Nyheter

Här är de 10 största händelserna i kristenheten under året som var

Det har varit ett händelserikt år. Men har du hängt med?
Här kommer tio saker som fått stor uppmärksamhet här i Dagen.

1. Kyrkoledardramat i Equmeniakyrkan

Karin Wiborn och Niklas Piensoho väljs till nya kyrkoledare för Equmeniakyrkan.

Efter tolv år var det dags för Lasse Svensson att segla vidare. Valet av efterträdare som kyrkoledare i Equmeniakyrkan blev oväntat dramatiskt, tack vare en hemlig kandidat som länge valde att inte träda fram.

Att det var Niklas Piensoho som det handlade om blev allt tydligare när tiden gick. Flera i samfundet pläderade öppet för honom, inte minst som en kandidat till att bli biträdande kyrkoledare, men det tog sin tid innan han klev fram ur själv. Anledningen var att han var verksam inom pingströrelsen, som föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm.

– Jag har landat i att om det är Guds vilja är jag beredd att gå, kommenterade han till slut efter att ha trätt fram.

Valet av nya kyrkoledare avgjordes på kyrkokonferensen i Göteborg. Karin Wiborn valdes utan protester och till slut kunde Niklas Piensoho sluta upp vid hennes sida efter en viss debatt.

Vad händer nu?

Filadelfiakyrkan i Stockholm håller som bäst på med att hitta en ersättare till Niklas Piensoho.


2. Sida tvärvände om kristet bistånd

Matutdelningen Manna i Frihamnskyrkan i Göteborg, en del av smyrnaförsamlingen.

Tyvärr PMU, det finns en överrepresentation av kristna biståndsorganisationer, så därför blir ni av med 40 miljoner kronor. Beskedet från myndigheten Sida kom som en kalldusch för pingströrelsens biståndsorganisation.

– Vi har självklart räknat med att vårt arbete ska bedömas utifrån kvalitet och relevans, argumenterade PMU:s direktor Niclas Lindgren.

Han var inte ensam om att höja på ögonbrynen åt Sidas sätt att resonera. Snöbollen var satt i rullning och snart började andra medier att haka på efter att Dagen som första tidning rapporterat om detta. Frågan lyftes även i riksdagen.

Det dröjde tolv dagar, sedan hade Sida ändrat sig. Alla biståndsorganisationer skulle nu få ansöka om statliga medel utifrån samma förutsättningar.

Vad händer nu?

Fortfarande finns det många frågetecken att räta ut eftersom vi fortfarande inte har facit på hur Sida kommer att hantera ansökningar från olika organisationer.


3. Kyrka fick böter för matutdelning

Matutdelningen Manna i Frihamnskyrkan i Göteborg, en del av smyrnaförsamlingen.

Det ska vara lätt att göra rätt, brukar det heta. Men Frihamnskyrkan i Göteborg fick det här året upptäcka vad svensk byråkrati kan ha för oväntade överraskningar. Vid en inspektion upptäckte nämligen miljöförvaltningen att församlingen inte hade registrerat sin matutdelning till behövande.

Straffet blev 75 000 kronor i böter. Dagen var först ut i en lång rad medier att rapportera om detta.

– Det är rätt starka reaktioner, i vår favör skulle jag vilja säga, kommenterade Mats Särnholm, föreståndare för Frihamnskyrkan Smyrna, uppståndelsen.

Och visst fick kyrkan stöd, flera insamlingar drog i gång för att kunna täcka bötesbeloppet. På det hela taget blev det till slut en vinstaffär – ungefär en halv miljon kronor samlades in och Frihamnskyrkan kunde därför göra en extrasatsning för behövande inför julen.

Vad händer nu?

Församlingen valde att överklaga beslutet om böter, så fortsättning följer.


4. Antisemitiska debatten om Lewi Pethrus

Symposium vid Enskilda Högskolan: Var Lewi Pethrus antisemit? Om frikyrkan och andra världskriget.
Forskarna Markus Lundström och Thomas Poletti Lundström fick många synpunkter och frågor om sin forskning under seminariet. Här tillsammans med seminarieledaren Joel Halldorf.

50 år efter hans död har det blossat upp en debatt om Lewi Pethrus och hans eventuella kopplingar till nazistiska miljöer. Forskarduon Markus Lundström och Tomas Poletti Lundström har grävt i arkiv och presenterat en bild som tidigare inte framträtt, där Lewi Pethrus påstås ha haft goda relationer med högernationalistiska krafter. Forskarna ställer sig också frågan om han kunde ha varit antisemit.

Deras forskning har dock fått rejält med mothugg.

– Under alla de år jag arbetade med honom såg jag aldrig minsta tecken på någon antisemitism, kommenterade journalisten Ivar Lundgren.

Debatten handlar till viss del också om de verksamheter som Lewi Pethrus en gång i tiden startade, exempelvis Kristdemokraterna där partiledare Ebba Busch gick ut och ifrågasatte forskarnas uppgifter. Lewi Pethrus grundade också pingströrelsen i Sverige och senare också tidningen Dagen.

Vad händer nu?

Forskningsprojektet fortsätter.


5. Israel i blickfånget

Under hela år 2024 har Israel varit i krig. Först och främst i Gaza för att bekämpa Hamas och att frita gisslan som togs 7 oktober 2023. Men kriget har spridit sig. Israel gick under året in militärt i Libanon för att bekämpa Hizbollah och det har varit en direkt konfrontation med Iran.

Året slutar med att Assad-regimen i grannlandet Syrien kollapsar och rebeller med islamistisk ideologi tar över.

Kriget i Mellanöstern påverkade en hel värld, även situationen i Sverige, med propalestinska protester och en ökande antisemitism. När Eurovision hölls i Malmö tidigare i år så handlade mycket om Israel.

– Jag uppfattar att det är ett folkmord som pågår i Gaza, påstod biskop Andreas Holmberg under året som gått, även om han fick mothugg från andra.

I politiken är det främst Vänsterpartiet som har hamnat i blickfånget, med företrädare som spridit antisemitiska budskap och där Judiska centralrådet aviserade att V inte längre är välkommet i deras sammanhang.

Vad händer nu?

Mycket osäkert.


6. Örebro kommun bröt med Torp efter hbtq-debatt

Torpkonferensen 2023.

Ett ja blev ett nej. Motiveringen till att Krista regnbågsrörelsen inte fick den utställningsplats som de först lovades på Torpkonferensen var att Evangeliska frikyrkan (EFK) inte var redo. Hbtq-frågor har diskuterats under flera års tid inom detta frikyrkosamfund, men fortfarande finns olika synsätt.

Beslutet att neka den kristna hbtq-organisationen tillträde föll inte i god jord i Örebro kommun vars politiska ledning menade att det här var diskriminerande. Den drog därför tillbaka löftet om feriejobb för 59 ungdomar som hade knutits upp till konferensen.

– Kommunens beslut är taget på felaktiga grunder, menade Linalie Newman, missionsdirektor vid Evangeliska frikyrkan.

Lösningen blev att Torpkonferensen fick avlöna feriearbetarna själva.

Vad händer nu?

Torpkonferensen arrangeras som vanligt nästa sommar.


7. Vinnare och förlorare i amerikanska valåret

Det har varit ett supervalår. Men valet i USA har överskuggat alla andra val och självklart fanns Gud med på ett hörn, religion och politik är nämligen sammanvävda i USA på ett sätt vi i Sverige inte är vana vid.

– Gud allena förhindrade det otänkbara, kommenterade exempelvis Donald Trump efter att han i juli överlevde ett mordattentat.

Åtta av tio vita evangelikaler röstade sedan på Trump, som vann presidentvalet med oväntad klar majoritet.

Men det har skett fler val. Här i Sverige har vi kunnat rösta i EU-valet och kunnat följa ett ovanligt drama inom Kristdemokraterna. Först pekades David Lega ut som partiets toppnamn. Men snart hade Sara Skyttedal lyckats manövrera ut honom, innan hon i sin tur kastades ut ur partiet efter samröre med SD. Slutligen blev det Alice Teodorescu Måwe som det gick att rösta på och som höll KD kvar i EU-parlamentet. Men den stora vinnaren i Sverige var trots allt Miljöpartiet, med dess toppnamn Alice Bah Kuhnke.

Vad händer nu?

Nästa år är det kyrkoval.


8. Pingstförsamling stämd av sin tidigare föreståndare

Pingstkyrkan i Västerås.

Det hör till ovanligheten att en pingstpastor väljer att stämma en församling. Men Daniel Alm, tidigare ledare för pingströrelsen, valde den vägen efter att ha arbetsbefriats av församlingen i Västerås.

Även om det var på hösten 2023 som han fick lämna som samfundsledare pågår fortfarande efterspelet, bland annat i och med detta domstolsärende. Fler detaljer har kommit upp i och med denna tvist, som att två kvinnor har lämnat in var sin polisanmälan mot Daniel Alm. Båda anmälningarna har lagts ned i brist på bevis.

Vad händer nu?

Tvisten mellan Daniel Alm och pingstkyrkan i Västerås avgörs under det kommande året.


9. Kyrkorna laddar för nya krav för att få bidrag

Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd (SKR)

Det tog sin tid, men i juni röstade till slut riksdagen igenom nya villkor för trossamfund som vill ha statliga bidrag. Flera kyrkoledare har varit kritiska och varnat för att det här kan leda till ökad kontroll. Regeringen, med socialminister Jakob Forssmed (KD) i spetsen, säger sig ha lyssnat in kritiken och har därför korrigerat tidigare lagförslag.

– Det kommer verkligen behövas kompetens för dem som ska hantera det här, sa Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, strax innan lagen klubbades igenom.

Vad händer nu?

Lagen träder i kraft vid årsskiftet och nu återstår det att se hur den kommer att tillämpas.


10. Får pappa lämna över bruden eller ej?

Kyrkomötet 2024, 18-20 november på Uppsala Konsert och Kongress. Sara Waldenfors, S.

Vi lever trots allt i ett jämställt land, så varför använda sig av en omodern patriarkal bröllopstradition? Kyrkoherden Sara Waldenfors, invald för Socialdemokraterna i kyrkomötet, lyckades skapa en av årets stora debatter då hon i en motion till kyrkomötet föreslog att Svenska kyrkan borde säga nej till par som vill ha brudöverlämning. Även här var Dagen först ut att rapportera i vad som kom att bli en stor nationell debatt.

Själva motionen drogs till slut tillbaka eftersom motionärerna var nöjda och glada med att ha fått folk att tänka till.

– Det viktiga här är att folk förstår vad de väljer, kommenterade Sara Waldenfors.

Vad händer nu?

Kyrkomötet beslutade att Svenska kyrkan ska ta fram ett informationsmaterial om bröllopstraditioner som samtalsstöd för präster och brudpar.

Fler artiklar för dig