Kyrkorådet i Lessebo i Kronobergs län vill flytta ett stort glaskors från dess framträdande plats på kyrkogården. Syftet är att göra minnesplatsen religiöst neutral, skriver Smålandsposten.
Det höga glaskorset av konstnären Sven Pihlström har stått utanför Ekeberga kyrka sedan 1982, vid minneslunden och askgravplatsen. Nu vill de förtroendevalda kyrkopolitikerna flytta det till kyrkogårdens västra kant, skriver Smålandsposten.
– Minneslunden ska vara religiöst neutrala, säger P-G Åkesson, som är kommunens begravningsombud och rådgivande till kyrkorådet, till tidningen.
Beslutet att flytta korset fattades av ett enigt kyrkoråd i Lessobos församling, som utgör ett pastorat. Det stöttades även av Ekeberga kyrkas kyrkogrupp, säger kyrkorådets ordförande Ann Agdén till Dagen.
– Det handlar inte om att jag och mina kollegor är intresserade av att plocka bort religiösa symboler från kyrkogården. Vi är inte ”avkristnade”, utan jag skulle säga att vi är rätt vana kyrkobesökare. Utan det handlar mer om att man vill kunna göra det möjligt för minneslunden att vara religiöst neutral.
Vill ändra minneslunden och laga korset
Det var i november som kyrkorådet ansökte hos länsstyrelsen om att förändra minneslunden och samtidigt flytta det flera meter höga korset, där en del av glasbitarna ska ha spruckit.
– Utsmyckningarna är i ganska dåligt skick. Fundamentet är fruset och sprucket, och det finns för lite plats att sätta ljus på. Så korset måste hur som helst restaureras, säger Ann Agdén till Dagen.
– Så nu när vi ändå ska göra om minneslunden tyckte vårt begravningsombud att det vore en fördel om inte korset stod just i minneslunden.
Om korset flyttas är det inte specifikt av hänsyn till person med annan tro. Exempelvis önskar många muslimer jordbegravning, påpekar Ann Agdén.
– Det här skulle mera ta hänsyn till dem som inte har en tro alls. Sedan kan det också vara så att korset för en del inte är förknippat med det kristna hoppet utan med döden och snarare ses som en dyster symbol.
Kan bli kvar
I sin ansökan till länsstyrelsen föreslår Lessebo församling att historikern Samuel Palmblad ska få yttra sig om korsets kulturhistoriska värde. Han har under de senaste tio åren rådfrågats i två liknande fall i länet, och har då avrått församlingarna från att ta bort kors, skriver Smålandsposten.
– Om länsstyrelsen och Samuel Palmblad tycker att korset ska vara kvar där det är, då får det stå kvar, även om fundamentet kommer att förändras, säger Ann Agdén till Dagen.
Begravningslagen säger inget om hur allmänna begravningsplatser ska vara utformade. Däremot ska huvudmannen, som oftast i Sverige är Svenska kyrkan, tillhandahålla ”lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler”.
En minneslund är en gravplats med allmän och anonym karaktär där askan gravsätts utan närvaro av anhöriga. Endast snittblommor och enstaka gravljus får användas till smyckning.
År 2016 blev Stora Tuna kyrkogård i Borlänge först ut i landet med att skapa en helt neutral begravningsplats, där inga religiösa symboler får förekomma i anslutning till gravarna. Men när Sveriges radio besökte kyrkogården fem år senare fanns bara en enda grav där. Övriga hade valt den vanliga kyrkogården som plats för den sista vilan.