Andliga trauman, maktmissbruk och sår från kristna gemenskaper. Frikyrkor och blivande pastorer behöver lyssna och lära från människor som har erfarenheterna, anser Enskilda högskolan i Stockholm. EHS bjuder framöver in till ett samtal mellan drabbade och forskare inom området.
Rubriken på symposiet som EHS arrangerar i slutet av januari är: ”Fri från frikyrkan” – med underrubriken ”Karismatik, andliga trauman och dekonstruktion”.
Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid EHS, som är en av initiativtagarna, hänvisar till att det nyligen har kommit två böcker som tar upp den här typen av erfarenheter och att det samtidigt finns en internationell trend med ”ex-evangelicals” som är kopplat till den så kallade ”dekonstruktionstrenden”.
– Det har alltid funnits bakdörr i frikyrkan med folk som har lämnat med dåliga erfarenheter. Men det som sker nu är att man hittar varandra i sociala medier och annat och talar om sina erfarenheter, säger Joel Halldorf.
”Frikyrkorna behöver reflektera”
Medverkar hos EHS gör systrarna Sofie Twal Hedman och Mia Fernando, som var aktiva i nedlagda Stockholm Karisma Center, och har skrivit en bok om sina erfarenheter därifrån. Vidare David Eklind Kloo, med en karismatisk, baptistisk och bibeltrogen bakgrund i Värmland, som har berättat om hur han gjort upp med och förändrat sin tidigare teologi.
Vad kan frikyrkan lära sig av deras berättelser tror du?
– Framför allt är det viktigt att verkligen lyssna. Ibland finns en oförståelse i kyrkliga sammanhang där man säger att de här människorna är bittra. Men den som öppnar sig för andliga praktiker som gudstjänst, bön och förbön blir också väldigt sårbar, säger Joel Halldorf.
– Om det går fel där, om det sker övergrepp, makt, eller manipulation, så går det väldigt djupt. Detta måste vi vara helt medvetna om och reflektera kring.
Forskare med erfarenhet av karismatik
Medverkar i samtalet gör bland annat också forskarna Pehr Grankvist, professor i psykologi vid Stockholms universitet samt Espen Gilsvik, tidigare ledare för Ny generation i Norge som skrivit om ex-karismatiska kristna.
Maria Ledstam, lektor i praktisk teologi vid EHS, pekar på att en anledning till att samtal nu förs på nätet och med sekulära psykologer i stället för inom frikyrkan kan vara en rädsla för att bli dömd när man ger sin berättelse.
– Vi vill finnas med i det här samtalet utan att ha någon dold agenda, säger hon.
Jesus trendar bland unga
Samtidigt som seminariet lanseras till 28 januari har Ungdomsbarometern i dagarna berättat att Jesus trendar i den unga generationen. Joel Halldorf menar att kyrkorna måste kunna hantera både detta och att andra har traumatiska upplevelser.
– Det finns ett tydligt både ock här. Kyrkorna har ett fantastiskt budskap och något att förvalta i form av gudstjänst, bön och relationen med Jesus. Något som människor frågar efter och världen behöver.
– Men det som är fint och vackert – liksom kärlek och vänskap – kan också bli fel och riva upp svåra sår. Som kyrka får man inte känna sig hotad om människor påpekar att man har gjort dem illa. En trygg och frisk kyrka säger att det där vill jag höra mer om. Vi vill lära av våra misstag.