Nyheter

Ortodoxe ärkebiskopen: Kyrkan får inte vara ett museum

”Hur i Herrans namn ska man klara av allt?” Finlands nye ortodoxa ledare vill föra kyrkan närmare dagens människor

Uspenskijkatedralen i Helsingfors var i blickfånget för Finlands ortodoxa kyrka söndagen den 15 december. Då installerades 63-årige Elia Wallgrén som ärkebiskop.
– Jag är inte här för att göra revolution. Men jag vill att vi ska vara en öppen kyrka som inte är rädd för världen, sa han till Dagen före installationen.

– Axios, axios!

Ropet – grekisk för ”värdig” – skallade när metropoliten Arsenios under söndagens gudstjänst placerade en vit klobuk på Elias huvud – en huvudbonad som ärkebiskopen bär som ett tecken på sin rang.

Arsenios företrädde det ekumeniska patriarkatet, som för 101 år sedan tog Finlands ortodoxa kyrka under sina vingar som en autonom kyrka.

Några veckor tidigare hade biskop Elias av Uleåborg valts som ersättare till ärkebiskop Leo, som har gått i pension efter 23 år på posten.

Dagen fick en pratstund med den svenskspråkige ärkebiskopen efter att han hade besökt Istanbul för att få patriark Bartolomeus välsignelse direkt efter valet.

Ärkebiskop Elia av Finland.

Först den klassiska frågan: Hur känns det?

– Nå, det känns överväldigande på ett sätt, konstigt och bra samtidigt, svarar ärkebiskop Elia.

– Men jag känner också en viss tyngd. Det är så många förväntningar på den här posten. Hur i Herrans namn ska man klara av allt som folk vill att man ska göra?

En sak står tveklöst högt på önskelistan: att förbättra samarbetet mellan de biskopar som leder kyrkans tre stift.

– Vi har haft problem i biskopsmötet. Förhoppningen är att nu få en lugnare stämning och att vi kan samarbeta mera, säger Elia.

I botten ligger en konflikt mellan den tidigare ärkebiskopen Leo och biskop Arseni av Kuopio och Karelen, vilken av tidningen Helsingin Sanomat beskrivits som en maktkamp som förlamat biskopsmötet. Det gick så långt att patriarken i Konstantinopel ska ha tagit biskoparna i örat, enligt tidningen.

Det är tydligt att Elia vill vända blad och gå in med en ny hållning.

– Jag har uppskattat min företrädare högt. Men med en ny ledare börjar en ny tid, säger han till Dagen.

– Och här finns saker som är särskilt viktiga för mig, som att prata med människor och lyssna på dem. Det vill jag framhäva i mitt arbete.

Vill släppa fram åsikter

Samtal behövs både inom kyrkans lite tilltufsade administration och gentemot medlemmarna.

– Jag vill ha en lite öppnare kyrka och att vi ska kunna tala också om saker som är svåra. Man kan inte bara säga att det ena eller andra är tabu, utan man måste lyssna på människor och deras frågor, och vara där för dem.

– Det är kanske min karaktär – jag är en ganska öppen och pratglad människa. Men jag tror också att detta måste vara en tid för möte och försoning.

En fråga som ärkebiskopen menar måste upp på bordet är kvinnans roll i en kyrka som domineras av en manlig hierarki. En annan rör relationen till andra kristna.

– Ibland ifrågasätter eller kritiserar man att ortodoxa kyrkan över huvud taget arbetar med ekumenik. Men vi kristna behöver varandra, säger Elia.

Minskande medlemsantal

Ekumenikens betydelse kan också ses mot bakgrund av vikande medlemssiffror i både Finska ortodoxa kyrkan och Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

För den ortodoxa kyrkan vägs den nedåtgående trenden i viss mån upp av inflödet av ukrainska flyktingarna till Finland – närmare 46 000 personer, varav en majoritet tillhör till ortodoxa kyrkan. Samtidigt har alltfler unga finska män sökt sig till kyrkorna de senaste åren, vilket Dagen skrivit om.

De nya grupperna ställer nya krav på samfundets präster. Men Elia är också angelägen om att kyrkan inte bara förknippas med tradition och skönhet.

– Kyrkan får inte vara ett museum, en plats man går till för att se hur det var en gång i tiden. Den ska vara en levande del av samhället, säger han.

– Samtidigt ska den inte blanda sig i politiska frågor på det katastrofala sätt som skett i vårt östra grannland. Det är så mycket som man inte förstår om hur den kyrkan förhåller sig till makthavarna och hur de välsignar kriget. Det är ofattbart för oss.

Ärkebiskop Elia av Finland.

Inga band till ryska kyrkan

Finlands ortodoxa kyrka har varit en autonom kyrka under Konstantinopel sedan 1923, då man upphörde att vara en del av patriarkatet i Moskva. Och de kontakter som funnits genom åren bröts definitivt i samband med Rysslands invasion av Ukraina senvintern 2022.

När nu Finlands ortodoxa kyrka söker nya sätt att uttrycka tron och närma sig samhället ser Elia inga givna förebilder.

– Kyrkan i de gamla ortodoxa länderna, som Serbien eller Grekland, är ju mycket konservativ, även om vi kan lära oss av deras spiritualitet. Men också i Västeuropa och Nordamerika har de etniska kyrkorna tagit med sig tankesätt från sina hemländer, vilket gör att de heller inte är fria att uttrycka sig så som de skulle kunna.

Finlands ortodoxa kyrka står alltså vid lite av ett vägskäl.

– Vi kan naturligtvis inte förändra sådant som har med kyrkans dogmer eller gudstjänstlivet att göra. Men världen har förändrats och om människor inte uppfattar oss som relevanta i deras liv, då röstar de med fötterna och lämnar kyrkan. Det är en stor uppgift – hur kan vi vara kyrka som är i denna världen, men inte av denna världen?

---

Fakta: Ärkebiskop Elia

  • Elia (tidigare Matti) Wallgrén är 63 år. Han föddes i Kajana i mellersta Finland och konverterade till ortodoxa kyrkan 1994.
  • Innan dess hade han studerat svenska och tjeckiska vid Stockholms universitet och utbildat sig till lågstadielärare vid dåvarande Lärarhögskolan i Stockholm.
  • År 1996 började han studera teologi vid Joensuu universitet och fortsatte senare sina studier vid ett prästseminarium i New York. Han prästvigdes 2003.
  • En dryg vecka innan han vigdes till biskop av Uleåborg i november 2014 blev han munkvigd i Valamo kloster. Det var då han tog sig namnet Elia, efter den gammaltestamentliga profeten, vilket numera också är hans officiella förnamn.
  • Elia valdes till ärkebiskop av kyrkomötet i slutet av november. Han fick 24 röster, mot de 9 som gick till biskop Sergei av Fredrikshamn, ärkebiskop Leos biträdande biskop.

---

Fler artiklar för dig