En julvandring uppslukar stora delar av Ulricehamn strax innan jul, där många stadsbor får möjlighet att träffa herdarna på ängen, romerska soldater och slutligen ta sig in i Betlehem för att få möta det nyfödda Jesusbarnet.
Kyrkor på andra platser tjuvkikar på konceptet.
Det är så nära en tidsmaskin man kan komma. I alla fall om man befinner sig i Ulricehamn någon vecka innan julen. År 2000 ordnade Svenska kyrkan i Ulricehamn för första gången julvandringen ”Till Betlehem” och det har numera blivit en årlig tradition. Omkring hundra volontärer ställer upp på detta skådespel tillsammans med Svenska kyrkans personal.
– Från morgon till kväll har det varit olika grupper som gått i väg på vandringen, berättar prästen Tomas Jarvid.
På dagtid är det skolbarn, förskolebarn, SFI och andra som har möjlighet som ger sig ut på denna vandring där de får bekanta sig med den bibliska berättelsen om Jesu födelse. Senare på dagen är det konfirmander från olika håll och slutligen också allmänheten.
– Det har gått ett tåg var tionde minut, berättar Tomas Jarvid.
Så intresset är stort, även om kyrkan tyvärr inte för statistik över hur många som deltagit.
Herdar och änglar
Men julvandringen börjar i vilket fall som helst en bit utanför Betlehem, där man får reda på att det sker en stor skattskrivning på kejsarens befallning. Snart vandrar man vidare och får möta herdarna som vaktar sina får om natten, man får höra om änglakören som sjungit och nyheten om det stora som precis har hänt.
Över Ulricehamns kyrka lyser sedan stjärnan. Det är dit vandrarna är på väg. Men först måste de ta sig in i staden Betlehem och inte låta sig luras av tullindrivarens olika knep. Och värdshusvärden, han verkar sur och vill inte bli störd, sedan finns de romerska soldaterna på plats i vimlet.
[ Influencer: Vi fick inte vara kvar i kyrkan när våra barn lät ]
Levande Jesus
Slutstationen på vandringen är inne i sakristian i Ulricehamns kyrka där man efter många turer till slut får möta Josef och Maria med sitt nyfödda barn som ligger i krubban.
– Vi försöker oftast att ha ett levande barn, men det är alltid en extra utmaning att hitta bebisar till det, så vi har en nöddocka som vi kan ta till, säger Tomas Jarvid.
Han berättar att eftersom de har gjort det här i över 20 års tid så finns det en och annan julvandrare som kan skryta med att de själva varit Jesusbarnet en gång i tiden.
Dela med sig
Att det är en upplevelse att göra denna vandring kan Tomas Jarvid intyga, och för många Ulricehamnsbor är det här inget man vill missa. För kyrkans del handlar det om att på ett spännande och pedagogiskt sätt få dela med sig av julevangeliet och berättelsen om Jesu födelse.
Tomas Jarvid berättar att han själv har agerat medvandrare, alltså en person som följer med de olika grupperna och ser till att göra det hela till en begriplig berättelse där handlingen hela tiden går framåt.
[ Teologin må svikta - men lätt att gilla jungfru Maria som filmhjälte ]
Andra inspireras
Runt om i hela Sverige pågår olika sorters julspel och kyrkor har olika sätt att gestalta julevangeliet på. Men många har blickat med nyfikenhet på julvandringen i Ulricehamn för att se om det går att göra något liknande.
– Vi har haft medarbetare från två andra pastorat här i år som tittat på det vi gör, säger Tomas Jarvid
Hur slutar själva julvandringen?
– Den slutar med att man sjunger Stilla natt framför Jesusbarnet tillsammans med de tre vise männen.
Sedan får man smyga ut ur sakristian och ge plats för nästa grupp vandrare. Tiden i tidsmaskinen är över och staden Betlehem försvinner så sakta bort för att ge plats åt nutidens vardagsliv i Ulricehamn.