Att en person betecknas som “antikrist” i årets julkalender har fått en tittare att reagera.
“Kalendern är tänkt att hedra det samiska folket och dess kultur men inte på bekostnad av andras trosuppfattning”, skriver anmälaren enligt Nyheter 24.
Ingen advent utan SVT:s julkalender, och (nästan) ingen julkalender utan anmälningar till Mediemyndighetens granskningsnämnd. Så även i år, då julkaledern heter Snödrömmar. Det är den första någonsin som haft samiskt tema, och i ensemblen ingår flera personer som själva har samiskt påbrå. Samisk andlighet har också en framträdande plats, vilket Dagen har skrivit om tidigare.
Men när Nyheter 24 tittat på vilka anmälningar som kommit in till granskningsnämnden är det två saker som fått tittare att reagera: kopplingen till en gruvkonflikt, och ordet “antikrist”.
“Jag vill att det granskas varför man använder ordet antikrist som en ‘rolig’ felsägning av ett namn i avsnitt 8 i julkalendern med samiskt tema”, skriver en tittare.
“Då det samiska folket varit utsatta för kränkningar och felbehandling under många årtionden förstår jag inte varför man gör samma sak fast med kristendomen som ursprung”, fortsätter anmälaren.
“Som kristen och medveten om innebörden i antikrist, som inte är något positivt eller något att skämta om tar jag anstöt av detta uttalande. Speciellt som kalendern är tänkt att hedra det samiska folket och dess kultur men inte på bekostnad av andras trosuppfattning.”
Ser kopplingar till gruvkonflikt
En annan tittare ser årets julkalender som en partsinlaga i en konflikt om gruvdrift i Norrland, enligt Nyheter 24.
“Skurken, tillika kommunpamp, är en Stockholmare som vill bryta en värdefull grön självlysande substans. Det hela stör samernas förfäder eller någon sorts naturandar”, skriver anmälaren.
“Det är skamligt att välja detta ämne nu. Jag ser gärna julkalendrar om Sápmi och samisk kultur men det här är en skabrös allegori över den pågående gruvkonflikten.”
Julkalendern har varit föremål för tittarkritik många gånger sedan den sändes för första gången i SVT 1960.
När Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan nyligen begärde ut statistik över alla klagomål på julkalendern genom åren fann de totalt 212 digitalt sparade anmälningar hos Mediemyndigheten.
Till exempel anklagades julkalendern år 2020, Mirakel, av adoptivföräldrar för att vara missvisande när det gäller barnhem, HVB-hem och adoptioner.
Ändå har julkalendern bara en gång fällts i granskningsnämnden, skriver Helsingborgs Dagblad. Det var 1998 års När karusellerna sover, som spelades in på Liseberg. Programmet fälldes då för otillbörligt kommersiellt gynnande av nöjesparken.
[ Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv: ”Deras sätt att se på andlighet är väldigt vackert” ]