Män dominerar bland frikyrkans pastorer, samtidigt som de flesta av kyrkans ideella är kvinnor. Ett problem, anser genusvetaren Elin Lundell som har ett konkret förslag för förändring.
Dagen berättade nyligen om Volontärbyråns nya siffor som tyder på att betydligt fler kvinnor än män är ideellt engagerade i kyrkan. Samtidigt visade Dagens genomgång förra året att bara 16 procent av pingströrelsens församlingsföreståndare är kvinnor. Motsvarande siffror för Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen är omkring 25 procent.
Genusvetaren Elin Lundell, som själv har stor erfarenhet av frikyrkliga miljöer, är inte förvånad över att det ser ut så här.
– Det är ett mönster som går igen i många sektorer i samhället. På universiteten till exempel är den stora andelen studenter kvinnor, men ju högre upp i hierarkin man kommer, desto större andel män är det.
Varför är det här ett problem?
– Jag tänker att det alltid är ett problem när personer i en viss grupp har större möjligheter än personer i en annan grupp att få positioner som ger makt och inflytande över andras liv. Dels är det orättvist och om man pratar om en församling är det ett problem om personerna i ledarskapet inte delar de erfarenheter som finns i resten av församlingen.
”Dåliga på att göra saker som tilltalar män”
När ledarskapskonsulten Josefine Arenius kommenterade kvinnornas dominans bland församlingarnas volontärer, lyfte hon fram behovet av att skapa en församlingsmiljö där män känner sig hemma.
– Vi är dåliga i kyrkan på att göra saker som tilltalar män. Vi kan bråka hur mycket som helst om skillnader mellan könen, men det kommer fler kvinnor till körer och sociala insatser medan fler män dyker upp vid byggträffar och när politiker eller andra ledare bjuds in för samtal, konstaterade Josefine Arenius då.
Elin Lundell är inte säker på att vägen till större jämvikt mellan könen i kyrkan, både när det gäller det ideella engagemanget och i ledarskapet, är att könsanpassa verksamheten.
– Risken med riktade satsningar mot män eller kvinnor är att man förstärker föreställda skillnader mellan kvinnor och män. Visionen för kyrkan borde väl vara att både kvinnor och män får utforska alla sina sidor utan att bli inplacerade i facken män och kvinnor.
Frågan handlar om hur kyrkan kan få män att vilja ta större ansvar för omsorgen om församlingen.
— Elin Lundell, genusvetare
Män måste känna omsorg om kyrkan
Hon tror att kyrkan ibland ställer fel frågor i arbetet med att göra församlingen till en plats där både män och kvinnor trivs och har samma förutsättningar.
– Om vi tar exemplet med att få fler män ideellt engagerade, så tänker jag att målet inte är att få män att komma till kyrkan enbart för att göra olika mansaktiviteter. Utan frågan handlar mer om hur kyrkan kan få män att vilja ta större ansvar för omsorgen om församlingen.
Och hon har ett konkret förslag, som svar på den frågan.
– Om det nu är så att det är en så stor andel pastorer som är män, så skulle de ju kunna föregå med gott exempel för att locka fler män till det ideella arbetet. Att de gör mer ”okreddiga” grejer i kyrkan som att städa, laga mat och vara värdar.
[ ”Vi är dåliga i kyrkan på att göra saker som tilltalar män” ]
”Syna orsakerna varför männen saknas”
Även Dagens ledarskribent Frida Park har kommenterat Volontärbyråns siffror där hon utgått från en omfattande undersökning som gjorts kring hur män och kvinnor upplever församlingslivet (se faktaruta). Hon skriver i ledartexten att vi behöver syna orsakerna till varför männen saknas i kyrkan samtidigt som vi inte får fastna i stereotypa bilder.
”Grunden måste vara trohet till evangelium och en strävan efter att visa på helheten av vem Gud är så att alla kan göra församlingen till sin egen, man som kvinna”, skriver Frida Park.
Även Josefine Arenius och Elin Lundell lyfter fram vikten av att kyrkan är en plats för alla, oavsett kön.
– Om kyrkan är en enda kropp går det inte att säga till kvinnorna att de inte ska vara ledare. Samtidigt behöver kyrkan se att omsorgsarbete är en gåva även till dem som utför det, och att det arbetet bör uppvärderas och involvera en större andel av församlingens medlemmar, säger Elin Lundell.
[ Frida Park: Predika inte en halv Gud ]
---
Fakta: Några slutsatser av undersökningen ”Naturlig församlingsutveckling” (2012–2017)
- Kvinnor verkar över lag mer nöjda med gudstjänsterna.
- Män verkar över lag uppleva att deras gåvor kommer till uttryck i församlingen.
- Kvinnor verkar över lag vara mer ”andligt hängivna” (upplever Gud verka i livet, uppskattar bön och egen bibelläsning etcetera).
- Kvinnor verkar över lag uppskatta smågrupper mer.
- Män verkar ge uttryck för större uppskattning av relationer i församlingen.
---