Som USA:s president fick Jimmy Carter inte alltid det erkännande han förtjänade. Men hans insats håller på att omvärderas.
Under sina fyra år i Vita huset satte baptisten och människorättskämpen från Plains i Georgia en ny ”ton” byggd på ärlighet, uppriktighet och förtröstan på Gud. Och det var exakt vad som behövdes i en tid när tilliten bland amerikaner hade nått en bottennivå – precis som i vår tid.
Den 20 januari 1977 svor den då 52-årige Jimmy Carter presidenteden. Några månader innan dess hade han med liten marginal besegrat Gerald Ford i presidentvalet, men guvernören från Georgia var okänd för de flesta amerikaner.
Fyra år fick Carter på sig att städa upp efter flera tidigare administrationer som raserat förtroendet för politiker i allmänhet och presidenter i synnerhet. Vietnamkriget och Watergateskandalen hade satt djupa spår i nationens själ.
Huvudstadens mäktiga ledarelit uppfattade honom som en uppkomling från den amerikanska Södern som inte hörde hemma i Vita huset. Men Carter vägrade att anpassa sig till etablissemanget i Washington DC.
Enligt Alex Hubbard i The Tennessean var Jimmy Carters politik ”ett motgift” i en svårt sargad nation där skandalerna hade avlöst varandra under en följd av år. Amerikanerna litade inte längre på sina ledare.
“Carter visade att det fanns ett annat sätt bete sig på i det offentliga livet”, skriver Hubbard och liknar Carters insats vid en återställningsknapp (reset button).
Trots detta har Jimmy Carters tid vid makten länge betraktats som ett misslyckande. Men Robert C Donnelly, docent i historia vid Gonzaga University, anser att Carters presidentskap kännetecknades av ärlighet, uppriktighet och öppenhet.
”Carters utrikespolitik var mycket mer effektiv än vad kritikerna hävdat”, skriver Donnelly i The Conversation.
En av Jimmy Carters största framgångar som president var Camp David-avtalen 1978 som innebar ett fredsavtal mellan Egypten och Israel.
Försvarade demokratin
Annars är nog Carter mest lovordad för det han åstadkom efter sitt presidentskap. Under hela sitt liv arbetade han envist för att försvara mänskliga rättigheter i olika sammanhang. Han var även en ivrig försvarare av demokrati.
1982 grundade han och hustrun Rosalynn Carter Center. En stiftelse som arbetar med ett omfattande humanitärt arbete runt om i världen. 2002 fick Jimmy Carter Nobels fredspris just för sina insatser för att göra jordklotet till en fredligare plats att leva på.
Fred och frid är två uttryck som beskriver hans livsgärning och inställning. Friden har med Jimmy Carters kristna tro att göra. I otaliga intervjuer och framträdanden har han berättat om vad tron på Gud betydde för honom.
Jesus betydde mycket
Precis som de evangelikala politiker som trädde fram efter honom, talade Carter om sin personliga relation med Jesus Kristus, framhåller Betsy Shirley, redaktör för sajten Sojo.net som drivs av den kristna rörelsen Sojourners. Men det fanns en skillnad:
”När andra evangelikaler gick åt höger förespråkade Carter en allmän hälso- och sjukvård, argumenterade för nedskärningar i militärutgifter och sågade en skattelagstiftning med orden ‘ett välfärdsprogram för rika’” skriver hon i americamagazine.org.
Genom hela livet förblev Jimmy Carter trogen baptistförsamlingen Maranatha Baptist Church i Plains, Georgia, där han växte upp. Han deltog i gudstjänsterna och var långt upp i åldern både söndagsskollärare i sin hemförsamling och höll bibelstudier där.
Han ansåg att kristna bör engagera sig i samhällsfrågorna, för att påverka samhället med goda värderingar:
”Jag är mer övertygad än någonsin om att kristna är kallade att engagera sig i samhället för att lyfta fram moraliska och etiska värden från kristen tro in i processen att leda och styra” skriver Carter i boken ”Faith: A Journey for All” som gavs ut 2018.
Talade om döden
De senaste åren hade expresidenten vårdats på sjukhus vid flera tillfällen. I augusti 2015 fick han diagnosen cancer i levern och hjärnan. Och han duckade inte för de svåra frågorna om liv och död. Så här sa Jimmy Carter enligt Christian Post:
– Jag antog att jag skulle dö ganska snart, och bad förstås för detta. Jag bad inte att Gud skulle låta mig leva, utan att Gud skulle ge mig en sund inställning till döden.
– Sedan upplevde jag att jag var helt och fullt vän med tanken på att dö. Det var inte viktigt för mig om jag skulle leva eller dö. Jag skulle förstås sakna min familj och mitt arbete, att undervisa i söndagsskolan och så vidare, förklarade han.
Under sitt långa liv slog Jimmy Carter flera rekord. Till exempel blev han efter George Bush den äldres död den 22 mars 2019, den äldste före detta presidenten genom tiderna i USA. Bush var vid sin död 94 år.
Efter en tid av palliativ vård, vård i livets slutskede, i sitt hem i Plains har Jimmy Carter fått sluta sina dagar på jorden.
[ Jimmy Carter tillbringar sin sista tid hos familjen ]
---
Fakta: Jimmy Carter
- James Earl ”Jimmy” Carter.
- USA:s president 1977 till 1981.
- Född den 1 oktober 1924.
- Död den 29 december 2024.
- Efterlämnar tre vuxna barn, 22 barnbarn och barnbarnsbarn.
- Fick Nobels fredspris 2002.
---