Även kristna ungdomsorganisationer kommer att kunna dra nytta av det fritidskort som regeringen lanserar hösten 2025. De kommer att ersättas för sådana aktiviteter som barn och unga måste betala en avgift för att delta i.
Tanken med fritidskortet är att staten sponsrar deltagaravgifter för barns och ungdomars fritidsaktiviteter med 500 kronor per år, och i vissa fall med 2 000 kronor per år.
– Som socialminister vill jag göra livet lättare att leva för människor genom att skapa förutsättningar för hälsa och gemenskap. Fritidskortet är en reform som möjliggör en aktiv fritid i gemenskap med andra, sa socialministern Jacob Forssmed (KD) när han berättade om tanken med kortet i september i år.
För att man ska kunna använda fritidskortet för en viss aktivitet måste utföraren, alltså den förening som arrangerar kursen eller lägret, vara godkänd.
Till dem som kan godkännas som utförare hör de barn- och ungdomsorganisationer som uppbär organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Bland dem finns fler kristna organisationer, så som Svenska kyrkans Unga, Salt, Equmenia, Ny generation och Sveriges unga katoliker.
Men många av deras fritidsaktiviteter är kostnadsfria, vilket gör att de inte faller under reglerna för fritidskortet.
“Vi har svårt att se hur våra verksamheter (som till största del är är gratis för barn och unga att delta i) ska kunna ta del av satsningen Fritidskortet, skriver Clara Olsson, förbundsordförande för Svenska kyrkans unga, till Dagen.”
Det är alltså svårt att se, menar hon, hur satsningen kommer att se ut i praktiken och hur Svenska kyrkans unga och dess lokalföreningar ska förhålla sig till den.
Scouting och barnkörer
För Equmenias del tror generalsekreterare Marcus Lind att fritidskortet kan komma att användas för deltagande i fritidsaktivitet som scoutverksamhet och barnkörer.
Han ser samtidigt många frågetecken kring fritidskortets införande.
– Förslaget säger att det är de lokala föreningarna som ska sköta administrationen av fritidskortet, och det tycker vi är en dålig idé, säger han.
Av regeringens lagförslag framgår att fritidskortet väntas leda till ökade administrativa kostnader för utförarna, vilket riskerar att leda till höjda avgifter för fritidsaktiviteterna.
“Det finns även en risk att utförare väljer att inte ansöka om att ingå i utförarregistret för att begränsa den administrativa bördan. Det skulle medföra ett minskat utbud av fritidsaktiviteter inom ramen för fritidskortet och sannolikt även en lägre nyttjandegrad för fritidskortet”, står det i promemorian.
Tonårs- och familjeläger
Sveriges unga katoliker, SUK, räknar med att fritidskortet ska kunna användas för till exempel de barnläger som anordnas av förbundets regioner och för aktiviteter på höstlov och sportlov.
Jakob Winberg, generalsekreterare för Svenska alliansmissionens ungdom (SAU), ännu inte är säker på vilken del av deras verksamhet som kan komma ifråga för fritidskortet.
– Eftersom vi precis håller på och implementerar det här kan jag inte säga exakt vilka arrangemang som berörs. Men vi har allt från tonårsläger på sommaren, till familjeläger. Vi har scoutläger och på sommaren konfirmation, säger han till Dagen.
Liksom de andra kristna organisationerna har SAU fått medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för att på olika sätt förbereda sig för att kunna bli utförare för de som vill använda fritidskortet hos dem.
– Vi tänker använda bidraget till att nå ut med information, dels att informera våra lokala föreningar om fritidskortet. Vi kommer också anordna utbildning där vi utbildar våra ledare i att möta barn med särskilda behov, säger Jacob Winberg.
Även Kristen idrottskontakt (Krik) kommer att använda delar av medlen till sina ledarutbildningar, säger generalsekreterare Mattias Ottestig.
---
Fakta: Fritidskortet
- Ska införas hösten 2025.
- Ska gälla för barn i åldrarna 8–16.
- Ska kunna användas för betalning av avgifter för vissa ledarledda fritidsaktiviteter som tillhandahålls av en godkänd utförare.
- Det allmänna kortet ger 500 kronor per barn och år.
- Det särskilda kortet ger 2 000 kronor per barn och år, i de fall vårdnadshavaren har ett beslut om preliminärt bostadsbidrag av Försäkringskassan.
---