En pingstpastor från Moskva sitter häktad för att i en predikan ha uttryckt missnöje med det brutala krig som Ryssland bedriver i Ukraina.
– Om han blir dömd kan det få långtgående konsekvenser för många kristna i Ryssland, säger pastorn och Rysslandskännaren Rauli Lehtonen och menar att en fällande dom kan innebära att detta blir ett pilotfall.
Den 18 oktober arresterades Nikolaj Nikolajevic Romanjuk, pastor i en pingstförsamling i Moskva som heter Kyrkan för Herrens förvandling, vilket Dagen tidigare uppmärksammat i en artikel om de åtstramningar som den ryska regimen genomför mot den protestantiska kristenheten i landet.
Rauli Lehtonen känner Nikolaj Romanjuk sedan länge och beskriver honom och hans familj som frimodiga kristna som under många år fått betala ett högt pris för sin tro och sitt engagemang.
Hans far Nikolaj Vassilijevitj Romanjuk var en av ledarna för den oregistrerade pingströrelsen under sovjettiden och fick då utstå svår förföljelse för sin övertygelse, liksom hans bror Vassilij, som också var pastor i Moskva innan han dog under mystiska omständigheter.
Det är mot den bakgrunden som frihetsberövandet av Nikolaj Romanjuk kan ses. I en predikan uttryckte han sitt missnöje med det kriminella och brutala krig som Ryssland bedriver på ukrainskt territorium. Rauli Lehtonen har lyssnat på predikan:
– Jag skulle beskriva den som en pacifistisk predikan för fred och mot krig. Inte mycket mer än så, berättar Rauli Lehtonen som dock inte låter förvånad över att gripandet skett. I Ukrainakrigets spår dras tumskruvarna åt för många troende som på olika sätt lever under ett förtryck.
– När kriget började protesterade ett par hundra pastorer genom att skriva en vädjan till myndigheterna om fred. En av dessa pastorer var Jurij Sipko som under åren 2002-2010 var ledare för den Ryska baptistunionen. Av säkerhetsskäl tvingades han emigrera till Tyskland då hoten från myndigheterna eskalerade.
Drabbad av sjukdom
På sin egen blogg berättar Rauli Lehtonen att arresteringen av Romanjuk har förlängts till den 16 februari. Vid rättegången, som inleddes i början av december, där hans fru inte tilläts att närvara, fick pastor Nikolaj av någon form av sjukdomsattack. Ambulans tillkallades.
Exakt vad som hände är oklart, men det kan vara förklaringen till att processen fördröjts. Konsekvenserna av attacken kan dock vara följder av hans tidigare upplevelser i häktet innan rättegången.
Var Nikolaj Romanjuk befinner sig i dagsläget, eller hur han mår, har Rauli Lehtonen ingen kännedom om.
Christian Post rapporterade i slutet av november att processen mot pastorn hålls i ett fängelse i Noginsk som ligger fem mil öster om Moskva. Uppgifterna kommer från den norska människorättsorganisationen Forum 18 som följer fallet noga, och som har daterat den predikan som det handlar om till september 2022.
Under stor press
Men Rauli Lehtonen säger att det troliga är att han lever under stor press i häktet och förmodligen inte vet vad som kommer att hända. Att den församling han leder har sina rötter i den oregistrerade pingströrelsen, som under sovjettiden var en del av den underjordiska kristna rörelsen, lär dock inte vara en fördel.
Vad tror du kommer att hända med Nikolaj Romanjuk?
– Det är alltid svårt att veta i den här typen av fall där man inte är på plats och kan följa händelseutvecklingen på nära håll, resonerar Rauli Lehtonen.
– Han kan få höga böter. En villkorlig dom kan vara aktuell, om man vill tysta honom. Men jag utesluter inte heller en fängelsedom. Straffsatserna för att kritisera krigföringen i Ukraina är i dag orimligt stränga.
Kan bli pilotfall
För den protestantiska kristenheten kan fallet få långtgående konsekvenser, menar Rauli Lehtonen.
– Händelser som den här skapar alltid en rädsla och osäkerhet. Om han döms och den så kallade specialoperationen i Ukraina fortsätter, kan det bli ett pilotfall som påverkar troende i Ryssland under flera år framöver. Men i dagsläget är det för tidigt att slå fast att det blir på det sättet. Vi får avvakta och följa vad som händer.
Rauli Lehtonen uppmanar till förbön för Nikolaj Romanjuk och dennes familj. Och även för hela den evangeliska kristna rörelsen i Ryssland som lever under allt starkare påtryckningar från de ryska myndigheterna och säkerhetspolisen i landet.
– Jag kollade i min almanacka och såg att jag haft 70 möten hittills enbart under detta år. Frågor om religionsfrihet har fått en ökad betydelse och aktualitet efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, säger Rauli Lehtonen som inte tycks ha slagit av på takten efter sina många år i missionsorganisationen Ljus i öster.
Tiden är mogen
Som sekreterare för Världspingströrelsens religionsfrihetskommitté, PCRL, som är tillsatt av den världsvida pingströrelsen, är Rauli Lehtonen med och bildar opinion och sprider kunskap om vad som händer med kristna på olika håll runt om i världen.
– Vi har medvetet väntat med att gå ut med uppgifter till västerländsk media om vad som hänt Nikolaj Romanjuk. Men nu tycker vi att tiden är mogen för allmänheten att få vet vad som hänt, säger Rauli Lehtonen och den tajmingen tycks ligga rätt i tiden:
– När jag lade ut min bloggtext på ryska i slutet av oktober visade det sig att intresset var stort. Bara under den första veckan hade drygt 1 500 personer läst den, vilket är långt fler än normalt för mina ryska texter. Det indikerar att många speciellt i Eurasien, är intresserade och vill följa vad som sker.
[ "Vi har svårt att identifiera oss med förföljda kristna i andra länder" ]