slog ut det iranska luftförsvaret är det relativt lugnt på dessa fronter. Även de militanta grupperna i Irak och Syrien ligger lågt.

Däremot pågår krig med full styrka i Gaza där Israel attackerar dagligen, bland annat sjukhus som Israel hävdar är tillhåll för Hamasterrorister. En uppgift som tillbakavisas av bland andra FN.

Efterlyser varsamhet

Sammanlagt har fler än 45 000 palestinier dödats i Gaza, enligt palestinska uppgifter. Israel får stark internationell kritik för sjukhusattackerna och de fortsatt höga dödssiffrorna bland civila.

Statsminister Ulf Kristersson säger till TT på fredagen att det krävs “otrolig varsamhet där det finns många civila”, men att det i dag inte finns några bevis för att Israels attacker skulle utgöra krigsbrott. Han säger också att det är svårt med krigföring i tättbefolkade områden där “det finns skäl att misstänka att civila används som sköldar”.

– Det finns skäl till att vi, EU och många länder har uttalat att Israel måste ta större hänsyn till civilbefolkningen … likväl har den krigförande parten ett ansvar att skydda civila. Där får Israel kritik hela tiden, även av ett enigt EU som annars är ganska oenigt om situationen i Mellanöstern, säger Ulf Kristersson.

Även på Västbanken riktar Israel regelbundet attacker mot militanta palestinier med många dödsoffer, också civila, som följd. Israel angriper också syriska försvarsanläggningar som man ännu inte slagit ut efter Assadregimens fall.

Största hotet 200 mil bort

Men medan Hamas raketer från Gaza praktiskt taget har upphört och vapenvilan med Hizbollah verkar hålla kommer det största hotet mot Israel från Jemen på ett avstånd av 200 mil. De Iranstödda huthirebellerna trappar upp beskjutningen med ballistiska robotar och drönare. Detta är enligt huthierna ett stöd för palestinierna i Gaza.

Det israeliska raketförsvaret tar hand om de flesta inkommande missilerna, men några har tagit sig igenom – och vållat stor materiell förödelse. Attackerna vållar också ekonomisk skada. Den internationella flygplatsen utanför Tel Aviv har tvingats stänga några gångar och hamnen i Eilat i södra Israel är blockerad på grund av angrepp från Jemen mot sjöfarten, också internationell båttrafik utan samband med Israel.

Israel har bombat hamnar, flygplats och annan infrastruktur i Jemen. Och USA och andra allierade har attackerat huthierna.

Men Israel har ingen landgräns med Jemen och inte lika goda underrättelsekällor där som i grannländerna. Den israeliska militären ser det som “ett problem”.

– Huthierna är de enda som är aktiva nu. Det är en annan slags utmaning. Det finns ingen snabb lösning, även om kriget i Gaza slutar är det här ett hot som inte kommer att försvinna, säger Danny Citrinowicz, forskare vid den israeliska tankesmedjan Institutet för nationella säkerhetsstudier (INSS), till Washington Post.

Fler artiklar för dig