Nyheter

Kristna ledare hedrade tsunamins offer i direktsänd minnesgudstjänst

Samfundsledare, kungaparet, statsministern och talmannen närvarade i Uppsala domkyrka

Kyrkliga samfundsledare och representanter för det officiella Sverige medverkade på annandagen i en nationell minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka för tsunamins offer.

Till de nationella tragedierna i det svenska folkets kollektiva minne – Palmemordet, bussolyckan i Måbödalstunneln, Estoniakatastrofen, diskoteksbranden, mordet på Anna Lindh – fogades för 20 år sedan tsunamikatastrofen. 543 svenskar miste livet när flodvågen drog fram i Sydostasien.

– Detta är en av vårt lands, Sveriges, årsringar. Och den är fylld av sorg, sa ärkebiskop Martin Modéus när han på annandagens eftermiddag inledde minnesgudstjänsten i Uppsala domkyrka, direktsänd av Sveriges Television och Sveriges Radio.

Överlevande, anhöriga och andra medborgare hade kommit till rikshelgedomen för att hedra dem som inte överlevde naturkatastrofen den 26 december 2004. I domkyrkan fanns kungaparet – initiativet till minnesgudstjänsten hade kommit från dem – och flera andra representanter för det officiella Sverige, bland dem statsminister Ulf Kristersson, riksdagens talman Andreas Norlén och Uppsala läns landshövding Stefan Attefall.

– Så länge vi minns dem vi miste så är de med oss, i går, i dag och i morgon, bevarade i ljust minne, sa statsministern.

Påminde om Paulus ord

Talmannen konstaterade att annandag jul 2004 blev en dag då familjer slets sönder, ”en dag som runt om i vårt land skapade tomrum för alla jular som någonsin kommer”. Han citerade den nu framlidne Martin Lönnebo, biskop emeritus i Linköpings stift, som på nyårsdagen 2005 skrev i Aftonbladet: ”Om man ser ett barn flyta bort med vågen och försvinna i vattnet, så bör även en kyrkans man eller kvinna tiga. Det finns ju inga ord för sådant.”

Ärkebiskopen påminde om aposteln Paulus ord i Romarbrevets åttonde kapitel: ”Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.”

– Den fråga som går som en röd tråd genom världshistorien har långt ifrån alltid varit: ”Finns du, Gud?” Minst lika ofta har frågorna ställts: ”Var är du, Gud?” och: ”Var var du, Gud?” Frågorna är större än svaret, och här får det vara så, sa Martin Modéus.

Ärkebiskopen talade sedan om att mänsklighetens långsiktigt beprövade erfarenhet ”tycks vara att hur djupt vi än faller, så finns det någon som tar emot”.

– Så det finns många orsaker att människor i dödens närhet ofta vågar säga: ”Vi ses igen.” Och det är en del av vårt kristna hopp, också i tsunamikatastrofens skugga.

Flera kristna ledare

I minnesgudstjänsten medverkade, utöver ärkebiskopen, flera andra kristna ledare. Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin ledde de församlade i bön två gånger.

Var sin gång ledde också den syrisk-ortodoxe biskopen Benjamin Atas och den katolske biskopen kardinal Anders Arborelius församlingen i bön.

---

Fakta: Tsunamikatastrofen 2004

  • Flera mycket kraftiga skalv inträffade på Indiska oceanen botten på annandag jul 2004. Det första skalvet uppmätte 9,0 på richterskalan och är ett av de kraftigast uppmätta skalven i historien.
  • Efter skalven svepte en flodvåg över flera länder i Sydostasien, bland annat Thailand, Indonesien, Indien och Sri Lanka.
  • Fler än 220 000 människor miste livet i tsunamikatastrofen. Bland dessa var 543 svenskar.

---

Fler artiklar för dig