Nyheter

Hon berättar om judar som inte vågar visa sin identitet

Joanna Rubin Dranger: Jag var själv i chock hela hösten 2023 efter flodvågen av antisemitism

I sin nya bok ”Dolda judiska liv” skildrar författaren Joanna Rubin Dranger hur hela släkter och familjer valt att tiga om sin judiska identitet för att passa in i det svenska samhället och av rädsla för förföljelse.

I en intervju i Dagens Nyheter berättar Joanna Rubin Dranger om sin nya bok och bakgrunden till den. Idén kom efter att hon fått ett mejl från en anonym avsändare.

”Jag började nästan gråta när jag läste det”, säger hon.

I brevet berättades naket och sårbart om hur avsändaren i hela sitt liv hållit sin judiska identitet gömd. Vid ett senare tillfälle mötte författaren en ung kvinna som talade om hur en familj dolt sin judiska identitet i hela tre generationer. Efter dessa två separata vittnesmål väcktes tanken att skriva en bok.

Bygger på intervjuer

”Dolda judiska liv” bygger på intervjuer med 45 personer. De har berättat för författaren om hur det är att leva ett liv där man hela tiden döljer sin identitet. Rädslan för förföljelse och en önskan att passa in i det svenska samhället är två återkommande orsaker till att familjerna valt att hålla det judiska dolt.

De flesta av de personer som författaren har intervjuat vill inte få sin judiska identitet känd. Men en av dem har nu ”kommit ut”, advokaten Clea Sangborn. För att de intervjuade ska få förbli anonyma om de så önskar, är boken illustrerad med teckningar. Joanna Rubin Dranger slog igenom just som tecknare och författare, med böckerna ”Fröken Livrädd och kärleken” (1999) och ”Fröken Märkvärdig och karriären” (2001).

Joanna Rubin Dranger var också inbjuden gäst på bokmässan i Göteborg i höstas, då hon gästade Svenska kyrkans ”Se Människan-scenen” och talade med prästen Sara Wrige om sin bok ”Judiska hjältinnor”.

”Samlades och pratade hudlöst”

I den nya boken ”Dolda judiska liv” handlar det också om att rädslan många judar i Sverige känner förstärktes efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

”Jag var själv i chock hela hösten 2023″, säger Joanna Rubin Dranger. ”Först den pogromliknande massakern den 7 oktober, och från den 8 oktober en antisemitisk flodvåg som sköljde över internet och sociala medier. Jag hade aldrig trott att jag skulle behöva uppleva något liknande.”

Joanna Rubin Dranger säger att den senaste tidens händelser har gjort att hennes bok behövs mer än någonsin.

”Dessutom blev de här samtalen på sätt och vis en räddning för mig. Vi kunde samlas och prata hudlöst och stundtals smärtsamt om vad som händer med en människa, en familj och en släkt när man inte till fullo vågar vara den man är.”

---

Fakta: Prisbelönt för sina böcker

  • Joanna Rubin Dranger har tidigare varit professor vid Konstfack. Hon har skrivit och tecknat en rad böcker, tidigare bland annat ”Ihågkom oss till liv” (2022) om att söka efter sin familj i Förintelsens ruiner.
  • Hon har bland annat belönats med Svenska serieakademins Adamsonstatyetten 2022 och Nordiska rådets litteraturpris 2023.

---

Fler artiklar för dig