Nyheter

Kyrkan i förorten som håller öppet genom alla oroligheter

Sonia Kamau: Var ska ungdomarna vara om vi stänger? Det är då det verkligen kan bli farligt

Hon är en eldsjäl som jobbar med barn och unga i Skarpnäckskyrkan, Svenska alliansmissionen.
– Jag brukar säga att jag älskar Skarpnäckskyrkan och är anställd av den. Men i det stora hela är jag anställd av Jesus, säger Sonia Kamau, som ofta föreläser i kyrkor om hur man når barn i riskzonen.

Dagen träffar ungdomspedagog Sonia Kamau en kall decemberdag. Skolbarn går in genom kyrkan för att ta sig till sporthallen, som hyrs ut till skolor på dagarna.

Utanför kyrkan pågår julgransförsäljning, där intäkterna går till ungdomsverksamheten.

Sonia Kamau

– Är du rädd för hundar? frågar Sonia när hon öppnar dörren till kyrkan.

Hunden Semlan är med under hela besöket, och bullret från sporthallen hörs i bakgrunden. Vi sätter oss i ett rum med soffor, bordsfotboll, och bibelcitat på väggarna. Det är här ungdomsverksamheten Epic brukar samlas på fredagar.

Sonia Kamau

Det pågår ett stort ungdomsarbete i kyrkan och de olika grupperna är anpassade efter olika målgrupper.

Sonia Kamau gav en av grupperna namnet Challenge eftersom hon ville utmana ungdomarna att bli den bästa varianten av sig själva.

Sonia Kamau

Hit är alla välkomna, oavsett om man är kristen eller inte. Sonia har fått höra av föräldrar att det är bättre att deras barn är i kyrkan, än att de är ute och snurrar.

– Jag kände att tar man inte tag i dem nu, så tar andra tag i dem, säger hon om ungdomarna.

Den kriminella världen vill åt dem tidigt, och då snackar vi redan elva, tolvårsåldern.

—  Sonia Camau
Sonia Kamau

Först bestod Challenge-gruppen av 20 killar, men i dag är det blandat. I dag finns också tjejgruppen Girl Zone. Där delar Sonia med sig om vad det innebär att vara i en destruktiv relation, och försöker hjälpa tjejerna så att de inte ska hamna i samma situation som hon själv varit i en gång.

– Jag drack och gjorde det ena och det andra, och mådde dåligt under den här perioden, men sen var det Jesus som räddade mig, säger Sonia Kamau, som är öppen om sitt liv.

Sonia Kamau

Att jobba med ungdomar som inte har ett färdigt konsekvenstänk är alltid utmanande, säger Sonia.

– Jag har behövt porta dem som inte skärpt sig eller som slåss. Sen har jag alltid möten med dem, för att de ska förstå varför man inte gör så.

När ungdomar dyker upp med dyra kläder ställer hon frågor. Hon försöker prata med dem om varför man inte ska ta droger, och varför man inte ska vara en ”springis” åt gängen. Det gäller inte minst flickorna, som går lite under radarn i gängen.

Sonia går på utbildningar och trygghetssamtal med polisen och pratar med föräldrar om droger och om hur de kan ta reda på om deras barn gömmer droger eller annat hemma.

– Den kriminella världen vill åt dem tidigt, och då snackar vi redan elva, tolvårsåldern, säger hon.

Var beredd på att jobba 24/7

Sonia Kamau har en halvtidsanställning i kyrkan.

– Mitt jobb tar inte slut när jag går härifrån, utan det är meddelanden på Snapchat mitt i natten. Man ska vara beredd att jobba 24/7, säger hon.

Sonia Kamau

Under vårt samtal lyser mobilen upp flera gånger med meddelanden. Men Sonia är framför allt tacksam över att de unga och deras föräldrar har förtroende för henne och hör av sig.

– Jag känner att Gud ger mig den styrkan och visheten. Han leder mig så att jag kan leda dem. Jag brukar säga att jag älskar Skarpnäckskyrkan och är anställd av den, men i det stora hela är jag anställd av Jesus. Det är han som är min arbetsgivare, säger hon.

Sonia Kamau

Sonia Kamau föreläser i kyrkor, fritidsgårdar och skolor om vad ett framgångsrikt ungdomsarbete är och hur man som vuxen vinner tillit och respekt.

Att lyssna och att inte vara dömande är två av de viktigaste råden hon har att ge.

– Mycket som jag tror många kyrkor gör fel i är det här dömandet. Är man någonstans och någonting försvinner, så är det ortenbarnen som gjort det, fast det behöver möjligtvis inte vara så, säger hon.

– Man kommer inte långt med dömandet, och då kommer man lite ifrån vad Gud vill och vad han tänker om oss, säger hon.

Sonia Kamau

Dagen besökte Skarpnäckskyrkan redan 2022 för att intervjua Sonia Kamau. Sedan dess har stämningen mellan ungdomarna blivit ännu bättre, säger hon, och kyrkan omtalas på ett positivt sätt i omgivningen.

Ungdomarna är varma och omtänksamma mot varandra, säger hon. De är med på gudstjänsterna, döper varandra och delar nattvarden. De har loppis och kafé i kyrkan för att samla pengar till sommarlägret som är en höjdpunkt under året.

Sonia Kamau

Också när det har varit som mest oroligt har Skarpnäckskyrkans personal och styrelse bestämt sig för att fortsätta verksamheten och hålla dörrarna öppna.

– Var ska ungdomarna vara om vi stänger? Det är då det verkligen kan bli farligt, säger Sonia.

– Det står så många gånger i Bibeln: Var inte rädd. Jesus fyllde mitt hjärta med frid och fixade mig när jag levde i rädslan, så nu finns det ingenting jag kan vara rädd för längre.

---

Fakta: Skarpnäckskyrkans ungdomsverksamhet

  • Epic, fritidsgården för alla ungdomar 13–16 år.
  • Pre Epic, en förberedande grupp för barn som är för unga för Epic.
  • Challenge.
  • Girl Zone, som Challenge fast för tjejer.
  • Sommarläger för ungdomar.
  • Grow, bibelgruppen för kyrkans ungdomar som vill fördjupa sig i Guds ord.
  • UV Scoutkåren, Svenska alliansmissionens ungdoms scoutverksamhet.
  • Övernattning varannan månad där man umgås, äter mat och kollar på film.

---

Fler artiklar för dig