Nyheter

George från Aleppo: De kristna är väldigt rädda för vad som ska hända

Han bor numer i Sverige och har daglig kontakt med sina vänner och släktingar i Syrien - berättar om ett litet hopp men också rädsla för framtiden.

Just nu är det bättre än under Assads regim. Men osäkerheten kring framtiden är stor. Så sammanfattar George från Aleppo – som numera bor i Sverige – läget för Syriens kristna. Varje dag har han kontakt med vänner och släktingar i landet.

Syrisk-ortodoxe George kom till sitt nya hemland för drygt tio år sedan. Han flydde hit 2013 när inbördeskriget i Syrien eskalerade med sammandrabbningar mellan regeringstrupper och rebellgrupper. Året efter utropade Islamiska staten ett kalifat i landet.

– Man levde rädd varje sekund, vem ska stoppa mig, vad kommer att hända? Det är samma folk nu som det var då, de har bara bytt namn. Den kristna minoriteten i landet är väldigt rädda för vad som ska hända.

Samtidigt konstaterar George att människor i landet, inklusive de kristna, för tillfället har det bättre än under Assadregimen.

– Folk kan andas. Det finns mer mat, även om det är lite dyrt. Det finns bensin och diesel att köpa. Elförsörjningen är bättre. Tidigare fanns det el två timmar varje dygn, nu är det på lite mer, säger George, som av säkerhetsskäl inte namnges med efternamn.

Rebellerna tog kontakt med prästerna

Strax efter att rebellerna hade intagit Aleppo tog de kontakt med prästerna i staden. Redan då utlovade de en bättre framtid, började dela ut bröd och försäkrade att de kristna skulle få leva som de ville, berättar George. Men trots de löftena och trots att situationen faktiskt är bättre just nu, domineras känslorna hos Georges kontakter av rädsla av ovisshet.

– Det är bara prat, ingen vet vad som kommer att hända sedan. Det spelar ingen roll att de får bröd och att de kan köpa diesel, de är fortfarande jätterädda.

”Ingen förföljelse pågår”

Den katolske ärkebiskopen för den maronitiska kyrkan i Syrien delar i många delar Georges analys. Han säger till Vatican news att den ledande HTS-gruppen har lovat att respektera alla folkgrupper, inklusive minoriteter, och att de hittills har handlat i enlighet med sina ord. Han konstaterar att de behandlar kristna med respekt och att ingen förföljelse pågår.

Samtidigt lyfter han fram osäkerheten i situationen.

– Jag kan varken vara för optimistisk eller för pessimistisk. Vi måste gå försiktigt fram och observera hur situationen utvecklas dag för dag, säger ärkebiskop Joseph Tobjie till Vatican news.

Tror på en god jul

Inför det stundande julfirandet har det också utlovats att de kristna ska få fira det som de önskar, berättar George. Och han tror på en god jul.

– Jag tror att det kommer att bli bra, i alla fall i Aleppo. Där bor muslimer och kristna som har levt tillsammans i många år och ända sedan kriget startade 2011 har våra kyrkor hjälpt, inte bara kristna, utan även muslimer.

När George besökte Aleppo i somras var det första gången sedan han flytt till Sverige. Landet han kom till var inte detsamma som han lämnade.

– Allt var dyrt och arbetslösheten hög, folk sov på gatan. Det var som om hela landet försvann under kriget, knappt en byggnad fanns kvar. Det var kaos.

George har svårt att veta vad han ska tro om framtiden. Han kan se att det kan gå åt båda håll.

– Vi hoppas att det kommer bli bättre men det kanske kommer att ta lång tid. Men om de beslutar att införa sharialagar kommer det bli jättesvårt.

Ärkebiskop Joseph Tobjie tycker att det är viktigt att landets kristna är med och påverkar Syriens framtid.

– Vi kristna inte kan stå vid sidan om som åskådare. Efter decennier av totalitärt styre, där andra fattade beslut åt oss, måste vi nu hitta vår röst och bidra till att bygga en civil och demokratisk stat som visar respekt för alla medborgare, säger han till Vatican news.

---

Fakta: Styrande gruppen HTS

  • Syriens nya härskare har rötterna i IS och al-Qaida, och är terrorstämplade.
  • Under den regim de lett i sju år i provinsen Idlib har det inte funnits någon särskild moralpolis.
  • ”I vilken mån gruppen verkligen kan lämna sina auktoritära drag, gå från Idlib till att för hela Syrien erbjuda pluralism och ett representativt regerande – det återstår att se”, säger Orwa Ajjoub, doktorand på Malmö Universitet som specialiserat sig på HTS.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig