Nyheter

Kristet svenskhotell i Israel kämpar för överlevnad

Turistnäringen i Israel i svår kris • Dagens reporter Arne Lapidus på plats i Netanya, som i praktiken haft stängt sedan mer än ett år: “Nu måste turisterna börja komma”

Turistnäringen i Israel är i svår kris sedan mer än ett år. Inga utländska turister kommer sedan Gazakriget startade med Hamas massakrer i israeliska gränssamhällen den 7 oktober förra året – inte heller kristna pilgrimer som tidigare sällan skrämts av alla krig och kriser genom åren.

NETANYA. Också det lilla svenskhotellet Orit i kuststaden Netanya, ägt av den kristna organisationen Israels Vänner, är hårt drabbat. Det är i praktiken stängt sedan mer än ett år även om man haft enstaka gäster.

– Orit kämpar för sitt liv precis som hela turistbranschen i Israel. Nu måste turisterna börja komma, vi hoppas på det. Vi har en grupp bokad i april nästa år, säger hotellets föreståndare Marita Usi, 60.

Marita Usi, föreståndare på hotell Orit i Netanya i Israel, tänder adventsljus.

– Nu börjar pengarna ta slut. Det var fullbokat hela året före kriget. Det har hjälpt oss att klara det här året, säger hon.

Marita Usi räknar med att det ska bli lugnare längs gränserna, särskilt efter vapenvilan i Libanon. Och hoppas att UD därmed ska dra tillbaka sin rekommendation att inte resa till Israel, en avrådan som gör att vanliga försäkringar inte gäller.

Inställt julbord

I väntan på turister ordnar hon då och då evenemang för svenskar som bor i Israel. Träffar där det serveras våfflor och semlor är populära – och senast var det adventsfika. Men det traditionella julbordet är inställt, liksom förra året, eftersom hotellet inte har några gäster.

Adventsfika på svenskhotellet Orit i Netanya i Israel.

Dagen äter lussekatter och pepparkakor tillsammans med ett tjugutal svenskar som bänkar sig längs ett långbord på hotellet. Det rör sig främst om svenska kvinnor från Netanya, några har bott där i upp till 50 år och ser hotell Orit som en trevlig samlingspunkt.

Carina Hassan firar advent på svenskhotellet Orit i Netanya.

– Jag gillar att komma hit. Jag kommer alltid när det ordnas något, semlor, våfflor, lussekatter. Tittar in och hälsar när jag i närheten, säger Carina Hassan, 57, trebarnsmamma som bor i Netanya sedan 1986.

Lena Harrar firar advent på svenskhotellet Orit i Netanya.

Också Lena Harrar, 77, bor i Netanya, besöker ofta hotellet.

– När det är våfflor, semlor eller Lucia, då kommer man. Jag träffar mina svenska vänner här. Tråkigt om Orit försvinner, säger hon och berättar att hon bor i Israels sedan 1971.

Ytterligare en Netanyabo på plats är Joen Lindqvist, 78, som bor i landet sedan mer än 50 år. Han är veteranen bland svenska turistguider i Israel – och har kört runt och visat landets sevärdheter för mängder av främst kristna grupper.

– Jag var med och hjälpte till när Israels Vänner ville köpa hotell här 1980. Hoppas verkligen att hotellet kan fortsätta och att vi får fulla turistbussar igen. Jag hade tre grupper i höst som bokade av. Två är bokade till våren, hoppas de kan komma, säger han.

Men det räcker inte med mysiga svenskträffar för att Orit ska klara sig. Det krävs att turismen kommer i gång snabbt så att hotellet kan fylla sina nio rum med kristna grupper, främst från Skandinavien.

Turistguiden Joen Lindqvist, känd bland svenska kristna Israelturister, firar advent på svenskhotellet Orit i Netanya.

”Då kör vi igång igen”

Orit drivs sedan 1980 av den kristna organisationen Israels Vänner som enligt sin hemsida “ser det som sin uppgift att påverka Sveriges folk i allmänhet och kristenheten i synnerhet till att inta en positiv hållning till Israel och det judiska folket”.

Hotellet med dess lummiga trädgård ­– där det går att sitta även vintertid i det behagliga medelhavsklimatet – ligger på promenadavstånd från den långa sandstranden i Netanya, som på 1960-talet var det första chartermålet i Israel för svenska turister.

– Vi stängde helt de första månaderna efter krigsutbrottet. Nu skriver vi på hemsidan att vi inte kan hålla full service men att man kan boka. Alla höstens grupper är avbokade, vi har haft enstaka gäster, mest israeler, säger Marita Usi.

– Vi väntar också på att flygen ska komma i gång, sedan kör vi på igen. Nu är det på väg att vända, kom hit och hjälp oss! säger hon.

Långtgående planer

Tidigare i år hade Israels Vänner försäljningsplaner utan samband med den ekonomiska krisen. Detta eftersom det fanns långtgående planer på ett större rivnings- och byggprojekt i området, något som organisationen inte ville ge sig in i. Men nu är det projektet nedlagt på grund av kriget så även försäljningsplanerna är lagda på is, enligt Marita Usi, som är hotellets föreståndare sedan fyra år.

Hon har tidigare arbetat både som anställd och volontär på hotellet. Och som turistguide rest runt i landet med grupper som bodde på hotellet.

Marita Usi är uppväxt i Missionsförbundet hemma i Hestra i Gislaveds kommun i Småland. Hon berättar att föräldrarna var mycket engagerade för Israel och att de överförde engagemanget till henne.

Marita Usi, föreståndare på hotell Orit i Netanya i Israel, serverar adventskaffe till Susanne Nissan.

---

Fakta: Kristna hotellägare

  • Israels Vänner är en kristen organisation som bildades 1923.
  • Gruppen vill med Bibeln som grund väcka intresse och kärlek för Israel hos alla människor.
  • I verksamheten ingår bland annat bibelundervisning, kampanjer mot antisemitism och guidade resor i Israel.
  • Sedan 1980 driver gruppen hotell Orit i den israeliska kuststaden Netanya.

---

Fler artiklar för dig