Frikyrkorna i Schweiz motsätter sig ett nytt politiskt förslag om att slopa förbudet mot söndagsarbete i dess nuvarande form.
– Söndagen är förknippad med grundläggande värderingar, säger paraplyorganisationen Freikirchens ordförande.
Förslaget om att lätta på regelverket kommer från det schweiziska parlamentets finans- och skatteutskott, som tycker att söndagsarbete då och då bör tillåtas om det sker på den anställdes eget initiativ. Men den frikyrkliga paraplyorganisationen Freikirchen kritiserar förslaget och menar att det inte finns något trängande samhälleligt behov av att luckra upp reglerna, rapporterar Evangelical Focus.
– Söndagen erbjuder samhället en gemensam dag att ta ett djupt andetag och slappna av, att strukturera veckan mellan arbetsdagar och lediga dagar, säger den ekumeniska organisationens ordförande, Peter Schneeberger, i ett uttalande.
Vilodagen är den dag då många schweizare engagerar sig i sitt lokalsamhälle, umgås med familjen och går i gudstjänst i kyrkan, menar han:
– Söndagen är förknippad med grundläggande värderingar som är av särskild vikt både socialt och religiöst.
Att arbeta på söndagar är som huvudregel i dag förbjudet i Schweiz. Men det händer ändå att schweizarna söndagsjobbar. Den som inhämtar ett särskilt tillstånd från sin kanton (administrativ enhet i Schweiz) får nämligen undantagsvis arbeta i stället för att vila på vilodagen.
Positiv till politikernas ambition
Samtidigt är frikyrkornas paraplyorganisation positiv till de schweiziska politikernas ambition på en punkt: att göra det lättare för schweizarna att kombinera arbetsliv och familjeliv. Men, framhåller organisationen, över 15 procent av den schweiziska befolkningen arbetar redan regelbundet på söndagar. En uppluckring av de nuvarande reglerna skulle ”sända fel signal och ignorera behovet av att skydda arbetstagare”, heter det i uttalandet från Freikirches ordförande Peter Schneeberger.
Frikyrkoorganisationen säger sig vara bekymrad över att många schweizare drabbas av utmattning, vilket enligt studier beror på en tilltagande sammanblandning av arbete och privatliv, uppger Peter Schneeberger.
Kortare dygnsvila
Det är inte bara reglerna om söndagsvila som den schweiziska förbundsförsamlingens finans- och skatteutskott vill ändra på. Även taket för antal arbetstimmar per dygn är föremål för ett liberaliserande förslag från utskottet, som menar att taket bör höjas från 14 till 17 timmar per dygn.
Utskottet vill dessutom att minimigränsen för dygnsvila ska sänkas från elva till nio timmar.