Nyheter

Barnfattigdom allt vanligare – pengarna räcker inte för julfirande

Rapport från Frälsningsarmén: Fattigdom skapar socialt utanförskap och känslan av att bli dömd av andra föräldrar.

Barnfattigdomen ökar i Sverige. Och julen är ofta en svår tid på året när många föräldrar oroar sig för sina barns välmående, visar Frälsningsarméns senaste julrapport.
– Många föräldrar blir dessutom ifrågasatta av andra föräldrar för sin fattigdom, säger Ida-Lina Frisell Aasland på Räddningsmissionen i Göteborg, som är en av de organisationer som arbetar för att hjälpa.

Frälsningsarméns julrapport visar bland annat att 36 procent av ensamstående föräldrar oroar sig för att deras barn ska bli besvikna i jul. Bakom den siffran kan det döljas många förklaringar.

En förklaring är att fattigdomen breder ut sig i samhället och når nya nivåer. Inte minst gäller detta en redan utsatt grupp – de ensamstående föräldrarna, varav många är kvinnor.

– Barnfattigdomen och allt det som den för med sig är en superaktuell fråga under jul- och nyårshelgerna. Men fattigdomen finns där hela året, inte bara under jul och nyår, berättar Ida-Lina Frisell Aasland för Dagen.

Hon är ansvarig för Maträttsbutikerna på Räddningsmissionen i Göteborg. Maträtt säljer donerat överskott till kraftigt reducerade priser och finns främst för medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet.

Räddningsmissionen har tre sådana butiker i Göteborg, samtliga är placerade i socioekonomiskt utsatta områden. Enligt Ida-Lina Frisell Aaasland har man 7 000 medlemmar som handlar regelbundet där.

– Att så många som 36 procent av ensamstående föräldrar oroar sig för sina barn i jul är en alarmerande hög siffra, menar hon. Men hon är inte förvånad över att det är så många föräldrar som är oroliga just inför julen.

En av dem som tar emot hjälp i jul är Janet som fått ett presentkort på Ica som Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm delat ut. Hon kom till Sverige från Kongo för sexton år sedan och är ensamstående med tre barn.

– Jag är jätteglad och de här pengarna räcker till mat för hela månaden och gör att vi kan fira jul och avsluta året på ett bra sätt, säger hon till Frälsningsarmén.

Ida-Lina Frisell Aasland på Räddningsmissionen i Göteborg.

Vad är de ensamstående föräldrarna mest oroliga för?

– Vi märker av att de till exempel är oroliga för att inte ha mat att sätta på bordet, och det gäller hela året om. Julen är ju en tid på året som är extra förknippad med förväntningar av olika slag, säger Ida-Lina Frisell Aaasland.

De känner sig dömda av andra föräldrar på grund av att de inte har det som förväntas. Det skapar osäkerhet och maktlöshet.

—  Ida-Lina Frisell Aaasland, Räddningsmissionen

Blir ett utanförskap

Medvetenheten om att många inte kommer att få sina förväntningar infriade, bidrar till ökad oro och utanförskap, menar hon.

Andra orosmoment, som föräldrar utan tillräckligt mycket pengar på kontot, lever med ständigt är oro för att barnen inte ska ha tillräckligt bra kläder eller till och med tillräckligt fina kläder.

– Många föräldrar säger till oss att de känner sig dömda av andra föräldrar på grund av att de inte har det som förväntas. Det skapar osäkerhet och maktlöshet. När vi hamnar i en kris, då behöver vi samhällets och varandras stöd som mest.

– Fokuset bör vara att tillsammans lösa situationen för att skapa förutsättningar att ta sig ur krisen. Vi behöver vara snälla mot varandra. Alla kan hamna i en svår ekonomisk kris. Det är närmare en vad man tror.

Fler orosanmälningar om ekonomiska brister

Men de utsatta föräldrarna kämpar inte enbart mot att få kassan att räcka till. De blir ibland även starkt ifrågasatta av andra föräldrar. Det handlar om så kallade orosanmälningar till socialförvaltningen eller till skolan.

– Vi på Räddningsmissionen gör egna kundundersökningar i våra butiker. Och där uppger många föräldrar att de blir ifrågasatta och till och med anmälda av andra föräldrar för att de lider brist, berättar Ida-Lina Frisell Aasland.

Det är en utveckling som hon tycker känns skrämmande och där hela samhället behöver hjälpa till för att möta de stora behov som finns.

Fotnot: De som kan ansöka om ett medlemskap i maträttsbutikerna är personer som lever på en inkomst under 13 300 kronor i månaden.

---

Fakta: Julrapporten om fattigdom

  • Görs av Frälsningsarmén bland svenska folket.
  • Fyra av tio gör förändringar i sitt julfirande på grund av ökade kostnader.
  • 42 procent av ensamstående med barn drar ned på kostnaderna för julklappar.
  • 26 procent av ensamstående med barn drar ned på kostnaderna för julmat.
  • 6 procent känner sig ensamma under julen.

---

Fler artiklar för dig