Öppenheten för kristen tro bland de unga – där Jesus trendar, enligt Ungdomsbarometern – märks i både Svenska kyrkan, i pingstkyrkorna och bland unga katoliker.
Företrädare för de kristna ungdomsförbunden, som Dagen har varit i kontakt med, gläds över de yngres längtan efter Jesus och andlighet.
Ungdomsföreträdarna i de tre trossamfunden efterfrågar samtidigt beredskap i kyrkorna att våga tänka nytt och att skapa utrymme för samtal med sökande i den unga generationen.
Clara Olsson, förbundsordförande för Svenska kyrkans unga, säger att hon så klart märker att det finns en öppenhet för kristen tro bland unga, precis som Ungdomsbarometern 2025 pekar på när de frågat 17 000 unga i åldern 15–24 år.
Tron alltmer i centrum
Ungdomsbarometern formulerar att intresset för religion har ”bubblat ett tag” och att flera unga uppger att ”Jesus kommer att bli nästa års stora trend”.
– Vi märker öppenheten dels genom att vi växer på många platser där vi inte har växt tidigare. Men också genom att de inomkyrkliga samtalen bland unga alltmer förflyttas till att gälla den kristna tron, säger Clara Olsson.
– De yngre söker sig inte till kyrkan för att det är ytterligare en fritidsverksamhet, utan för själva trons skull.
”Vuxenvärlden oförberedd”
Medan vuxengenerationen önskar att Svenska kyrkan ska vara ”öppen” och ”inkluderande” betonar ungdomarna den kristna profilen mycket tydligare när Svenska kyrkan har frågat vad de önskar sig av framtidens kyrka.
[ Jesus och andlighet trendar bland unga 2025 ]
– De unga använder ord som att vara ”troende”, ”kristen” och ”gudfruktig”, och betonar det som särskiljer från annat föreningsliv, säger Clara Olsson, och menar att detta är något vuxenvärlden inte har varit riktigt beredd på.
Lycka går inte att köpa
Zuzanna Jurus, ordförande för Unga katoliker, berättar om ett växande medlemsantal i hennes ungdomsförbund.
– Unga söker efter något större, och upplever att det inte riktigt funkar att försöka köpa sig lycka – prylar och spel leder ingenstans. De som kommer till oss ser i stället lyckan i Jesus och i gemenskapen i kyrkan, säger hon.
– Vi går till mässan och tar emot Jesu kropp och blod för att vi behöver Jesus i våra liv och delar tron. Efteråt samlas vi till en social aktivitet och spelar Kahoot eller något annat. Vi har med båda aspekterna, säger Zuzanna Jurus.
Hunger efter Jesus
Jonathan Boström är koordinator på Pingst ung nationellt, och pastor i kyrkan Smedjan på Tjörn med ansvar för unga människor. Han berättar om en familj som under det här året började läsa Bibeln tillsammans på egen hand, där föräldrarna kom till tro och ”trillade in” i hans församling.
Där fanns också en äldre son i familjen som hamnade i ungdomsgruppen.
– Några månader senare väljer han att bekänna sin tro och uttrycker en hunger och längtan efter Jesus, och att han har hittat något av evighetsvärde. Det är jättemäktigt att det bara sker, säger Jonathan Boström och ser det som ett exempel på skeendet bland unga människor.
Utmaning för kyrkorna
Både Jonathan Boström och Clara Olsson i Svenska kyrkans unga efterlyser att kyrkor och samfund nu behöver fundera mer intensivt över hur de ska kunna ta emot unga människors sökande efter kristen tro och en djupare mening i livet.
– Vi behöver möta dem där de är i sin tro och i sitt sökande, och kan kanske inte bara gå på det koncept vi har sedan gammalt, säger Clara Olsson.
– Ärliga och äkta samtal tror jag är vad den unga generationen längtar efter, säger Jonathan Boström.
– Även om många unga visar öppenhet för tron så betyder det inte nödvändigtvis att alla tonåringar kommer att trilla in i våra kyrkor. Vi behöver bygga goda relationer och skapa förtroende även fortsättningsvis.
Fördjupning i treenigheten
Svenska kyrkans unga har senaste tiden försökt möta behovet av fokusering på den kristna tron genom ett fördjupningsprojekt kring treenigheten – om Gud, Jesus och den helige Ande. Under 2025 kommer en ny fördjupning kring Gamla testamentet, uppger Clara Olsson.
Hon berättar att ungdomsförbundet just nu jobbar väldigt mycket med att understödja det lokala arbetet ute i församlingarna.
– Det är lokalt vi primärt möter de unga, säger Clara Olsson.
---
Fakta: Ungdomsbarometern 2025
- Sammanom ”tro, hopp och köpstopp”.
- Uppger att en av tio i åldern 15–24 identifierar sig som religiös och söker efter en djupare mening i livet.
- 17-årig kille citeras: ”Den nya stora trenden hoppas på Jesus”, skriver han i Ungdomsbarometern.
---