Nyheter

“Palestinskt” Jesusbarn i Vatikanens julkrubba

Striden om den historiske Jesus åter aktuell i konfliktens Mellanöstern

En julkrubba i Vatikanen där Jesusbarnet låg på en palestinsk sjal, kufiya, har väckt stor uppmärksamhet. Den palestinska symbolen har nu plockats bort efter protester.

Den 7 december invigdes den julkrubba i Vatikanen som fick folk att höja på ögonbrynen. Symbolen som många reagerat på är den svartvita palestinska sjalen, en så kallad kufiya, som lagts som underlag i den krubba där Jesusbarnet ligger, det vill säga en symbol som numera går att se på propalestinska demonstrationer runt om på jorden. Påve Franciskus har själv besökt krubban och inför den bett en bön om fred i Mellanöstern.

Kritiken lät inte vänta på sig. Man menar att den Heliga familjen på detta sätt politiseras och att Vatikanens julkrubba blir ett inspel i det pågående kriget mellan Israel och Hamas. Krubban har designats av två palestinska konstnärer från Betlehem, staden där Jesus föddes och som i dag har en palestinsk befolkning.

Historisk tvist

Runt juletid brukar debatten blossa upp kring Jesus historiska identitet där både israeler och palestinier vill göra anspråk på honom, vilket på så sätt också blir en del i konflikten mellan de båda folken. Judar säger att Jesus föddes som jude i en tid innan palestinier som folkslag existerade, medan palestinier insisterar på att Jesus i själva verket var palestinier eftersom han föddes i Betlehem som numera är en del av det palestinska självstyret.

I grund och botten handlar denna historiska dispyt inte så mycket om historia, utan vem som har rätt till landet i dag. Denna diskussion får en extra dimension i och med att det pågår ett krig, där palestinier i Heliga landet gärna använder sig av den ”palestinska Jesus” när de vill få gehör för sin sak.

Tog bort sjalen

Vatikanen har nu tagit bort palestinasjalen från julkrubban, rapporterar Christian Post. Frågan är dock om den kommer tillbaka igen. För även Jesusbarnet är bortplockad och kommer traditionsenligt att placeras i julkrubban på juldagen. Återstår att se om den palestinska dekorationen följer med och om debatten i så fall blossar upp igen.

Fler artiklar för dig