Nationell försoning, en regering utan religiösa bindningar och en framtid utan ekonomiska sanktioner. Det önskar tre syriska kyrkoledare inför det nya året. I Sverige lovar utrikesministern att samarbeta internationellt för öka skyddet av kristna minoriteter i Syrien, Mellanöstern och Nordafrika.
Både oro och förhoppningar knyts till det nya styret i Syrien, där den förra regimen föll den 8 december.
Nu leds landet av islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som är terrroristklassad i många länder.
Interimsstyret har försäkrat att Syrien ska styras på ett inkluderande och tolerant vis. Bland annat har utbildningsministern lovat att flickor kommer att få gå i skolan, rapporterar TT. Och för första gången i landets historia har en kvinna utsetts till tillförordnad chef för Syriens centralbank.
Men många människor, både i Syrien och utanför, är tveksamma till om HTS kommer att leva upp till sina löften.
Bland kristna var upprördheten stor efter att ett videoklipp visade hur några män, dagen före julafton, satte eld på en julgran i staden Suqaylabiyah, som befolkas av en kristen majoritet.
Önskar åtskillnad mellan stat och religion
I ett gemensamt upprop hoppas tre kristna kyrkoledare i Syrien att kristna och andra religiösa minoriteter fortsatt kommer att kunna ta plats i landet.
”Den etniska. religiösa och kulturella mångfald som karakteriserat Syriens lokala samhällen är en källa till landets rikedom och styrka”, skriver den grekisk-katolska melkitiske patriarken Youssef Absi av Antiokia, den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Afrem II samt den grekisk-ortodoxe patriarken av Antiokia, Johannes X Yazigi.
Nu önskar de sig ett Syrien där ingen religion tillåts dominera på bekostnad av de andra, ”ett Syrien där staten håller samma avstånd till alla religioner och samfund, med en författning som garanterar statens neutralitet gentemot religion och religiösa inrättningar”.
Syriens nye ledare, Ahmed al-Sharaa, har sagt till saudiarabisk tv att den nya konstitutionen kan ta uppåt tre år att färdigställa, och att det kan dröja uppemot fyra år att hålla nya val.
Slut på sanktioner
De kristna ledarna vill se ett slut på omvärldens sanktioner gentemot Syrien, så att landet kan få fart på sin ekonomi igen. De uppmanar också landets kristna att våga ta plats.
”Vi vädjar till våra troende kristna att inte dra sig tillbaka i isolering eller fruktan, utan att aktivt engagera sig i samhällslivet, inspirerade av evangeliets budskap, så att de kan ta del i uppbyggnadet av ett nytt Syrien.”
Varnar för religiös rensning
I Sverige lyftes situationen i Syrien av sverigedemokraten Markus Wiechel i en skriftlig fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). ”Utan skyddsåtgärder och erkännande av [minoriteternas] rättigheter är risken stor för etnisk och religiös rensning”, skriver han.
“Vad kommer Sverige och regeringen göra för att skydda utsatta minoriteter i Syrien efter maktövertagandet”, undrar han.
I sitt svar understryker Maria Malmer Stenergard att regeringen prioriterar frågan om skydd av religiösa minoriteters rättigheter i Mellanöstern.
”Sverige arbetar tillsammans med EU, FN och andra internationella aktörer såsom den internationella kontaktgruppen för religionsfrihet och den internationella alliansen för religions- och trosfrihet för att bland annat öka skyddet av kristna minoriteter i Syrien, Mellanöstern och Nordafrika”, fortsätter hon.
---
Fakta: Syrien
- Den syriska staten har sedan 1970-talet styrts med järnhand av familjen al-Assad.
- Det uppror mot Bashar al-Assads regim som startade i samband med arabiska våren 2011 tog snart formen av ett inbördeskrig med stor inblandning av utländska stormakter, med många döda och en omfattande flyktingvåg till följd.
- Den 8 december 2024 tog islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham, HTS, makten i landet, tillsammans med andra rebellgrupper. De tvingade presidenten Bashar al-Assad att fly till Ryssland.
- Regimens kollaps har väckt oro för att terrorrörelsen IS ska dra fördel av den kaotiska situationen och återta mark i regionen.
- Strider pågår fortfarande på vissa håll i landet. I söndags bombade franska stridsflygplan IS-positioner i centrala Syrien.
- Källa: TT
---
[ Krönika av Lars Adaktusson: Syriens kristna har skäl att känna oro ]