Allt fler människor med ekonomiska problem söker sig till kyrkorna i Sverige. För att nå ut med kunskap om privatekonomi till dem som behöver det mest utbildar Finansinspektionen därför Svenska kyrkans anställda i vad man kallar finansiell folkbildning.
– Vi har själva ingen möjlighet att nå alla i samhället och därför utbildar vi personer som möter många människor i sitt yrke, säger FI:s projektledare Amanda Westerström till Dagen.
Larmrapporterna har duggat tätt på senare år – antalet fattiga ökar, vilket ställer allt högre krav på kyrkornas sociala arbete. Men det är inte bara fler matkassar som behöver delas ut. Finansinspektionen har också gjort flera undersökningar med samma resultat: svenskarnas kunskaper i privatekonomi är för dåliga.
Att utbilda samtliga svenskar om privatekonomi är samtidigt, precis som Amanda Westerström säger ovan, en omöjlig uppgift.
– Det diskuterades på myndigheten vilka som i sin yrkesroll träffar människor som har hamnat i ekonomiska problem, eller som riskerar att hamna i ekonomiska problem, och då identifierades bland annat Svenska kyrkans personal, säger hon till Dagen som en förklaring till hur det kom sig att Finansinspektionen sträckte ut en hand till Svenska kyrkan.
Föreläsning om skulder
I dag har drygt 1 000 anställda i Svenska kyrkan – i första hand diakoner – gått kursen ”Trygga din ekonomiska framtid”. Det är Finansinspektionen som håller i utbildningen och nyligen var det dags för ett nytt kurstillfälle.
Amanda Westerström berättar att kursen finns på två nivåer: en grundnivå och en fortsättningsnivå.
– På grundnivån har vi bland annat ett pass då någon från Kronofogden föreläser om skulder. Vi har också ett pass då någon bankrepresentant föreläser om vikten av att ha ekonomiskt buffert.
Andra inslag i kursen handlar om jämställdhet, spelmissbruk, familjejuridik, försäkringar och hur man kan undvika att bli lurad.
Pass om fonder ströks
”Trygga din ekonomiska framtid” riktar sig inte enbart till kyrkligt anställda. Men kursen som Svenska kyrkans anställda går har till viss del anpassats för den kyrkliga kontexten. Ett sådant exempel är att Elinn Leo Sandberg är en av föreläsarna på fortsättningsnivån. Hon är diakon och forskar om matfattigdom i Sverige och om civilsamhällets mathjälp till människor i ekonomisk utsatthet.
Jan Sjögerud arbetar med diakonal utveckling i Svenska kyrkan och har varit med ända sedan samarbetet med Finansinspektionen började. Han förklarar att Svenska kyrkan fungerar som Finansinspektionens ”förlängda arm”.
– Vår personal är de som möter klienterna, säger han till Dagen.
Obligatoriskt för blivande diakoner
Det är de lokala församlingarna som avgör om deras personal ska gå ”Trygga din ekonomiska framtid”. För studenter som går diakonprogrammet på Svenska kyrkans utbildningsinstitut (SKUI) är kursen däremot en obligatorisk del av utbildningen. Redan nu går också många församlingspedagoger kursen, men på sikt hoppas Jan Sjögerud även att fler präster ska ta del av materialet.
Utöver samarbetet med Finansinspektionen har Svenska kyrkan ett liknande samarbete med Konsumentverket. Tillsammans har kyrkan och myndigheten tagit fram en webbutbildning som riktar sig till diakonala medarbetare i Svenska kyrkan. Målet är att stärka deras kompetens och kunskap samt ge konkreta verktyg i mötet med människor i ekonomisk utsatthet.
– Dessa samarbeten är en win-win situation för alla parter, säger Jan Sjögerud.
[ Fattigdomsrapport visar: Rekordmånga söker hjälp ]
---
Fakta: Finansinspektionens utbildningsprojekt
- Finansinspektionen genomför en rad olika utbildningsprojekt inom ramen för det som benämns som ”finansiell folkbildning”.
- Ett av dessa är ”Trygga din ekonomiska framtid”. Projektet riktar sig till yrkesgrupper som möter ekonomiskt utsatta personer i sitt arbete.
- Utbildningen vänder sig exempelvis till budget- och skuldrådgivare, konsumentvägledare, medarbetare inom Svenska kyrkan, gode män, överförmyndare och hjälparbetare inom organisationer som Röda korset och Stadsmissionen.
- Sedan 2019 har 1 004 personer från Svenska kyrkan gått kursen.
- Källa: Finansinspektionen
---